© Rootsville.eu

Bar Kamara Jr. & The Voodoo Sniffers (SLL/B)
tiltle: Travelling Medicine Man
music: Blues
release date: march 10, 2023
label: Moosicus Records
promotion: Stilletto Productions
info artist: Bai Kamara Jr.


© Rootsville 2023


Vanaf we Bai Kamara Jr. op onze podia te horen kregen was iedereen het er unaniem over eens, dit is klasse. Of je hem nu solo ziet of met zijn 'Voodoo Sniffers', het eindresultaat blijft een algemene 'wow'. Met zijn warme en zelfs ingetogen stem weet hij iedere luisteraar moeiteloos in te palmen, of je nu een blues, funk of soul fanaat bent.

Bai Kamara Jr. is de zoon van een voormalige ambassadeur van Siera Leone in België. Hij groeide op in het UK maar woont en werkt al meer dan 25 jaar in België. Bai Kamra Jr. zal ook nooit zijn Afrikaanse afkomst komen te verloochen doordat dit ook ingebakken zit in zijn muziek. Zijn debuutalbum 'Living Room' kwam er in 2002 met daarop nummers als 'Everything is Changing' en ' A Lonely Moment With You'.

Bai Kamara Jr. komt pas echt door te breken in de bluesscène van België met het zes albums later uitgegeven 'Salone' dat zijn release kende in 2020. Nu drie jaar later is er het nieuwe album met als titel 'Travellin Medicine Man', een album dat zowel op CD alsook op dubbel Vinyl is te verkrijgen. Voor de fans stel ik de dubbel vinyl editie voor doordat er maar liefst 'drie' extra nummers op staan.

'Travelling Medicine Man' is er dus eentje met 13 of 16 naargelang de gekozen uitvoering. Voor de geschiedenis van de titel moet je terug in de geschiedenis toen zijn grootvader aan moeders zijde werd opgeleid door de Wesleyaanse Missionarissen en zo later met hen door het land reisde om medische zorg te verlenen aan de dorpelingen. Het album is een mix van blues en Afrikaanse ritmes.

Opener van deze 'Travelling Medicine Man' is het swingende 'Shake It, Shake It, Shake It' en meteen krijg je een Bai Kamara Jr. voor je ogen die een zaal of festival in beweging kan zetten. Helaas kon dit niet op 'Duvel Blues' in 2021 door de Corona maatregelen maar gebeurde dit des te meer vorig jaar op 'Hookrock'.

Vanaf dan krijgen we een meer ingetogen 'medicine man' te horen met nummers als 'Surrounded' en 'God, Good Man'. Nummers die hun weerklank zeker ook bij solo concerten zullen vinden. Ook op het mooie 'If You Go' wordt je meegezogen in de zuiderse ritmes. Meer rocken krijgen we dan 'Bai Kamara Jr. & The Voodoo Sniffers' te horen op 'Miranda Blues'. Bij het beluisteren van 'Money Ain't Everything' hoef je enkel je ogen te sluiten om je op een hagelwit strand te bevinden.

'Star Angel' is een door en door laidback boogie in de geest van John Lee Hooker zelfs het mumbling brengen van de woorden lijken op deze van JLH. Ook 'I Don’t Roll With Snakes' is een mix van de boogie blues en de Afrikaanse vibes zoals hij ook over 'black magic' komt te zingen. Met 'If I Could Walk On Water' waar de sfeer van een gospel à la Eric Bibb komt bovendrijven zijn de CD liefhebbers er aan voor de moeite.

Op vinyl kan je dan nog terugvallen het met Afrikaanse beats geïnfiltreerde 'Love, Oh Lover' het ophitsende 'Hard Work' en de mooi afsluitende ballad 'Bridges You Burn'. En zo hopen we dat we in een druk festival seizoen 'Bai Kamara Jr. & The Voodoo Sniffers' terug kunnen tegenkomen.

tracks:

01. Shake It, Shake It, Shake It
02. Surrounded
03. Good, Good Man
04. If You Go
05. Miranda Blue
06. Money Ain’t Everything
07. Enemies
08. Star Angel
09. Mister President
10. I Don’t Roll With Snakes
11. I’m A Grown Man
12. It Ain’t Easy
13. If I Could Walk On Water

Bonus tracks Vinyl edition

14. Lover, Oh Lover
15. Hard Work
16. Bridges You Burn