© Rootsville.eu

Tyler Mitchell Octet (US)
tiltle: Sun Ra's Journey
music: Jazz
release date: march 18, 2022
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist: Tyler Mitchell Octet


© Rootsville 2022


'Sun Ra's Journey' legt krachtige en innovatieve bewerkingen vast van Sun Ra Arkestra-klassiekers, live opgenomen in Smalls Jazz Club. Bassist Tyler Mitchell wordt vergezeld door tenorsaxofonist Chris Hemingway, altsaxofonist Nicoletta Manzini, trompettist Giveton Gelin, pianist Farid Barron, drummer Wayne Smith, percussionisten Ron McBee en Elson Nacimento, en natuurlijk de onnavolgbare Marshall Allen die op 97-jarige leeftijd bewijst even kwiek en fantasierijk zijn als altijd.

Dit diverse ensemble demonstreert de enorme kracht en het bereik van de muziek en erfenis van Sun Ra en vertegenwoordigt meer dan vier generaties muzikanten die het werk van de grote bandleider uitvoeren. Mitchell wordt vergezeld door een geweldige ritmesectie van Sun Ra Arkestra-alumni, waaronder Wayne Smith op drums en Farid Barron op piano. Over Smith's standvastige drumwerk merkt Mitchell op: "We hebben de afgelopen tien jaar of zo samengewerkt, ik kan er altijd op rekenen dat hij bij me is, wat ik ook speel. Hij blijft in de zak en offert nooit de groove op.” Over het werken met de geweldige Marshall Allen, merkt Mitchell op: "Marshall komt uit het swing-tijdperk, er is zoveel informatie om van hem te krijgen, hij zet nieuwe arrangementen op deuntjes die hij al jaren speelt - hij is 97 jaar oud en speelt op de top van zijn spel.

Het album begint met Sun Ra's levendige "Care Free", de single van het album, die op 4 februari 2022 wordt uitgebracht. Vanaf de allereerste downbeat wordt de luisteraar vervoerd naar de etherische dimensie van de Sun Ra Arkestra. Mitchell destilleert op meesterlijke wijze de Arkestra-arrangementen van veel van deze stukken tot een 8-koppig ensemble, met bijzondere aandacht voor het samenspel van de frontlinie. De harmonische jabs en de verstrengeling van melodieën tussen Allen, Gellin en Manzini geven deze composities nieuw leven.

“La Dolce Vita” is een compositie geboren uit improvisatie tussen Mitchell en saxofonist Nicoletta Manzini. Het stuk bevat prominent Allen op de EWI en Manzini's melodische mijmeringen op de altsaxofoon. Het thema van “La Dolce Vita” is opgebouwd uit de melodie en werd geregisseerd door Allen. Mitchell merkt op: "Nicoletta was een student van Marshall en ik wilde haar gebruiken voor deze date, en zij speelde een belangrijke rol bij het samenstellen ervan met mij." Mitchell begint “Eddie Harris” met een bassolo. Mitchell hoorde dit stuk aanvankelijk op een plaat van Clifford Jordan. Hier wordt het stuk uitgevoerd als een gesprek tussen bas- en altsax. De melodie van het stuk weerspiegelt de manier waarop Eddie Harris call-and-response in zijn frasering opneemt.

"New Dawn" is een compositie van Marshall Allen geschreven voor het Sun Ra Arkestra-album Of Abstract Dreams. Bij de eerste release nam Allen op met strijkers. Deze versie van "New Dawn" toont Allen op de EWI en Mitchell die de melodie op zijn bas buigt. De groep demonstreert haar levendigheid en faciliteit op de Sun Ra-klassiekers "Love in Outer Space" en "Fate in a Pleasant Mood". Mijmerend over zijn voormalige bandleider Sun Ra, merkt Tyler Mitchell op: "Als veel mensen aan Sun Ra denken, denken ze aan vrij, abstract spelen - deze mensen vergeten zijn compositorische bijdragen." Op Sun Ra's Journey featuring Marshall Allen, werpt Mitchell de schijnwerpers op Sun Ra's compositorische bekwaamheid en op de voortdurende innovatie van zijn beroemde bandmaat Marshall Allen.