© Rootsville.eu

Tinsley Ellis (US)
tiltle: Devil May Care
music: Blues - Bluesrock
release date: january 21, 2022
label: Alligator Records
info artist: Tinsley Ellis


© Rootsville 2022


De Southern bluesrockgitarist, zanger en songwriter Tinsley Ellis - net als elke andere muzikant - werd overrompeld toen de pandemische shutdown in maart 2020 toesloeg. Ellis zag zich genoodzaakt de tour te annuleren ter promotie van zijn zojuist uitgebrachte album, Ice Cream In. Dit zou de eerste keer in 40 jaar zijn dat niet on the road zou zijn.

Ellis, geboren in Atlanta in 1957, groeide op in het zuiden van Florida. Hij kocht zijn eerste gitaar op zevenjarige leeftijd, kort nadat hij The Beatles had zien optreden in de Ed Sullivan Show. Hij ging er meteen mee aan de slag en ontwikkelde en verscherpte zijn vaardigheden naarmate hij opgroeide. Ellis ontdekte de blues via de achterdeur van zowel Britse Invasion-bands als The Yardbirds, The Animals, Cream en The Rolling Stones als Southern rockers als The Allman Brothers. Op een avond in 1972 luisterden hij en een vriend naar de Super Session-plaat van Al Kooper en Michael Bloomfield toen de oudere broer van zijn vriend hen vertelde dat als ze dat leuk vonden, ze echt naar B.B. King moesten gaan, die die week in de stad was.

"Devil May Care", het 20e album van Ellis, bevat tien van zijn meest dynamische originele composities, waarin hij gespierde rock-'n-roll en harde blues vermengt tot zijn eigen direct herkenbare geluid. Hoogtepunten zijn onder meer het zuidelijke rock-getinte openingstrio van nummers - One Less Reason, Right Down The Drain en Just Like Rain - tot het langzaam brandende Don't Bury Our Love to the Hendrix-y Step Up en 28 Days. De emotioneel geladen gitaarsolo's staan volledig in dienst van de nummers, alsof Ellis het geluid leeft en ademt in plaats van alleen de noten te spelen.

Ellis is een road warrior sinds zijn Alligator-debuut. Hij heeft fans geboeid en verbaasd in alle 50 Verenigde Staten, maar ook in Canada, in heel Europa, Australië en Zuid-Amerika. Hij heeft ook de liefde en het respect verdiend van veel van zijn collega-muzikanten, waaronder Warren Haynes, Oliver Wood, Jonny Lang, Buddy Guy, de Tedeschi Trucks Band, Gov't Mule, Widespread Panic en meer. Daarnaast deelde hij podia met blueslegendes als Stevie Ray Vaughan, Otis Rush, Willie Dixon, Leon Russell, Son Seals, Koko Taylor en Albert Collins. Megasterrengitarist Joe Bonamassa noemt Ellis 'een nationale schat'. Maar waar of met wie hij ook optreedt, Ellis speelt altijd met lef, soul en tomeloze passie.

tracks:

01. One Less Reason
02. Right Down The Drain
03. Just Like Rain
04. Beat The Devil
05. Don’t Bury Our Love
06. Juju
07. Step Up
08. One Last Ride
09. 28 Days
10. Slow Train To Hell

musicians:

Tinsley Ellis, Guitar and Vocals
Kevin McKendree, Organ and Piano
Steve Mackey, Bass
Lynn Williams, Drums and Percussion

special guest:

 Jim Hoke, Sax and Andrew Carney, Trumpet on Just Like Rain, Beat The Devil and Step Up