© Rootsville.eu

Bill Warfield & The Hell's Kitchen Funk Orchestra (US)
tiltle: Time Capsule
music: Jazz
release date: february 03, 2023
label: Planet Arts
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Bill Warfield

© Rootsville 2023


In het afgelopen decennium heeft Warfield samen met zijn Hell's Kitchen Funk Orchestra drie platen uitgebracht. Op Time Capsule verzamelt hij een nieuwe iteratie van het orkest, waarbij hij, zoals hij beschrijft, een fervente nadruk legt op 'de kracht van de hoorns'. De arrangementen van Warfield verkennen hun vormveranderende kwaliteit terwijl ze zich rond elke selectie vormen en hervormen, en een gospelkoor worden, een gesyncopeerde puls, weelderige Broadway-ouvertures, harmonische pads voor sologebaren, geschreeuw en melodische leads.

Warfield begint Time Capsule met een arrangement van Billy Taylor's "I Wish I Knew". Na het arrangeren van het nummer voor Nicole Henry in 2014, merkte Warfield op dat hij zich concentreerde op Nina Simone's behandeling van het nummer als een volkslied, kwetsbare klaagzang over burgerrechten als reactie op anti-zwart racisme. Wat hij van Henry leerde, zou zijn eigen band met het lied veranderen; ze vond een secundaire betekenis in de tekst, waarbij ze de verteller afbeeldde als iemand met een bipolaire stoornis. Hier geeft Chrissi Poland een boeiende weergave van deze genuanceerde interpretaties van "I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free."

Warfield brengt een eerbetoon aan Chick Corea's Return To Forever op zijn tweede nummer, "Light as a Feather". Als student leerde hij fluit spelen voor een kleine band die regelmatig muziek speelde van Return To Forever, met uitzondering van het titelnummer van de inaugurele plaat. Warfields arrangement op Time Capsule legt een live optreden vast in het Zoellner Arts Centre van Lehigh University, waar hij momenteel het programma voor jazzstudies leidt. Een eerbetoon aan zijn vroege jeugd, "Alfie", is een sentimentele opname van het muzikale oorsprongsverhaal van Warfield. Toen hij 12 was, bracht zijn moeder een nepboek mee naar huis met de titel 20 Blockbuster Hits for Piano, zodat hij de melodieën op trompet kon leren; het eerste deuntje in het boek was 'Alfie'. Met dit nieuwe arrangement probeert hij zijn eigen blijvende indruk vast te leggen van Dionne Warwick die live optreedt naast Burt Bacharach, de twee artiesten die opnieuw contact maken na hun decennialange muzikale samenwerking.

The Temptations blijven geheiligd in de muzikale canon van Warfield. Hij weerspiegelt zijn standvastige eerbied voor de groep, met wie hij in de loop van zijn carrière talloze keren heeft opgetreden, door zijn orkestratie op de tekstueel gewijzigde "Just My Imagination". “Ze waren bijzonder. Een once in a lifetime gebeurtenis, de originele band.” Zijn bedoeling met Time Capsule was om een arrangement op te nemen dat het Motown-geluid zou kunnen uitlokken. "Ik wilde het laten klinken alsof het was opgenomen in Motown in Detroit, met de live blazers en dat soort sfeer."

In de loop van het vinden van zijn stem als artiest en arrangeur, noemt Warfield Weather Report als een kabbelende invloed op zijn muzikale perspectief. Zijn connectie met "Man in the Green Shirt" komt van zowel de muziek als het omringende verhaal. "De titel verwijst naar de cover van Milestones die eind jaren '50 uitkwam", zegt hij. “De afbeelding toont Miles Davis zittend op een kruk in een casual groen overhemd. Dit was een groot probleem in de branche, omdat in hun ogen iedereen geacht werd een smoking aan te hebben of een soort showkleding te dragen.” Warfield werpt een sentimentele sfeer op "Please Send Me Someone to Love", een ander nummer dat hij arrangeerde voor Nicole Henry, terwijl hij op "Zoe's Dance" in de blues springt, waarbij hij Mike Sweetman's nummer "Angela's Strut" uit 1995 herconfigureert en een nieuwe titel geeft. "Het deed me altijd denken aan die boogaloo-melodieën uit de jaren 60, waar ik van hou", zegt hij. Time Capsule wordt grillig op "Finale/Let It Go" van Frozen, geïnspireerd door de Poolse YouTube-uitvoering van het Disney-nummer.

Warfield experimenteerde met het nummer als een klifduik in wat een sterke muzikale samenwerking met de Broadway-zangeres zou worden, en vroeg Polen om elk deuntje op de plaat te benaderen met dezelfde overgave die ze gebruikt op de Disney-hit. Hank Levy's arrangement van "Chain Reaction", gecomponeerd in 13/8, werd een favoriet nummer voor Warfield om te spelen op Towson University. Op Time Capsule voegt hij zijn eigen overdubs toe om het gevoel van een bigbandgeluid te geven. Met eerbied en waardering heeft deze selectie ook een diepere betekenis voor de bandleider, aangezien hij zich Paul Cridler herinnert - de eerste trompettist ooit die solo speelde op Levy's arrangement - die in het voorjaar van 2022 stierf. Enkele weken eerder stierf ook Warfields broer John. weg. Wanneer het binnen handbereik was, herinnert Warfield zich hoe John zijn bugel oppakte en feilloos de introlijn van het nummer speelde. Warfield draagt dit album op ter nagedachtenis aan zijn broer.


tracks:

 1. I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free (5:30)
 2. Light As a Feather (8:32)
 3. Alfie (5:34)
 4. Cold Sweat/I Got The Feeling (8:27)
 5. Just My Imagination (4:02)
 6. The Man In The Green Shirt (7:35)
 7. Please Send Me Someone to Love (4:42)
 8. Zoe’s Dance (6:09)
 9. Finale/Let It Go (3:49)
 10. Chain Reaction (9:03)
 11. Alfie (Instrumental) (5:34)
 12. Cold Sweat (Radio Mix) (5:56)