© Rootsville.eu

Derrick Gardner & The Jazz Prophets (US)
tiltle: Pan Africa
music: Jazz
release date: january 13, 2023
label: Impact Jazz
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Derrick Gardner

© Rootsville 2023


Al meer dan dertig jaar is Derrick Gardner een onnavolgbare kracht in de jazzwereld, met een lange lijst van verenigingen waaronder grootheden als Frank Foster, Dizzy Gillespie, Nancy Wilson en Clark Terry. Gardner wordt beschouwd als een prominente bandleider sinds zijn debuut in 2005 met Slim Goodie. Hij kreeg ook internationale bekendheid met zijn 18-koppige ensemble Derrick Gardner & The Big dig! Band. Gevormd in 2014, de Big dig! Band blijft een prominente plaats in de jazzscene, met als hoogtepunt hun veelgeprezen opnamedebuut Still I Rise uit 2020. Eerder dit jaar werd Gardner benoemd tot Interim Director of Jazz Studies aan de Northwestern University in Evanston, Illinois (de Bienen School of Music).

Op Pan Africa wordt Derrick Gardner vergezeld door zijn broer, trombonist Vincent Gardner, alt- en tenorsaxofonist Robert Dixon, pianist George Caldwell, bassist Obasi Akoto en percussionist Kweku Sumbry op het drumstel en Afrikaanse percussie. Het was de zomer van 2021 en Derrick Gardner doorkruiste de savannes aan de kust van Ghana tijdens een vijf weken durende tour met de Jazz Prophets, Gardners aloude sextet sinds 1991. Tussen de optredens door bezocht Gardner belangrijke historische locaties met betrekking tot de transatlantische slavenhandel. , Ghanese onafhankelijkheid en de Pan-Afrikaanse beweging. Dit had een diepgaand effect op hem en diende als het ontstaan van Pan-Afrika.

De resulterende negen nummers streven ernaar verschillende facetten van de Afrikaanse diaspora te eren. Een ritmisch motief ligt in het midden van elk nummer, fungeert als de puls, drijft en verenigt elk lid van de Jazz Prophets, als zes ledematen van hetzelfde lichaam. Gardner en zijn bandleden leveren hier een gepassioneerd, vurig optreden. De voorouderlijke connecties zijn voelbaar en echt in het werk, waarbij het eren van de voorouders voorop staat. Het eerste nummer van het album, "Djembe Kan", is een traditioneel stuk dat de culturele betekenis benadrukt van de djembe, een West-Afrikaanse trommel, als middel voor het vertellen van verhalen en het overbrengen van kritische spirituele, culturele en historische informatie. Drummer Kweku Sumbry opent het werk met een ingewikkelde en niet-begeleide uitvoering op de djembé om een welkomstgesprek op gang te brengen.

Sumbry zet de solo-djembé-uitvoering voort en introduceert Gardners bewerking van Jackie McLean's "Appointment in Ghana", met zinderende solo's van de leider, saxofonist en trombonist. De titel van het volgende nummer, "10,000 Ships", roept onmiddellijk beelden op van dagboeken van slavenschepen en huiveringwekkende verhalen van duizenden Afrikanen die in donkere, benauwde rompen zijn gepakt. Componist Rob Dixon opent het nummer met een sombere energie, voordat Caldwell het muzikale canvas beschildert met warme, mysterieuze akkoorden. De blazers zorgen voor een beklijvende, geharmoniseerde melodie. Dixon, Sumbry en de bandleider nemen allemaal verschroeiende solo's; bij elke kreet van de hoorn geeft de bandleider stem aan de gevangengenomen Afrikanen en hun gruwelijke visioenen van schepen die hun gestolen afkomst naar een andere wereld vervoeren.

Een ander hoogtepunt is 'The Sixth Village'. In 2006 werd de Afrikaanse diaspora erkend als de zesde regio van de Afrikaanse unie, samen met de noordelijke, zuidelijke, oostelijke, westelijke en centrale tegenhangers. De titel van dit swingende deuntje is hierop geïnspireerd, en qua geluid haalt het nummer signalen uit deze verschillende delen. Met Sumbry's percussiewerk en Akoto's bas als basis, brengt dit aanstekelijke, groovy nummer de kracht en diepte van de diaspora over. "Blues for the Diaspora" is een kleine blues waarop Gardner zijn hoorn gebruikt om te wenken en te reflecteren. Zorgvuldig geplaatste harmonieën van de saxofoon en trombone ondersteunen de beklijvende melodie en brengen een gevoel van rouw over de voorouders over.

Het laatste nummer van het album "Assin Manso ... The Last Bath" is geschreven als eerbetoon aan Assin Manso, een stad in de centrale regio van Ghana. De stad bevat de Assin Manso-rivier, waar gevangengenomen Afrikanen hun laatste bad namen op Afrikaanse bodem voordat ze naar de Ghanese slavenkerkers van Elmina en Cape Coast werden gemarcheerd. Sumbry beëindigt het nummer met djembé en drums en sluit het album af met een reflectieve noot - tegelijk viert hij de levendigheid van Afrika en herinnert hij zich de wreedheden die plaatsvonden aan de kusten.

tracks:

1. Djemba Kan (1:30)
2. Appointment in Ghana (5:10)
3. 10,000 Ships (9:29)
4. The Sixth Village (7:39)
5. Highlife Suite (6:52)
6. Blues for the Diaspora (7:31)
7. Vicente, The Afro Mestizo (7:36)
8. NKRUMAH ’da RULAH (7:22)
9. Assin Manso … The Last Bath (10:48)