© Rootsville.eu

Aymeé Nuviola (CU)
tiltle: Havana Nocturne
music: Jazz
release date: february 24, 2023
label: Worldwide Entertainment
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Aymeé Nuviola

© Rootsville 2023


Aymée Nuviola, een meesterlijke vertolker van liedjes met een universele aantrekkingskracht, is een van de meest gevierde artiesten van haar generatie.
Bekend als de La Sonera del Mundo, heeft Nuviola's krachtige kunstenaarschap en boeiende uitvoeringsstijl harten over de hele wereld veroverd. Gedurende haar legendarische carrière (waaronder Nuviola's hoofdrol als titulaire rol in de door Celia Cruz geïnspireerde Telemundo-serie Celia, 2017), heeft ze de Cubaanse muziek consequent op de voorgrond gehouden en tegelijkertijd een indrukwekkende muzikale veelzijdigheid getoond.

Havana Nocturne bevat ook het werk van niet-Cubaanse componisten, en elk nummer onthult een nieuwe kant van de charismatische en schijnbaar grenzeloze Nuviola. "Obsesión" van de Puerto Ricaanse componist Pedro Flores begint als een bolero voordat het overgaat in een stuwende en verleidelijke cha-cha. Op “Perfidia” van Alberto Domínguez uit Mexico, en het slotduo tango “Vete de mí” (van de Argentijnse pianist/componist Virgilio Expósito), toont Nuviola een indrukwekkende vloeibaarheid terwijl ze met gemak genres en stijlen doorkruist. Haar originele bijdrage "Quédate" is een ode aan de filinero-stijl en een van de meest innemende uitvoeringen van het album.

In de afgelopen jaren heeft Nuviola toenadering gezocht tot de jazzwereld, met name met twee recente opnames samen met GRAMMY-winnende pianist Gonzalo Rubalcaba. Vorig jaar won het duo een Latin GRAMMY voor Live in Marciac (5Passion, 2022), en zijn voorloper, Viento y Tiempo: Live at the Blue Note Tokyo (Top Stop Music, 2020), kreeg ook een GRAMMY-nominatie. Nu met Havana Nocturne toont Nuviola haar zelfverzekerde beheersing van de jazztaal terwijl ze een eerbetoon brengt aan haar betoverende geboortestad Havana. Deze elegante collectie met 13 nummers, met de veelgeprezen pianist Kemuel Roig, is geïnspireerd op filin, een Cubaanse muzikale beweging die wordt omschreven als een door jazz beïnvloed romantisch lied dat in het begin van de 20e eeuw bekendheid verwierf in Havana.

Beïnvloed door het culturele klimaat van de Verenigde Staten, kreeg de filin-beweging eind jaren veertig voet aan de grond in Cuba en duurde tot begin jaren zestig. Het woord zelf is afgeleid van 'gevoel' en de muzikale wortels zijn terug te voeren op de bolero en canción. Een rapsodische tijd, deze beweging was transformerend voor Havana toen een constellatie van zangers en componisten van deze stijl opkwam. Beïnvloed door de populaire jazzvocalisten van die tijd, doorspekt met een Debuyssiaanse impressionist, evenals de traditionele Cubaanse son en bolero, vierde el filin de schoonheid van de stad, en bijeenkomsten rond deze muziek werden het middelpunt van het Cubaanse sociale leven met jamsessies , huisfeesten en concerten alomtegenwoordig. Hoewel geboren na het hoogtepunt van de filin-beweging, bereikte deze krachtige en emotionele muziek Nuviola als een jong meisje en maakte een onuitwisbare indruk. Sinds de vroegste dagen van haar professionele carrière zijn filin en bolero aanwezig in haar muziek en hebben ze gediend als rode draad in haar vele opnames en liveshows. Ze heeft zelfs de bijnaam The Voice of El Filin of Her Generation verdiend.

Nuviola's belangrijkste medewerker is Kemuel Roig - een uitzonderlijke pianist wiens jazzdebuut Genesis uit 2020 hem een viersterrenrecensie van Jazzwise Magazine opleverde. Havana Nocturne, geproduceerd door Paulo Simeón, vindt Nuviola en Roig in een intiem ensemble bestaande uit Lowell Ringel op bas, Hilario Bell op drums, José "Majito" Aguilera op percussie en Julián Ávila op gitaar. Gedurende het aangrijpende programma neemt Nuviola de luisteraars mee op een meeslepende reis door de betoverende straten van Havana, en biedt ze haar unieke kijk op klassieke composities van de iconische Cubaanse componisten José Antonio Méndez ("Me faltabas tú" en "Novia Mía"), César Portillo de la Luz ("Realidad y Fantasía"), Ángel Díaz ("Rosa mustia") en Nino Rivera ("El Jamaiquino'). Nuviola brengt een eerbetoon aan deze muzikale pioniers en werpt ook een licht op hun opvolgers, waaronder Marta Valdés ("Tú no sospechas"), Frank Domínguez ("Imágenes") en Meme Solís, wiens vroege bolero "De la misma forma", niet werd opgenomen tot nu. Een bijzonder hoogtepunt is haar emotionele uitvoering van "Me contaron de ti" van de grote Cubaans-Amerikaanse componist René Touzetcirkel rond terwijl ze deze stijl naar de voorgrond brengt.

 

tracks:

 1. Imágenes (4:39) Frank Domínguez
 2. Novia mía (3:38) José A. Méndez
 3. Me faltabas tú (4:48) José A. Méndez
 4. Obsesión (5:02) Pedro Flores
 5. Realidad y Fantasía (5:25) César Portillo de la Luz
 6. Rosa mustia (4:34) Angel Díaz
 7. El Jamaiquino (3:53) Niño Rivera
 8. Quédate (4:31) Aymée Nuviola
 9. Tu no sospechas (4:58) Marta Valdés
 10. Perfidia (4:25) Alberto Domínguez
 11. De la misma forma (4:46) Meme Solis
 12. Me contaron de ti (5:12) René Touzet
 13. Vete de mí (4:37) Virgilio Expósito