© Rootsville.eu

Aaron Skiles (US)
tiltle: Whistle Past The Grave (EP)
music: Singer-songwriter
release date: september 15, 2023
promotion: KG Music Press
info artist: Aaron Skiles

© Rootsville 2023


Aaron Skiles is nog steeds lovend over de lovende kritieken op zijn onlangs uitgebrachte album Wreckage From the Fire (april 2022). Het album is gecoproduceerd en geschreven met Matt Patton van de Drive-By-Truckers en opgenomen in de bekende studio van Patton, Dial Back Sound, in Water Valley, MS. Het album kreeg een 8/10 van het tijdschrift Uncut en stond vorig jaar op verschillende 'Best Of'-lijsten.

Whistle Past the Grave volgt een vergelijkbare rauwe, rockende toon als zijn vorige release. “Ik denk wel dat deze plaat een logisch vervolg is op mijn laatste plaat”, erkent Skiles. "Ik overlegde met Patton over enkele details over de volgorde van de platen en hij vertelde me dat Whistle Past The Grave 'behoorlijk rockend, nog steeds rauw' is, en dat is precies waar ik naar op zoek was."

Gecoproduceerd met Ben Bernstein uit de Bay Area (die ook engineered), bevat het opnieuw het ongelooflijke leadgitaarwerk van Taylor Hollingsworth (Conor Oberst en de Mystic Valley Band, Dead Fingers), samen met een assortiment van andere getalenteerde muzikanten. "Voor dit album heb ik echt het grootste deel van de instrumentatie zelf gedaan, wat echt een primeur voor mij was", geeft hij toe. “Ik deed meerdere lagen van gitaren, bas, piano, toetsen, lead- en achtergrondzang. Zoals altijd kreeg ik bijdragen van een aantal geweldige muzikanten, maar dit album is meer helemaal van mij dan enig eerder werk.”

Skiles, die typisch bas speelt, deed bijna al het ritmegitaarwerk zelf. “Ik had een visioen van het geluid waar ik naar op zoek was. En het bleek dat er veel gitaren, pedalen en verschillende versterkeropstellingen voor nodig waren! Ben was daar geweldig in en heeft me echt geholpen precies te vinden wat ik zocht.” Een andere belangrijke factor in deze opname is het werk van de hoofdrolspelers, voornamelijk Hollingsworth, hoewel Alex Hillmer en Dermot Erwin elk de hoofdrol spelen in één nummer. "Ik voel me heel gelukkig dat ik vele jaren geleden contacten heb gelegd met alle drie deze uitstekende muzikanten, en mijn plaat zou niet hetzelfde zijn zonder hen."

Whistle Past the Grave is een goed voorbeeld van de songschrijfstijl waar Skiles de afgelopen jaren naar leunt - de liedjes voor zichzelf laten spreken. “Ik denk dat mijn tijd bij Dial Back Sound for Wreckage me echt heeft geholpen om de waarde in te zien van beknoptheid en de focus te houden op de rauwe schoonheid van het nummer.

Een knapperig gitaargeluid leidt de weg op "Don't Take it From Me", een kort nummer over menselijk tekort. Het begint dan in "Rubber Raft", een nummer gebaseerd op het boek Caste van Isabel Wilkerson. Het gaat over een historische gebeurtenis die plaatsvond in 1951, toen het enige zwarte lid van een Little League-team de overwinning van het stadskampioenschap van het team niet mocht vieren in een openbaar zwembad. "Als voormalig honkbalspeler en coach, en net als mens, trof dit verhaal me enorm en bracht me zelfs tot tranen toe toen ik het las", geeft Skiles toe. “Muzikaal gezien heeft dit nummer wat ik een 'omgekeerd refrein' noem, in die zin dat het stiller wordt in het refrein dan de rest van het nummer. Wat ik denk dat het allemaal echt met elkaar verbindt, is de repetitieve lik die Taylor voor elke regel van het refrein speelt, dit soort simpele op en neer riff die de tekst precies goed omkadert. En toen we bij de solo van het nummer kwamen, jammerde Taylor erop zoals alleen hij dat kan. Die opeenvolging van akkoorden en gitaarsolo - een orgel dat eronder speelt, opbouwend tot wat klinkt als een enorm crescendo maar uiteindelijk stil wordt bij het laatste refrein - is waarschijnlijk mijn favoriete reeks muziek die ik tot nu toe heb geschreven.

"About You" is een duet met Skiles' vrouw Rebecca die het tweede couplet zingt. "Ain't Been Luck" is geschreven als cadeau voor het 50-jarig jubileum van Skiles' ouders. “Ik wilde iets vrolijks en tijdloos, misschien iets met een vibe uit de jaren 60, aangezien dat hun muzikale hoogtijdagen waren. En het moest dansbaar zijn.”

De hoge energie van "Before Before" haalde de plaat bijna niet, maar Skiles had het gevoel dat de kracht en sfeer die hij en Bernstein in de studio hadden neergezet met de andere nummers, hen precies de geest zou geven die ze nodig hadden om de band neer te leggen. met succes volgen. "Het is oorspronkelijk in een langzamer tempo geschreven, om meer een broeierig mid-tempo nummer te zijn versus het halsbrekende nummer met punksmaak dat het werd."

"Bad For You" is geschreven voor Wreckage, maar was niet het juiste gevoel voor dat specifieke album. Skiles bleef er dol op en vond het goed passen bij deze plaat. "Mijn favoriete deel van dit nummer is hoe we voortbouwden op die riff die elk deel van het nummer beëindigt", deelt hij. Het titelnummer, "Whistle Past the Grave", is ontleend aan de uitdrukking "whistling past the graveyard", wat verwijst naar het gevoel geluk te hebben om te blijven leven en overeind te blijven ondanks enkele close calls. “Het pianowerk dat ik deed, is gebaseerd op het werk van Jay Gonzalez met Drive-By-Truckers. Ik heb heel veel geleerd door met hem samen te werken aan Wreckage, en hoewel ik bij lange na niet in de buurt kom van de pianist die hij is, heeft hij aandacht besteed aan de manier waarop hij pianoloopjes gebruikt om pit aan het nummer toe te voegen, tussen beats in slaat en verschillende delen koppelt. samen."

Het album eindigt met "Keep Me", een nummer dat Skiles zegt dat hij op zijn begrafenis gespeeld wil hebben. “Het is gebaseerd op een oude Joodse meditatie voor rouwenden. Het gaat over het feit dat wanneer iemand er niet meer is, de liefde die ze achterlieten, blijft bestaan. En in plaats van te rouwen om hun verlies, geef die overgebleven liefde door aan anderen. Het is een gedicht dat hij een paar jaar geleden tegenkwam en het is me bijgebleven. Dus, in mijn stijl, nam ik een zwaar onderwerp en bracht er wat energie en vervormde gitaren bij, zoals ik bekend ben.

Whistle Past the Grave is een hechte groep nummers die goed bij elkaar passen. Het is een snelle tour van introspectieve liedjes met thema's als rechtvaardigheid, of het gebrek daaraan, in de manier waarop iemand zijn leven leidt. Hoewel hij altijd naar groei streeft en zijn doel is om zijn laatste werk te overtreffen, is het moeilijk om te weten wanneer hij geslaagd is.