© Rootsville.eu

The Ostara Project (Can)
tiltle: The Ostara Project
music: Jazz
release date: november 18, 2022
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
The Ostara Project

© Rootsville 2022


Ostara, de Germaanse godin van de lente-equinox, is het ideale icoon voor een groep krachtig creatieve Canadese vrouwelijke jazzmuzikanten. De equinox markeert een punt van perfecte balans: even balanceert de wereld tussen dag en nacht, licht en donker. In de lente tuimelt dat moment in een seizoen van belofte en groei en het is die hoop op wedergeboorte en verjonging die het titelloze debuutalbum van The Ostara Project heeft geïnspireerd.

The Ostara Project, onder leiding van bassist Jodi Proznick en pianiste Amanda Tosoff, is een supergroep van bekroonde muzikanten. Het lidmaatschap is vloeiend: een kerngroep zorgt voor continuïteit, terwijl het rooster van project tot project verandert om de creativiteit van een breed spectrum aan artiesten te laten zien. Dit debuutalbum toont een uitstekende groep muzikanten die samen negen JUNO-nominaties, drie JUNO-awards en vele nationale jazzprijzen in de wacht hebben gesleept. Elke artiest is een bandleider en componist en de groep vertegenwoordigt de geografische, culturele en etnische diversiteit van het Canadese mozaïek: zangeres Joanna Majoko, trompettist Rachel Therrien, altsaxofonist Allison Au, gitarist Jocelyn Gould en drummer Sanah Kadoura.

De groepsleden ontmoetten elkaar voor het eerst in februari 2022, toen ze twee concerten gaven, deelnamen aan het maken van een documentaire en muziekvideo en een album opnamen - allemaal in vier dagen. Voor de documentaire heeft Proznick de krachten gebundeld met Lisa Buck, de uitvoerend directeur van de BJP Music Foundation, een stichting zonder winstoogmerk in Calgary die concerten organiseert en zich inzet voor jazzeducatie en het promoten van genderdiversiteit. Change The Tune, gefinancierd door de Canada Council, toont de artiesten op dit eerste album die openhartig de uitdagingen bespreken waarmee vrouwelijke jazzmuzikanten worden geconfronteerd, uitdagingen die de veerkracht en vastberadenheid benadrukken die elke artiest moest ontwikkelen om haar eigen niveau van uitmuntendheid te bereiken. Vastberadenheid, hoop en feest zijn thema's die de individuele composities van The Ostara Project binden tot een samenhangend album.

De plaat begint met Au's originele compositie "Delta Sky", een eerbetoon aan de geboorteplaats van de jazz, New Orleans, een stad die verwoestende uitdagingen heeft doorstaan ​​en toch een krachtig voorbeeld blijft van hoe muziek een gemeenschap opbouwt. Vrolijke scatting van Majoko brengt een lyrische lichtheid op de melodie die beslist geschikt is voor deze viering van de kracht van de menselijke geest om boven tegenspoed uit te stijgen. Jodi Proznicks "Storms and Oceans" is een dwingende oproep tot het leven van een nieuwe waarheid, belichaamd door een vrouw die in het maanlicht ligt en navigerend door de onrust veroorzaakt door de behoefte aan verandering in haar leven. Vlekkeloze harmonieën tussen de trompetslagen van Therrien en de zang van Majoko bieden een warme omhelzing voor de luisteraar die door elk individueel bandlid in de loop van het nummer wordt nagebootst.

In de strijd om hoop te vinden zijn er fragiele momenten van vrede. Joanna Majoko levert resonerende en diep soulvolle melodische verfraaiingen die moeiteloos over een pittige groove glijden in haar arrangement van "Bye Bye Blackbird", en deze populaire standaard doordrenkt met een donkerdere en diepere emotionele toon. "Little One" met tekst van Jodi Proznick en muziek van Amanda Tosoff, is een liefdeslied van hoop en vreugde van een moeder voor haar kind, vol met het wonder van nieuw leven en voortgestuwd door optimisme. "Ik heb nog nooit in een band gespeeld met meer dan misschien één vrouwelijke artiest", zegt Tosoff. "Je voelt je zo gesteund, ook gewoon hoopvol over de toekomst, dus het is behoorlijk inspirerend." In een genre en industrie waar vrouwen ernstig ondervertegenwoordigd zijn, is The Ostara Project een krachtig voorbeeld van doorzettingsvermogen, gemeenschap en een diepe liefde voor muziek. Nieuwe groei die oprijst uit de duisternis, zich uitstrekkend naar licht en leven, voortgestuwd door hoop. Dit is de muziek van Ostara.

tracks:

1. Delta Sky (4:39)
2. Storms and Oceans (7:09)
3. Little One (5:45)
4. Lluviona (6:04)
5. Tides Are Turning (5:40)
6. Bye Bye (1:27)
7. Bye Bye Blackbird (6:10)
8. Rise (7:18)