© Rootsville.eu

Ana Popovic (US/SR)
tiltle: Power
music: Bluesrock
release date: may 05 2023
label:
ArtisteXclusive Records
info artist: Ana Popovic


© Rootsville 2023


Na haar vorige voortreffelijke album 'Live For Live' uit 2020 waarmee ze haar 20-jarige carrière kwam in de spotlights te zetten waren we uiteraard benieuwd naar de opvolger ervan. Na haar 'Trilogy' uit 2016 en 'Like On Top' uit 2018 kon je stellen dat Ana Popovic niet meer de zangeres en gitariste was van haar debuutalbum 'Hometown' uit 1998. Ze was gegroeid en bereikte daardoor ook meerdere nieuwe fans.

Gaandeweg werden haar albums onder de categrorie 'bluesrock' ondergebracht maar ook daar kwam naar verloop verandering in. Haar nummers werden meer algemener en bereikten zo ook een breder spectrum bij de fans. 'Trilogy' is daar een schoolvoorbeeld van wat ze allemaal teweeg kon brengen. Ook heb ik haar ooit een decennia geleden een akoestische set horen brengen om van je stoel te vallen. Ook dat was pure klasse. Sinds het toevoegen van blazers in haar band is Ana Popovic nog maar eens een trapje hoger geklommen en behoort ze zo tot de algemene top.

Nu is er op 5 mei de release van 'Power', een album met daarop 11 tracks en waarop ze alle registers komt open te trekken. Aan het album werkten een hele resem muzikanten mee incluis de nog immer begeesterende master on the black & white keys Michele Papadia. Het album kwam tot stand nadat Ana tijdens Covid ook nog werd getroffen door een andere nare ziekte. Het werd een helse periode, een periode waardoor de steun van haar bassist en 'musical director' Buthel heel veel voor haar betekende.

Met de cover van het album wil Ana Popovic de eenheid tussen blank en zwart versterken. De nummers gaan over vriendschap en het beleven van het dagdagelijkse leven zoals het is. 'Power' werd opgenomen samen met een All-star Band met muzikanten uit Detroit, Dallas en New Orleans zoals drummer Chris Coleman, ons aller wel bekend. In de studio lag de verantwoordelijkheid in handen van Award winning en producer Jeremy Bishop Hicks. De nummers zijn van de hand van Ana Popovic en Buthel.

'Rise Up! is de opener van de plaat en daarmee wil Ana Popovic een sterk signaal geven aan allen die door een moeilijke periode in hun leven worden getroffen. Je voelt meteen ook de veelvoudigheid waarmee je op deze 'Power' zult worden geconfronteerd. Uiteraard wordt ieder nummer ook nog steeds vergezeld Ana's meesterlijke skills op haar Stratocaster.

Het nummer 'Power Over Me' leunt op het gebied van gitaar licks kort aan tegen die van een Carlos Santana maar komt vol tot bij je over door haar uitstekende blazerssectie. 'Doin' This' is een nummer in twee delen vooreerst is er het funky doorsijpelen van de intro waarna het nummer in een soort stroomversnelling lijkt terecht te komen. 'Luv'n Touch' is er eentje waarbij het akoestische gehalte wordt toegevoegd waarna de soul het over komt te nemen.

Soul is misschien wel het key-word bij deze nieuwe Ana Popovic waarbij ergens tusses door de nummers haar bekende gitaarrifjes nooit zullen worden verloochend en zich nog steeds als de 'boss' van dit geheel komt te gedragen. Zoals ook te horen op 'Queen Of The Pack' en middenweg het nummer de legendarische 'Studio 54' komt te ervaren, een nummer dat ook nog eens wordt versterkt door haar gitaarspel waar de bluesrock toch ook weer even weer de kop komt opsteken. Ook het nummer 'Stronge Taste' is een verwelkoming in haar nieuwe wereld. Vervolgens is er 'Recipe Is Romance' waarbij het jazzy gedeelte van Ana de bovenhand komt te nemen. Heerlijk nummer om naar te luisteren.

Alsof bassman Buthel voor de intro even Bernard Edwards kwam in te huren waarna het nummer funk en soul komt te versmelten, 'Deep Down' in your soul. 'Ride It' is een nummer waarop alle goede deeltjes van de vorige nummers komen samen te smelten daar waar op ' Flicker 'n Flame' de blueschick in Ana Popovic terug komt bovendrijven. Afsluiten doet Ana Popovic met handgeklap op het gospel gevoelige 'Turn My Luck'.

Dit album is een perfecte blend van funk, soul, blues, gospel en rock. Een voorbeeld van hoe 'united' we kunnen zijn en/of worden. Dit album is Ana Popovic die kracht uitstraalt. Explosief maar ook met momenten bijzonder soulvol mede door Hammond en blazers. Een verruiming voor de muziek van de 21ste eeuw. Ana Popovic, is music pure sang.

tracks:

1. Rise Up! (4:45)
2. Power Over Me (3:42)
3. Doin’ This (3:38)
4. Luv’n Touch (4:09)
5. Queen Of The Pack (3:28)
6. Strong Taste (3:35)
7. Recipe Is Romance (4:12)
8. Deep Down (3:52)
9. Ride It (3:51)
10. Flicker 'n Flame (2:41)
11. Turn My Luck (2:24)

musicians:

Ana Popovic: vocals, slide – electric – and acoustic guitar
Buthel: bass guitar, backing vox
Chris Coleman: drums (#2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11) percussion (#3) ending tribal drums (# 1)
Jerry Kelley: drums (#1, 8) backing vox (# 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9)
Michele Papadia: Hammond organ, keys (#1, 2, 7, 8, 9,)
Brandon ‘Showtime’ Bland: Hammond organ (#3, 4, 6)
Jeremy Thomas: Hammond organ, keys (#2, 5)
Joe Foster: rhythm guitar (#4, 7)
Jeff Bates: rhythm guitar (#4) string arrangements (#7, 11)
Claudio Giovagnoli: saxophone (#2, 5, 7,) horn arrangements (#7)
Davide Ghidoni: trumpet (#2, 5, 7) horn arrangements (#5)
Mark Mullins: trombone (#2, 4, 7, 9) horn arrangements (#4, 7, 9)
Brad Walker: tenor sax (#2, 4, 7, 9)
Bobby Campo: trumpet (#2, 4, 7, 9)
Tasha Parker: backing vox (#3, 4, 7, 8)
Noel Burns: backing vox(#3, 4, 7, 8)
Nia Kelley: backing vox(#1)
JaDell Burns: additional arrangements (#2)
Luuk van Meurs: additional arrangements (#8)