© Rootsville.eu

Van Morrison (Irl)
tiltle: What's It Gonna Take?
music: Blues - Soul - Gospel
release date: may 15, 2022
info artist: Van Morrison


© Rootsville 2022


Het lijkt wel of 'Van the Man' van geen ophouden weet. Sir George Ivan Morrison werd op 31 augustus 1945 in Belfast geboren en maakt deel uit van de "Belfast Blues" scène. Al van jeugdige leeftijd komt Van Morrison in aanraking met muziek en speelde zo al op zijn 12de in een band. In 1963 sluit hij zich aan bij "The Gamblers" een band die wat later in "Them" zou veranderen. Met "Them" volgden de hits "Baby Please Don't Go", "Here Comes The Night" en zijn eigen compositie "Gloria". In 1966 verlaat hij de band "Them". Vanaf dan weet Van Morrison een eigen sound te creëren in een mix van soul, blues en gospel.

Je begint je jezelf af te vragen wat het deze man nog bezielt om zijn zoveelste album uit te brengen, of het moest zijn om de verveling tijdens Corona te bestrijden. Vorig jaar bracht hij nog 'Latest Record Project Vol. I' uit en je zou denken dat het nu de beurt is aan volume 2. Noppes want deze nieuwe krijgt de titel mee van 'What's It Gonna Take', een bijzonder swingend nummer na opener 'Dangerous'. Net als ten tijde van Latest Record Project Volume 1 combineert Van Morrison op What’s It Gonna Take? een heldere mix van gezellige blues en warme soul met soms toch ook verzuurde teksten. 

Eerlijk? de man die op het podium soms wat chagrijnig over komt levert hier toch maar zijn zoveelste (?) album af, eentje dat toch behoorlijk swingend is van het met rock 'n roll geïnfiltreerde 'Fodder From The Masses' over de soulvolle ballad 'Can't Go On This Way' maar soms is het ook wat blah blah blah, alsof James Hunter er terug in betrokken is. Bluesy is wel ' Money From America'. Met als een ramblin' piano is ook 'Damage And Recovery' best wel aardig te noemen maar ik luister dan ook niet iedere dag naar Van the Man. Zo krijg je een opsomming van de intrumenten op 'Nervous Breakdown' alsof we terug in de soul era van Stax terecht komen. De die hard fans zullen op 10 juli wel op de eerste rij te vinden zijn op 'Gent Jazz'...ik sta dan tussen de wilde beesten op Sjock, ben ik dan geen fan?


Tracks:

01 Dangerous
02 What's It Gonna Take?
03 Fighting Back Is The New Normal
04 Fodder From The Masses
05 Can't Go On This Way
06 Sometimes It's Just Blah Blah Blah
07 Money From America
08 Not Seeking Approval
09 Damage And Recovery
10 Nervous Breakdown
11 Absolutely Positively The Most
12 I Ain't No Celebrity
13 Stage Name
14 Fear And Self-Loathing In Las Vegas
15 Pretending