© Rootsville.eu

Danielle Wertz (US)
tiltle: Other Side
music: Jazz
release date: march 10, 2023
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Danielle Wertz

© Rootsville 2023


Danielle Wertz is een prijswinnende artieste in opkomst en heeft naam gemaakt als jazzzangeres, componiste en arrangeur. De in New York City gevestigde artieste verweeft elementen van jazz, folk en het gebruik van haar stem als instrumentaal weefsel om een intieme en persoonlijke muzikale wereld te creëren. Beschreven als "onaangetast door de politiek van muziek" (Jazz Music Archives) en "thuis naast meer hedendaagse exponenten van geïmproviseerde zang" (LoudMouth, AU) kreeg Danielle al snel nationale bekendheid. Na te zijn uitgeroepen tot halve finalist van de Thelonious Monk International Jazz Vocals Competition in 2015, bracht Danielle in eigen beheer haar debuutalbum Intertwined uit. Deze samenwerking met de Israëlische pianist Tal Cohen stond op nummer 4 op Capital Bop's lijst van "Best DC Jazz Albums of 2017" en wordt sinds de release nog steeds lovend ontvangen. Datzelfde jaar werd Danielle 2e in de Ella Fitzgerald Jazz Vocal Competition, 3e in de Mid-Atlantic Jazz Vocal Competition, en leidde ze samen met Lena Seikaly een concert ter ere van vrouwen in de jazz in het Smithsonian American Art Museum.

Naast haar solocarrière is Danielle een fervent medewerker. Ze is onlangs te zien geweest in opnameprojecten naast Javier Santiago, Aaron Janik, Mark G. Meadows, Justin Rock, Ambrose Akinmusire, J. Hoard, Elena Pinderhughes, Braxton Cook, Nathan Bickart en Andrew Dixon. Ze heeft ook het voorrecht gehad om op te treden met vele gerenommeerde muzikanten in een professionele, niet-academische setting, waaronder Kate McGarry, Cyrille Aimée, Jeff Denson, Keith Ganz, Shelly Berg, Chris Botti, Michael Bowie, Mark G. Meadows en Chris Grasso.

Naast een viscerale cast van gewaardeerde medewerkers, waaronder Javier Santiago op piano, orgel, rhodes en synthesizers, Owen Clapp op bas, Evan Hyde op drums en percussie, Keith Ganz op zowel elektrische als akoestische gitaar en Sam Priven op altsaxofoon, trotseert Wertz essentiële vragen van de menselijke ervaring met genuanceerde expressie. De uiteindelijke output toont Wertz's uitstekende behandeling van hedendaagse instrumentatie, waarbij haar stem zich uitstrekt over een breed scala aan kanalen binnen het jazzidioom.

Nadat ze in 2015 was uitgeroepen tot halve finalist van de Thelonious Monk International Jazz Vocals-competitie, bracht Wertz in 2017 haar indrukwekkende debuut Intertwined uit in samenwerking met de visionaire Israëlische pianist Tal Cohen. Deze bloeiende onderneming viert Wertz' aanleg voor het vertellen van verhalen met acht uitgebreide en zeer melodieuze deuntjes. Met Intertwined Surfacing bleef de in New York City gevestigde artiest haar reputatie als vooraanstaand jazz-tijdgenoot versterken door 2e te worden in de Ella Fitzgerald Jazz Vocal Competition en vervolgens 3e in de Mid-Atlantic Jazz Vocal Competition in hetzelfde jaar van haar debuut.

Intertwined vormde het toneel voor Wertz's gewiekste benadering van jazzcompositie en toonde haar eerbied voor de kunstvorm door middel van geavanceerde en behendige arrangementen. Danielle Wertz heeft duidelijk uit haar vroege cijfers een sensationeel vermogen om abstract gevoel om te zetten in geluid. Other Side vertegenwoordigt een voortdurende verkenning van dit ambacht, een uitnodiging voor luisteraars om zich over te geven aan iets complexs en authentieks binnen een persoonlijk, emotioneel rijk.

Nadat de wereld in 2020 instortte, koos Wertz ervoor om de ongecompliceerde muziekcollectie die ze van plan was dat jaar op te nemen, op te geven. Ze omarmde de turbulente aard van de pandemie en was sterk van mening dat de muziek die ze uitbracht de innerlijke ontwikkeling die ze doormaakte, moest weerspiegelen. Other Side is in feite een muzikale hertelling van interne chaos, zoals Wertz het formuleert, en tevens een bewijs van de eeuwenoude filosofie dat onze grootste ideeën, en misschien wel de meest diepgaande, voortkomen uit introspectie en eenzaamheid.

tracks:

  1. April 2020 (1:20)
  2. Spring is Here (5:42)
  3. Rest Your Head (One for Natalie) (7:14)
  4. Hall of Champions (6:29)
  5. A Sunday Kind of Love (6:20)
  6. when the walls crumble, we return (6:21)
  7. I Have Dreamed / Dreamsville (6:22)
  8. Turn In (6:01)
  9. Cloud Shaped Thoughts (3:57)
  10. Other Side (6:51)