© Rootsville.eu

George Coleman (US)
tiltle: Live At Smalls Jazz Club
music: Jazz
release date: may 19, 2023
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions

© Rootsville 2023


George Coleman, de uit Memphis afkomstige saxofoontitan is hier in topvorm te horen, met een uitverkocht optreden in de gerenommeerde Smalls Jazz Club. Hoewel Coleman misschien wel het meest bekend is vanwege zijn vroege begin met bluesgrootheden als B.B. King en Ray Charles, en zijn baanbrekende werk naast Miles Davis en Herbie Hancock in de jaren 60, is Coleman een vitale, niet te stoppen kracht gebleven in de frontlinie van de jazz. de duur van zijn 7-decennium lange carrière. George Coleman Live at Smalls Jazz Club viert Coleman's geweldige bijdragen aan het jazzpantheon. De saxofonist levert een set meesterlijke herwerkingen van jazzstandaarden naast de stellaire ritmesectie van bassist Peter Washington, drummer Joe Farnsworth en pianist, Smalls Jazz Club-eigenaar en SmallsLive Foundation-president Spike Wilner.

George Coleman 'Live at Smalls Jazz Club' neemt luisteraars mee op een reis door Coleman's illustere carrière, het openingsnummer voert ons terug naar Coleman's dagen met Miles Davis' beroemde "Second Quintet" met een geïnspireerd arrangement van Davis' "Four". Coleman leidt de groep door een rubato-vertolking van de melodie voordat hij de bekende uptempo-swing gebruikt en een geweldige solo begint, waarmee hij aantoont dat zijn rijke melodische vocabulaire en ongelooflijke vaardigheid op zijn instrument de afgelopen 7 decennia alleen maar zijn verbeterd. De groep gaat verder met een mid-tempo verkenning van de klassieker "At Last". Op Coleman's verklaring van de melodie en momenten van improvisatie, laat de artiest de meest soulvolle kant van zijn iconische geluid zien, door bedachtzaam draden van zijn vroege dagen als bluessaxofonist te weven met zijn bebop- en hardbop-refreinen.

Coleman omhelst: “Deze plaat is een eerbetoon aan onze geweldige stad en al onze geweldige fans. Of je nu hier woont of alleen voor de muziek komt, je bent een New Yorker. We spelen voor de mensen. Ik heb altijd voor geweldige fans gespeeld in clubs als Slugs, Boomers, Tin Palace met Philly Joe en Barry Harris, Village Vanguard, Dizzy's, Smoke en nu Smalls."

tracks:

  1. Four (11:26) – M. Davis
  2. At Last (6:27) – M.Gordon / H. Warren
  3. My Funny Valentine (9:34) – R. Rodgers
  4. Meditation (8:39) – A.C. Jobim
  5. Blues For Smalls (8:08) – G. Coleman
  6. Nearness Of You (11:17) – H. Carmichael
  7. New York, New York (7:10) – J. Kander / F. Ebb
  8. When Sunny Gets Blue (8:17) – M. Fisher