© Rootsville.eu

The Lucky Ones (Can)
tiltle: Slow Dance, Square Dance, Barn Dance
music: Roots - Bluegrass
release date: june 24, 2022
label: Independent
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: The Lucky Ones

© Rootsville 2022


The Lucky Ones is een Yukon-band met leden die bijdragen van Old Crow tot Carcross, Whitehorse tot Dawson City en Mayo. Ze groeiden op met het luisteren naar de muziek van hun ouders, en de ouders van hun ouders voor hen.

Sinds het uitbrengen van hun titelloze debuutalbum in 2021, worden The Lucky Ones al snel beschouwd als een van Canada's beste rootsmuziek ensembles. Afkomstig uit de Yukon, is het geluid van de groep gebouwd op een basis van traditionele bluegrass en honky-tonk, zij het uitgedrukt door de kenmerkende songwriting van zijn kernleden zanger/gitarist Ian Smith, zanger/gitarist JD McCallen, zanger/mandolinist Ryan James West, zanger/violist Kieran Poile West, contrabassist Jeff Dineley en banjo/pedal steel-speler Ryan McNally.

Het tweede album van The Lucky Ones, 'Slow Dance, Square Dance, Barn Dans', blijft dat geluid evolueren op negen nummers en deuntjes die benadrukken de brede muzikale karbonades en unieke persoonlijkheden van de band, aangevuld met gastmuzikanten Aaron P. Burnie op banjo, Hayley Warden op contrabas, Akilena Jóhansson op accordeon en achtergrondzanger Jo Lane Dilleman. Opgenomen over een periode van vier dagen in de Lane Dillman Anglicaanse kathedraal van het bisdom Yukon, aan de traditionele grondgebied van de Ta'an Kwach'an Council en Kwanlin Dün First Nations, Slow Dance, Square Dance, Barn Dance brengt afwisselend alle sfeer van een intiem live optreden of een rauw avondje uit op de tegels.

Tegelijkertijd hebben de Lucky Ones Slow Dance, Square Dance, Barn Dance opgedragen aan hun vriend en mentor Joe Loutchan, a.k.a. The Fiddler on the Loose, die in 2021 overleed. Het was een grote klap voor de band persoonlijk, aangezien Joe de rechtbank hield in het beroemde 98 Hotel in Whitehorse, waar hij sindsdien elke donderdag "Fiddle Night" organiseerde 1982. In de afgelopen jaren dekten de Lucky Ones voor Joe, waardoor hij en zijn vrouw wat zomervakantietijd hebben. Sinds zijn overlijden heeft de band Joe's residentie volledig overgenomen en de leden hebben hun best gedaan om te eren zijn geheugen door meer traditionele vioolmelodieën aan hun repertoire toe te voegen. Het is weer een lichtend voorbeeld van hoe de hechte Yukon-muziekgemeenschap generaties overspant, met de Lucky Degenen die er in veel opzichten in het middelpunt van staan. De band bereidt zich volledig voor om weer de weg op te gaan zodra het weer veilig is om dat te doen, maar tot die tijd zijn ze dankbaar dat ze thuis kunnen spelen en hun muziek kunnen blijven koesteren via hun directe omgeving.

Van daaruit stelt 'Broken Bow Stomp' zich het feest voor dat zou hebben plaatsgevonden na de ophanging, hoewel het nummer kwam echt tot stand na een St. Jean Baptiste Day-show in een klein stadje in Quebec toen Kieran zich naar voren leunde zijn viool hard genoeg om zijn boog te breken. Gelukkig had hij een reserve, maar het zeldzame voorval zette hem ertoe aan te schrijven het deuntje tijdens de rit van de volgende dag. Al snel duikt er een centraal personage op wiens heldendaden de context bieden voor 'Goodbye Train', 'A Fifth Of You' en 'Keno City Love Song', de laatste een aangrijpende, Kristofferson-achtige ballad over hoe een bezoek aan een plaats er soms toe kan leiden dat iemand er verliefd op wordt en daar de rest van zijn of haar verblijf blijft leven.


tracks:

1. Kate and Dan (3:01)
2. Broken Bow Stomp (2:05)
3. Goodbye Train (3:07)
4. Keno City Love Song (3:17)
5. Fifth of You (2:12)
6. Jake (3:44)
7. Bones (2:46)
8. Red The Skies (3:21)
9. My Gal is Good to Me (2:48)