© Rootsville.eu

Champian Fulton (US)
tiltle: Meet Me At Birdland
music: Jazz
release date: april 7, 2023
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Champian Fulton

© Rootsville 2023


Swing pulseert door de aderen van de New Yorkse jazzvocalist en pianist Champian Fulton. Sinds haar komst op het toneel in 2003 wordt Fulton geprezen om haar evenwicht en allure. Een live optreden van Champian Fulton zorgt voor een stralende ambiance die wordt uitgesproken door de klaroenzang en weelderige toetsen van het multitalent. Birdland Jazz Club was getuige van deze glorie in september 2022, toen Fulton vier nachten lang genoot zonder een enkel deuntje te herhalen, terwijl ze documenteerde wat haar nieuwste livealbum zou worden.

In 2015 schreef Scott Yanow dat Fulton "met elke opname in gestalte groeit", na de release van haar gewaardeerde date, Change Partners. Nu een veteraan op het toneel, presenteert deze doorgewinterde jazzkoerier een verzameling verfijnde standaards besprenkeld met een productief instrumentaal origineel op haar gecultiveerde nieuwe aanbod. Fulton blaast charme in de draai van elke lyrische en instrumentale frase en zweeft in het gezelschap van bassist Hide Tanaka en drummer Fukushi Tainaka. Meet Me at Birdland, dat luisteraars onderbreekt in de simulatie van een liveshow, opent met een inleiding van Birdland-clubeigenaar Gianni Valenti terwijl hij het publiek verwelkomt en bedankt voor het steunen van livemuziek. Fulton borrelt vanaf het begin op 'Too Marvelous for Words', een melodische route die behendigheid vereist en effectief dient van een intuïtieve ritmesectie.

Optimisme is kenmerkend voor Fultons repertoire, iets wat zij essentieel acht voor haar doel als artiest. Deze opbeurende geest culmineert in de originele "Happy Camper", een sprankelende instrumentale en behendige showcase van ritmische scherpte. Tainaka geniet van een bijzonder briljante aflevering om de voortschrijdende melodische navigatie af te ronden.

Terwijl Fulton vol opgewektheid is en erom bekend staat, is het op oprechte deuntjes zoals "It's Been A Long Long Time" waar ze zo oprecht haar intimidatiefactor onthult - tegelijkertijd vertelt ze twee standpunten als zangeres en pianiste, beide zonder opoffering. Het nummer "Every Now and Then" uit 1935 is een ander voorbeeld, waarin Fulton baadt in langzamere tempo's terwijl haar pianotalent eerder als uniek dan als complementair aan haar stem opkomt. "I Didn't Mean A Word I Said" is nog een ander goed voorbeeld van Fultons piano-vindingrijkheid, en ze herkent het met een nederige lach om het geluid van het applaus van het publiek. Luisteraars zullen natuurlijk sympathiseren met de geleidelijke snelheid van haar indrukwekkende arrangement van "Spring Can Really Hang You Up the Most", gezien de tijdige levering halverwege het seizoen van Meet Me at Birdland.

Fultons toewijding aan de vroege jazztraditie is levendig transparant op "Evenin'". Het hartige en speelse nummer pronkt met langgerekte solo's van elk bandlid terwijl ze de geïmproviseerde bebopstijl van de Kansas City-jazz uit de jaren dertig nabootsen. Count Basie, Erroll Garner, Fats Waller en Clark Terry zijn enkele van haar muzikale helden, aan wie ze tijdens Meet Me at Birdland eer betuigt met haar vertolking van Phineas Newborn's instrumentale 'Theme for Basie', evenals het met blues doordrenkte 'I Don't Care'.In de liner notes van het album noemt GRAMMY® Award-winnende geleerde Ricky Riccardi Fulton als een van de weinige levende pianisten die in staat zijn om Erroll Garner liefdevol op te roepen

. De gewiekste artiest vindt de adembenemende standaard "I've Got a Crush on You" opnieuw uit met een frisse intimiteit, terwijl de wals "Just Friends" soms onvermijdelijk swingt. Terwijl ze tijdens de finale het traditionele "I Only Have Eyes For You" introduceert, is Fulton brutaal in haar pogingen om het publiek morgen terug uit te nodigen. Elke set is totaal anders..we weten nooit wat er gaat gebeuren", een ironische vooruitwijzing naar een deuntje met een definitieve titel, waaraan ze plichtsgetrouw elk uiteinde van haar vocale bereik toevertrouwt. Hoewel we op dit punt, wat de uitdrukking van Fulton ook is, niet anders kunnen dan haar te vertrouwen terwijl we blijven luisteren en ons koesteren in de helderheid van een heldere ster.

 

tracks:

 1. Welcome to Birdland (0:28)
 2. Too Marvelous for Words (5:41)
 3. Every Now & Then (7:42)
 4. Evenin’ (6:26)
 5. Theme for Basie (5:51)
 6. Happy Camper (6:42)
 7. Just Friends (4:14)
 8. I Didn’t Mean A Word I Said (3:48)
 9. I’ve Got A Crush On You (7:16)
 10. I Don’t Care (9:35)
 11. Spring Can Really Hang You Up the Most (4:43)
 12. I Only Have Eyes for You (2:45)
 13. It’s Been A Long Long Time (3:53)