© Rootsville.eu

The North Star Band (US)
tiltle: Then & Now (2CD)
music: Country
release date: 2022
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
The North Star Band

© Rootsville 2022

 

De band die die tijd vergat - Welkom terug in kick ass country! 1976-1982: Keer nu met ons terug naar die opwindende dagen van weleer, toen de verschrikkingen van de disco van de late jaren 70 en de verwoestingen van de vroege punkrock, harde muziekfans hadden achtergelaten. Toen langharige freaky mensen nog over de aarde zwierven, een bedreigde diersoort. In een tijd waarin de traditionele vormen van countrymuziek oud waren geworden en rock zijn rol had verloren, stapten countryrockers de leegte in.

Sommigen waren vogelvrij, sommigen waren hippies, maar ze waren allemaal bewakers van de vlam van authenticiteit, en toen ze samenkwamen, gingen de hemelen open. Kijk, hoog in de lucht, het is niet Elton, het is niet Travolta. Het is The North Star Band! 2022: Snel vooruit, met laaiende gitaren, verschroeiende pedal steel, een beukende donderslag en driedelige soulvolle zuidelijke harmonieën om harten in een extase van 200 bpm te drijven, deze jongens hebben het vuur brandend gehouden. 5 talentvolle songwriters in één band. Onder leiding van ritmegitarist Al Johnson, een eigenzinnige vagebond van Georgetown Law, en tweevoudig Grammy-winnaar (negen nominaties), bassist Jim Robeson, samen met oostkustgitaarfenomeen Gantt Mann Kushner, de tovenarij van Jay Jessup's zoete pedal steel (plus mandoline) , elektrische gitaar en banjo), de soulvolle honky tonk-piano van Lou Hager en de dreunende basriffs van David Watt Besley, hun muziek wordt naar huis gedreven door het waanzinnige gebons van de onberispelijke beat van Paul Goldstein. The North Star Band brengt onze harten en zielen terug naar het epicentrum van een plek die ooit bekend stond als kick ass country.

"THEN": 4 decennia geleden verzamelden TNSB-fans zich in danszalen en honky tonks door het hele land om ze hun originele muziek te horen spelen. In lang vervaagde zalen, Desperados, The Lone Star Café, The Carolina Opry House, County Line, Exit Inn, 117 South Main, om er maar een paar te noemen, speelden ze meer dan 300 avonden per jaar. Lou met zijn soulvolle ballads van liefde en verlies, Jimmy met zijn fluwelen stem, Dave met zijn rijke zang en ongelooflijke verhaalliedjes, Al met zijn ongebruikelijke kijk op rednecks, hippies en Wild Turkey, en Paul met zijn zielzoekende klaagzangen, boden de jongens fans een band van vele kleuren. Records waren vinyl en gedraaid op 45 en 33 toeren. In de tijd van analoog nam TNSB hun 3e album op in de zomer van 1982, maar het werd nooit uitgebracht. Een recessie, moeilijke tijden en de vereisten van het leven kwamen tussenbeide. "THEN" is hier, geremasterd en klaar om voor de allereerste keer te worden gehoord.

"Now": 40 jaar vooruitspoelen. Een reünieshow in een volle zaal in de Birchmere in Alexandria, VA, gaf het leven aan "NOW", een verzameling nieuw opgenomen materiaal. De band verraste zichzelf zelfs in de studio om 10 nieuwe nummers op te nemen die niet alleen het geluid en de soul vastleggen die ze destijds leverden, maar ook een frisse, gedurfde kijk bieden op het countryrockgenre dat ze achterlieten. Het spel is scherp en helder, en de zang behoudt dat rond het kampvuurgevoel. Hun muziek is tijdloos en de kwaliteit van de songwriting en uitvoering lijkt moeiteloos. Deze jongens zijn het echte werk. Een tip van de hoed is te danken aan andere spelers die door deze band zijn gegaan, legendes op zich. Danny Gatton, Steuart Smith, Bruce Bouton, Mike Melchione, Dave Elliot, Bobby Spates, Jim (Ratso) Silman, Chad Bruce, Johnny Castle en meer. Ja, de aarde is sindsdien gedraaid, en ja, de tijden zijn veranderd, maar met de release van "THEN & NOW" hoor je een wedergeboorte van de roadhouse-groove. Deze opnames, oud en nieuw, leggen de opwinding vast van jaren op de weg, vertellen verhalen over leven en liefde met de stem van een troubadour en een authentiek geluid. "THen & Now", het gevoel is hetzelfde, en misschien alleen dat kan ons helpen om ons geloof in hoe de dingen zouden moeten zijn te herstellen.