© Rootsville.eu

Tim Fitzgerald (US)
tiltle: Full House
music: Jazz
release date: september 16, 2022
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Tim Fitzgerald

© Rootsville 2022


Cellar Music Group is verheugd de titelloze debuutrelease van Tim Fitzgerald's Full House aan te kondigen, gepland voor 16 september 2022. Voor het eerste optreden van de groep stelt Fitzgerald een septet samen met enkele van Chicago's beste straight-ahead-spelers: een frontlinie met GRAMMY-genomineerde Victor Garcia (trompet) plus veelgeprezen saxofonisten Greg Ward II en Chris Madsen, en een backline met Tom Vaitsas (piano), Christian Dillingham (bas) en George Fludas (drums). Fitzgerald heeft een transformatieve plaat samengesteld, waarin Wes Montgomery's gevarieerde liedboek liefdevol wordt bijgewerkt met hoornarrangementen van enkele van Montgomery's beroemde akkoordsolo's, ondersteund door het diepgaande begrip van de groep van het bronmateriaal.

Fitzgerald is een drukke gitarist en bandleider uit Chicago, die met Von Freeman, Wycliffe Gordon, Makaya McCraven, Marquis Hill en Denis Charles heeft opgetreden in een breed scala aan projecten, waaronder het Tim Fitzgerald Quartet, dat Fitzgeralds eigen composities uitvoert, en de muziek van souljazzgrootheden als Dr. Lonnie Smith. Maar deze plaat vertegenwoordigt Fitzgeralds levenslange passie: het gitaarspel van Wes Montgomery. De invloed van de Amerikaanse jazzgitarist was vormend voor een jonge Fitzgerald.

En al meer dan twintig jaar houdt Fitzgerald zich bezig met gedetailleerde studie van Montgomery's stijlvolle, gevoelige en eigenzinnige gitaarspel. Zijn toegewijde onderzoek heeft geleid tot een verscheidenheid aan projecten, waaronder 625 Alive: The Wes Montgomery BBC Performance Transcribed uit 2009, een nauwgezet boek met transcripties, interviews en corrigerende wetenschap die het record leek recht te zetten met betrekking tot Montgomery's werk op film. Montgomery inspireerde ook Full House, een groep opgericht in 2015 met een repertoiremissie, die zijn naam ontleent aan een van Montgomery's composities (en de Montgomery-leiderdatum uit 1962 met dezelfde naam). Drummer George Fludas vertegenwoordigt een directe connectie met Montgomery als voormalig sideman met Wes' broer Buddy, evenals met Montgomery's organist, Mel Rhyne. Sinds de oprichting heeft de band een vol publiek geboden op meerdere residenties en dates in en rond Chicago.

Uiteindelijk werd besloten om het septet op te nemen, maar de aanzet draagt ​​nog steeds een toewijding aan het oeuvre van Montgomery. "Deze plaat is een liefdesbrief aan Wes", zegt Fitzgerald. “En, geïnspireerd door zijn voorbeeld, is het een startpunt voor mijn eigen muzikale verkenningen.” Full House opent met het opgewekte, uitgebreide "S.O.S.", een van de originele nummers op het album van Montgomery uit 1962. Fris en levendig, er is hectares ruimte voor drukke solo's van Fitzgerald, Garcia en Madsen. "Four on Six" is strak en parmantig tot in zijn kriskras doorlopende kern en vormt een rotsachtig en onvoorspelbaar fundament dat Fitzgeralds behendige solowerk met gemak doorkruist. "Far Wes" is de naam van een heruitgave van het Montgomery Brothers-album Montgomeryland uit 1958; een duidelijke head-bopper met een selectie van aantrekkelijke soli-achtige figuren die dat 'little big band'-gevoel inkapselt dat het album kenmerkt. "Cariba" is een licht groovend Latin-nummer, "Jingles" een vurige swinger, en "Mr Walker" een pittige straight-8 groover vol attitude, die verschijnt op Montgomery's klassieke album The Incredible Jazz Guitar of Wes Montgomery (dat een voorbeeld was van zijn kenmerkende duimpluk en octaafgerichte stijl).

Er is veel liefde gestoken in deze arrangementen, misschien nergens meer dan in "Fried Pies" met zijn glimlach-opwekkende soli-lijnen die geïnspireerd zijn op Montgomery's individuele geluid, de kern van Montgomery's ideeën veranderen en ze inventief veranderen in nieuwe muzikale statements. "While Were Young" biedt een kans voor zachte introspectie, waarbij het volledige refrein een korte, tedere hymne creëert. "Twisted Blues" haalt ons uit die melancholie (met de zoekende bassolo's van Christian Dillingham), terwijl Fitzgerald weer een reizende solo uitpakt. En waar anders eindigen dan met Montgomery's kenmerkende deuntje "West Coast Blues", met zwier gearrangeerd door Garcia en Fitzgerald en met een zwever uitgevoerd door het ensemble.

 

tracks:

1. S.O.S. (5:43)
2. Four On Six (4:54)
3. Far Wes (4:57)
4. Cariba (3:34)
5. Jingles (5:23)
6. Mr. Walker (4:31)
7. Fried Pies (4:38)
8. While We're Young (2:12)
9. Twisted Blues (4:27)
10. West Coast Blues (5:36)