© Rootsville.eu

Blues Rats (B)
tiltle: The Last Train
music: Blues
release date: 2023
label: independent
info artist: Blues Rats


© Rootsville 2023


In de muzikale opslagplaats van mijn 'plurale tantum' kon ik zo niet onmiddellijk iets vinden over deze 'The Blues Rats' en dit is uiteraard in de eerste plaats een fout van mezelf. Niet moeilijk als je dan leest dat ze sinds 2002 de wapens hadden neergelegd. Vier jaar geleden is er dan bij Rene Dillen en Rony Defau het vuur terug aangewakkerd. Mede door 'Corona' kregen ze dus de tijd om een nieuw album in elkaar te steken. Op de scheiding van 2022 met 2023 brachten ze dan hun 3de album 'The Last Train' uit. Ook harper Wim Desair kwam terug zijn wagonnetje aan te hangen. Helaas was de bassist van weleer Lucien Heylen door overlijden niet meer kunnen meereizen in het nieuwe avontuur en kwamen Ivan Coppens op basgitaar en David Dolezal aan de drums zich aansluiten bij de band.

Aan deze 'The Blues Train' hangen 12 wagons vast. Nummers die alle twaalf originals zijn van Rene Dillen en zijn ratjes. Opmerkelijk op zich is het alleszins, zeker wanneer ze openen met de titeltrack van het album en ze me zodanig weten te verrassen met een heerlijke en bluesy Americana sound. De warme klankkleur à la Chris Rea die krijg je er zo maar boven op. Met 'Don't Lie To Me Baby' neemt blues dan toch meteen de bovenhand en bewijzen ze dat 'stevig' ook in hun arsenaal is terug te vinden.

Zelfs met hun derde song 'Gazing' blijven ze op een hoog niveau rondtoeren en bewijzen ze nogmaals mijn ongelijk om ze in hun eerder leven niet te hebben gezien . Ook op 'Wanna Kick My Bucket List' laten ze horen dat ze anno 2023 nog als 'jonge' rockers de podia zullen gaan bestijgen. 'The Corona Blues' laat zich horen door een harmonica intro waarna ze zowaar op de country tour zouden kunnen gaan, en het is nu net die diversiteit om niet met pure blues te willen omgaan dat deze 'The Blues Rats' aangenaam om luisteren valt.

Met 'Oops I'm in Love' zeilen ze zelfs een beetje richting West coast om zo de volledige 'Route 66' te gaan afwerken. Met het stevig aanvoelende 'Take Me Down To The River' en het heerlijke in het oor liggende 'No Passion Without Love' begint het een beetje spijtig te worden dat ze zolang hebben stil gelegen en op ' I Don't Worry No More' bevestigen ze dat ze de blues nog niet hebben afgezworen. Met 'Walking Your Blues Away' rijden ze niet op die vervuilende diesel maar drijven ze op pure rock 'n roll, het zou zowaar eentje van Francis Rossi zijn kunnen geweest.

De indrukwekkende basgrooves openen ' I Don't Care No More' waarna we nog een ode voor Zappa krijgen alvorens de speakers het zwijgen op te leggen met 'Just Comfort Me' en dat is nu juist wat ze bij me teweeg hebben gebracht met deze 'The Last Train'. Knap staaltje van een uitstekend muzikaal gevoel.

tracks:

01 The Last Train
02 Don't Lie To Me Baby
03 Gazing
04 Wanna Kick My Bucket List
05 The Corona Blues
06 Oops I'm in Love
07 I'm Still Waiting For You
08 Take Me Down To The River
09 No Passion Without Love
10 I Don't Worry No More
11 Walking Your Blues Away
12 I Don't Care No More
13 Song For Zappa
14 Just Comfort Me

musicians:

Rene Dillen: vocals, rhythm & slide guitar
Ronny Defau: lead & slide guitar
Wim Desair: harmonica
Ivan Coppens: bass
David Dolezal: drums