© Rootsville.eu

Bruno Deneckere & Kathleen Vandenhoudt (B)
tiltle: Sharing The Blues
music: Singer-songwriter - Americana - blues
release date: 2023
label: Lie Records
info artist: Bruno Deneckere
& Kathleen Vandenhoudt

© Rootsville 2023


Wanneer twee van onze beste singer-songwriters en paradepaardjes van onze Americana scène de handen in elkaar slaan wordt het stil, heel stil. Hun 'Live' concerten zijn steeds een openbaring en een beklijvend gebeuren te noemen en nu ze nog eens samen een album uitbrengen zal dit zo nogmaals een stormloop ontketenen naar hun optredens, net zoals de drie release party's die recent in de 'Missy Sippy' te Gent telkens uitverkocht waren. (concert report)

Gemist want dit duo zal over gans het land te zien zijn met in hun bagage dit sublieme album 'Sharing The Blues'. Bruno Deneckere en Kathleen Vandenhoudt maken dat een live ervaring altijd wel bovenaan het vervanglijstje staat van de muziekliefhebbers. Dit album zal naast de 'Gentse Feesten' op 19 juli ook te horen zijn op 'Duvel Blues' op 27 mei en op 'Yellowtime' op 2 september en later ook in de Banana Peel op 11 december. Voor andere data verwijs ik graag naar hun gezamenlijke site van 'Sharing The Blues'.

Dat 'Sharing The Blues' er zat aan te komen kon je uitmaken aan hun recente concertjes en de try-outs van sommige van de nummers. Het zou een zonde geweest zijn van niet want 'Sharing The Blues' werd een verzameling van 11 excellente nummers die 'onze' Americana weerom naar een ongekend hoogtepunt komt te tillen. Muziek die door merg en been snijdt of je nu in een kleine kroeg aan het lippen hangt of je ergens aan de Mexican border in één of andere cantina bent verzeild zoals het zalige gevoel dat je te horen krijgt op 'Drifting'. Voor 'Sharing The Blues' schreven zowel Bruno Deneckere als Kathleen Vandenhoudt hun deel maar deze 'Drifting' pakt je zomaar koudweg en is een realisatie van Kathleen en Pascale Michiels.

Opener 'So In Love With You' neemt je dan al meteen mee in de soms dromerige sfeer waarop beiden je telkens weer weten te brengen. De close harmony van Bruno & Kathleen is beklijvend en van een hoogstaand allooi waardoor er constant kippenvel bij je aanwezig zal zijn tijdens het beluisteren van dit album. Net als de opener is ook 'Now My Lighthouse Is Gone' eentje van de hand van songsmid Bruno Deneckere, een nummer waar deze twee bluebirds weer het onderste uit de kast weten te halen. Een blend van blues en outstanding Americana.

De nummers die Kathleen Vandenhoudt komt te schrijven lijken ook steeds weer gehuld in een zweem van liefde en pijn, zoals te horen op 'How Broken Can A Heart Be', gewoonweg pakkend. De cry-out 'Reach For My Arms' mag je naar de normen van het album dan weer steviger te noemen. Je kan hierbij makkelijk namen als Ry Cooder, Kris Kristofferson of een Willie Nelson laten vallen maar we moeten toch met enige chauvinistische fierheid stellen dat dit Belgisch is.

Ook 'Sunday Tears' van Bruno Deneckere is weerom een ballad dat je echt doet verdwalen in de sfeer waarmee ze de nummers brengen. 'Moonlight' brengt dan weer de levendige sfeer tot leven welk je beleeft bij hun concerten. Hoe mooi kan dit zijn. 'Your Bluebird' is dan weer eentje dat naar gewoonte pakkend overkomt en van de hand van Kathleen Vandenhoudt net als het daaropvolgende 'Somewhere Down The Line'.

Je zou haast bruusk uit je dromen worden gewekt wanneer Bruno en Kathleen het door Deneckere geschreven 'The Blues' op je los laten. Als afsluiter krijgen we dan nog als toetje de titeltrack van het album en nemen ze je mee in hun muzikale wereld die eenzaam aan de top hoeft te staan. Geen nood als je bij het beluisteren je komt weg te dromen met een lekker glaasje wijn en een traantje komt weg te pinken want zelfs een ruwe bolster wordt bij het beluisteren van deze 'Sharing The Blues' als een baby in his mother's arms. Om dan zo te eindigen met een quote van Bruno Deneckere...If they ain't rockin' right, it must be rockin' roll.

tracks:

 1. So In Love With You
 2. Now My Lighthouse Is Gone
 3. How Broken Can A Heart Be
 4. Reach For My Arms
 5. Sunday Tears
 6. Drifting
 7. Moonlight
 8. Your Bluebird
 9. Somewhere Down The Line
 10. The Blues
 11. Sharing The Blues