© Rootsville.eu

David Ronaldo & The Dice (B)
tiltle: Tunes For A Dime
music: Rock, Southern Rock, Bluesrock
release date: january 27, 2023
label: Fandango
info artist: David Ronaldo

© Rootsville 2023


Op 27 januari 2023 is het dan zover en wordt het derde album van David Ronaldo & The Dice officieel voorgesteld in 'GC De Mena' te Rotselaar.

David Ronaldo die ook rechtstreeks afstamt van het beroemde theater 'Circus Ronaldo' kan je in vele gedaanten tegenkomen op onze podia. Solo, in duo, als trio of in een vierman formatie in semi-akoestische vorm. Maar everytime he roll the dice is dan wel fully armed als 'David Ronaldo & The Dice'. Onder deze vorm doet hij en zijn band de podia in iedere vorm daveren en stellen ze zo ook hun derde digitale afdruk aan ons voor.

Je zou het haast niet kunnen geloven dat 'David Ronaldo & The Dice' tussen de drukke concert agenda ook nog tijd hadden om de studio in te duiken voor het opnamen van 'Tunes For A Dime'. Ga nu niet denken dat David Ronaldo ook nog te tijd zou hebben om als Busker aan te treden zoals de titel het misschien wel laat vermoeden.

'Tunes For A Dime' is een creatie waaraan zo wat de voltallige 'The Dice' hebben aan samengewerkt en bevat 10 rockin' songs. De opnames gebeurden bij 'Studio Fandango' met als producer Dirk Lekenne. Begin 90-tiger jaren trof je David Ronaldo al aan in de muziekscène van Mechelen en Leuven waar hij zo ook Charly Verbinnen leerde kennen. Geïnspireerd door rockgoden als Neil Young en Bruce Springsteen begon David ook zo zijn eigen sound te creëren, een geluid dat onder tussen al zeer goed is gekend mede door de toevoeging van Marco Epis, Tim Van Passel en Dirk Lekenne.

In 2019 kwam zo hun eerste album 'Citizen Of The World' tot stand en kende dit al meteen een wervelend succes. Toen kwam 'Corona' en net als je het niet zou verwachten brachten 'David Ronaldo & The Dice', out of the blue, in 2021 hun tweede album 'Shoot Them With Words'. Succes is en blijft aanstekelijk en de inspiratie voor deze 'Tunes For A Dime' liet niet lang op zich wachten.

Het album opent met 'Wasted My Live' en al meteen zullen de reeds grote achterban de David Ronaldo sound meteen herkennen. Als je de rockin' gitaar rifjes ergens moet mee vergelijken is het misschien nog het best om 'The Allmann Brothers' even voor ogen te halen. Vervolgens is er de titeltrack 'Tunes for a Dime', een rockballad die als gegoten past bij de klankkleur van Ronaldo en van de hand is van Dirk Lekenne waarbij het beeld van een rock hero ook nog wordt vereenzelvigd met Tennesee Whiskey, reefers and wine.

David Ronaldo schreef 'Price on my Head' en bij dit nummer laten hij en The Dice rocken als in de beginjaren van 'The Boss'. Geen covers dus maar eigen originals zo ook het footstompin' en rockend 'Laid-Back & Easy', eentje waar ook Werner Van Rillaer aan meewerkte. Howlin' overkomend zijn ook de backing vocals op dit nummer. Mijn favoriete nummer op deze 'Tunes For A Dime' is ongetwijfeld de ballad 'Shadows Walking'. Een perfect huwlijk tussen de klankkleur van Ronaldo en het gitaarrifje van zijn 'rock bro' Charly Verbinnen. Kiekebisj!

Was het niet voor die bepalende Southern Rock gitaren zou 'What have you really done' zo ook als een bluesrock nummer kunnen worden bestempeld. David Ronaldo en een akoestische Gibson is ook zo een perfect huwelijk dat mooi in beeld komt in het roots-rock getinte 'Fix It'. Ook aan de headbangers onder ons is gedacht met 'World's End Blues'. Een rocknummer dat gekleurd wordt door de blues harp van Wim Degeest.

'Short Fuse' is iets zoals we David niet kennen maar het gedonder van PC's Hammond, net als de solide ritme sectie past hier als gegoten bij. Als afsluiter krijgen we een tweedelig rock nummer, en net als op 'World’s End Blues' werkte ook David's metgezel Lesley Verbeeck mee aan dit nummer. 'Hunted Man' wordt gekenmerkt door vooreerst die gekende Ronaldo sound waarna dit nummer met een bruggetje omschakelt naar een guitar parlando with the moon. En nu maar met z'n allen als 'Hunted Men' richting 'GC De Mena' op 27 januari...

tracks:

01 Wasted my Life
02 Tunes for a Dime
03 Price on my Head
04 Laid-back & Easy
05 Shadows Walking
06 What have you really done
07 Fix it
08 World’s End Blues
09 Short Fuse
10 Hunted Man (part 1 & 2)

musicians:

David Ronaldo: Lead vocals, acoustic & electric rhythm guitars
Charly Verbinnen: Lead guitars, acoustic nylon string guitar
Dirk Lekenne: Slide & lead guitars, acoustic guitar, lap steel, backing vox
Marco Epis: Drums, percussion
Tim Van Passel: Bass

special guests:

Patrick Cuyvers: Hammond
Pieter Akkermans: Piano
Wim Degeest: Blues harp
Chantal & Steve Kashala: Backing vox on #05
Idara Soetemans: Backing vox on #05
Luk de Graaff: Bass on #06, backing vox on #05, 09
Steve Ceulemans: Bass on #04, 10