© Rootsville.eu

Valentine U Trio (B)
tiltle: Tenderly
music: Jazz
release date: 2022
label: Rideau Rouge
info artist: Valentine U

© Rootsville 2022


'Valentine U' staat voor Valentine Uytterhoeven en zij is de rijzende ster bij onze Waalse vrienden in het jazz milieu. Valentine is studente aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen en vervult samen met haar vader Charly ook nog een taak in de sinds 2019 geopende jazzclub 'Relais Jazz' in het pittoreske dorpje Tourinnes-la-Grosse.

Dit jaar schakelde Valentine nog een trapje hoger door samen met Charles Loos (piano) en Jean-Louis Rassinfosse (contrabas) het 'Valentine U Trio' op te richten en met meteen als kers op de taart ook het album 'Tenderly' uit te brengen.

Op het album vinden we 10 nummers terug die ons meenemen op een reis met jazz standards en Franse chansons. Al vanaf opener 'In A Sentimental Mood' merk je op dat deze talentvolle dame jazz zang al volledig onder controle heeft. War en bijzonder sentimenteel brengt ze onvervaard deze uit 1935 stammende compositie van Duke Ellington. Met enkel de versterking van de piano en contrabas is dit meteen ook een geschikt geschenk voor de feestdagen, ook al ben je geen jazz fanaat want de vocale en instrumentale inbreng van dit 'Valentine U Trio' werkt bijzonder onthaastend op je in.

Met een intro op naam van Jean-Louis Rassinfosse bewandelen ze daarna het pad van het Franse Chanson door hun arrangement op 'Ces Petits Reins' van Serge Gainsbourg te brengen. Dit in navolging op namen als Stacey Kent en ZAZ. De titeltrack van het album kwamen ze te ontleenden bij Jack Lawrence eentje dat sinds 1946 ook als standard mag worden bestempeld. Het is altijd wel onbeleefd om de leeftijd van een jonge dame te vragen maar als 'Viente Años' van de Cubaanse componiste 'Maria Teresa Vera' een hint moet zijn kunnen we al beamen dat deze 'Valentine U' nog een zeer mooie toekomst voor haar heeft. Ook Valentine haar Spaans op dit nummer is bewonderingswaardig.

Van een enchanted moment gesproken! Het brengen van 'Cry Me A River' is er zo eentje en zo hebben wij ook onze eigen Julie London. in een jazz versie wel te verstaan. Met 'No More Blues' bewandelen Valentine, Charles en Jean-Pierre het altijd wel lekker luisterende pad van 'Latin Jazz' met deze klassieker van Añtonio Carlos Jobim of zoals het destijds bedoelt was door deze Brazilaanse meester van de Samba en Bossa Nova als 'Chega De Saudade'.

'What A Wonderful World' mag dan wel misschien teveel zijn te horen maar het blijft een mooi nummer zeker ook hier in de versie van dit 'Valentine U Trio'. Met 'Il Ne Faudrait Jamais' brengen ze een compositie van Charles Loos en zo horen we hierop ook de componist van het nummer. Afsluiten doen ze op deze 'Tenderly' met 'Turn Me On' waarbij we ons ook de versie herinneren van Nina Simone en uiteraard ook de versie van Norah Jones. Ziezo en zo zien we voor deze Valentine U en haar trio nog een mooie toekomst, hopend dat ook de Vlaamse jazz clubs nota ervan nemen.

tracks:

01 In A Sentimental Mood
02 Ces Petits Reins
03 Tenderly
04 Viente Años
05 Cry Me A River
06 If You Want To
07 No More Blues
08 What A Wonderful World
09 Il Ne Faudrait Jamais
10 Turn Me On