© Rootsville.eu

Victoria Vox (US)
tiltle: Nivana In Rem
release date: 2022
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
Victoria Vox

© Rootsville 2022


Het nieuwe album van Victoria Vox, "Nirvana In REM", is een audiovisuele ervaring van 10 originele nummers geïnspireerd op 20 kunstwerken van Fred Stonehouse. "Deze nieuwe nummers hebben een atmosferische kwaliteit die diep emotioneel en psychologisch is, maar ook angstaanjagend poëtisch", zegt Stonehouse over de muziek van Vox. Samen onderzoeken ze het verband tussen de werkelijkheid en de onzinnige wereld van de droomlogica. Vox en Stonehouse ontmoetten elkaar op 'Love On Holiday', een songwritingfestival waar muzikanten willekeurig worden gekoppeld aan een beeldend kunstenaar, in februari 2020.

Nadat Vox meeschreef aan 'Quest For Love', ging het gesprek tussen de 2 verder in 2 tijdzones, en het idee om samen een heel album te maken en tijdens de pandemie kwam tot bloei. Vox, die dol is op het schrijven van karakters (andere perspectieven), genoot van het werk van Stonehouse en belde soms Stonehouse voor een beetje meer achtergrondverhaal over een bepaald stuk. Tijdens hun gesprekken leerde Vox over de familieverhalen van Stonehouse, variërend van zijn vader die een weeskind was en zijn moeder die een van de 7 kinderen was van een religieus Italiaans immigrantengezin dat in Milwaukee, WI, belandde. "Clean" is geïnspireerd op het dier van het type Griffin dat terugkijkt met een traan in zijn oog. Actualiteiten van de familie Reffitt, het verhaal van de opstand in 2021 en Vox' eigen ervaring met familie en vergeving speelden ook een rol. In "Silent Song" channelt Vox de moeder van Stonehouse, wiens jeugd vol bijgelovige verhalen was. ze kreeg te horen dat ze de gave van ESP had en werd ook op jonge leeftijd doof van reumatische koorts (samen met 4 van haar broers en zussen). V

Vox leerde ook wat Stonehouse inspireerde bij het maken van zijn eigen kunst en de uitdagingen waarmee hij werd geconfronteerd toen ze "Easy Money" schreef. Zijn familie liet hem ook met veel onbeantwoorde vragen in "Checkerboard Flooring". Er zit ook een beetje magie en mystiek in de muziek, zoals in “Echo Of Luck” en “Floating On Fruit”. Vox vraagt ​​zich af waarom we liegen in "Color Of Lying", en dat het niet altijd een slechte zaak is. "Think Twice", 1 van de 2 nummers geschreven voordat Vox en Stonehouse elkaar ontmoetten, worstelt met geestelijke gezondheid, een onderwerp dat Stonehouse in zijn familie kende. Dit bracht hem ertoe om 'Buried Thoughts' te schilderen als reactie op het lied van Vox. "Eye Of The Animal", een nooit uitgebracht weeslied, tien jaar geleden geschreven, gaat over de relatie tussen mens en natuur. Dit leek perfect te passen bij de kunst '21 Tears', aangezien het hert voor zijn leven blijft hangen terwijl het water stijgt.

Victoria Davitt, beter bekend als Victoria Vox, is een bekroonde, ukulele toting, uitvoerende songwriter. Met een passie voor het schrijven van liedjes sinds ze 10 jaar oud was, studeerde ze af met een graad in songwriting aan het Berklee College Of Music in Boston, MA. In 2003 ruilde ze haar gitaar in voor de ukelele als haar belangrijkste begeleiding en nam de artiestennaam Victoria Vox (Latijn voor stem) aan. Haar akoestische muziekstijl verschoof naar chanson met een vleugje jazz, dat in de loop der jaren goed is gaan passen bij haar flair voor het schrijven van popsongs. Sinds de release van haar eerste ukelele-album in 2006, "Victoria Vox & Her Jumping Flea", is Vox een van de toonaangevende songwriters in de ukelele-scene en covergirl op zowel Ukulele Magazine (VS) als UKE Mag (VK) en heeft ze deelde de affiche met ukelele-grootheden zoals Jake Shimabukuro, James Hill en The Ukulele Orchestra Of Great Britain. Als singer-songwriter heeft ze zich ook in de folkscene begeven, waar ze opende voor Jackson Browne, Tom Chapin, Leo Kottke en Cheryl Wheeler. Door de jaren heen bleef ze evolueren en haar geluid opnieuw uitvinden. Ze treedt nu meestal op als een eenvrouwsband, met een looppedaal en baseffect op haar Low G-ukelele. Alles is mogelijk met een ukelele, en Victoria Vox is het bewijs. Oorspronkelijk afkomstig uit Green Bay, WI, heeft Vox in Frankrijk, Engeland, Nashville, Baltimore gewoond en woont nu in Costa Mesa, CA.

tracks:

  1. Clean
  2. Quest For Love
  3. Easy Money
  4. Echo Of Luck
  5. Silent Song
  6. Eye Of The Animal
  7. Color Of Lying
  8. Checkerboard Flooring
  9. Think Twice
  10. Floating On Fruit