© Rootsville.eu

Hailey Brinnel  (US)
tiltle: Beautiful Tomorrow
music: Jazz
release date: march 17, 2023
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Hailey Brinnel

© Rootsville 2023


Naast haar toevertrouwde kwartet met Joe Plowman op bas, Dan Monaghan op drums en Silas Irvine op piano, presenteert Brinnel haar buitengewone begrip van vintage materiaal in deze nieuwe onderneming, met twee originele composities en acht gearrangeerde standards. Speciale gasttrompettisten Terell Stafford en Andrew Carson voegen zich bij de date, evenals saxofonist Chris Oatts.

De release van Beautiful Tomorrow volgt op een mijlpaaljaar voor het multitalent in 2021. In maart bracht Brinnel haar veelgeprezen leidersdebuut I'm Forever Blowing Bubbles uit, dat nummer 13 bereikte op Amazon's New Release Chart en nummer 44 op Jazz Best. -Verkopers. Gevormd door haar warme en speelse arrangeerexpertise, bevat de indrukwekkende collectie 8 nummers met vroege jazzstandaarden. Later die juni werd Brinnel uitgeroepen tot finalist in de Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition 2021. Critici hebben het ontluikende talent onthaald op haar veelzijdige arrangeergevoelens, die eerbiedig blijven voor de jazztraditie maar toch doordrenkt met hedendaagse nuances.

Afkomstig van de eeuwige optimist Walt Disney, lanceert Brinnel Beautiful Tomorrow passend met een nieuwe versie van de Sherman Brothers-klassieker "There's A Great Big Beautiful Tomorrow", een showmelodie die in de volksmond bekend staat als Disney's themalied nadat het in 1964 in opdracht van de ondernemer was gemaakt. omarmt een gereduceerd bigbandgeluid met een volledige hoornschreeuwsectie, waar gepolijste en beknopte solo's van Oatts en Irvine de kern vormen van het glorieuze arrangement.

Twee originele nummers vormen de vroege nummers van Beautiful Tomorrow, beide uitstekende showcases van Brinnels slimme en dynamische vertelvaardigheden. Het ondeugende "I Might Be Evil" leidt luisteraars door een grillig verhaal van vertrouwen. Speelse bijdragen van Irvine helpen de boodschap van Brinnel verder te brengen dan de tekst. Er volgt keiharde swing op “The Sound”, een razendsnelle aflevering van ademloze scatting die zich moeiteloos verenigt met de toetsen van Irvine.

"Walk Between Raindrops", dat qua oorsprong meer afwijkt van de rest, is een nieuwe versie van het nummer uit 1982 van het eerste soloalbum van Steely Dan-lid Donald Fagen, The Nightfly. Hier vervangt Brinnel het originele orgelsolo-arrangement van Fagen door haar hoornschreeuwsectie, trouw aan haar missie om langs de randen van de jazzgrens te lopen.

Brinnel interpreteert gracieus twee bekende standaards "Tea for Two", met vruchtbare input van speciale gasttrompettist Terell Stafford, en "I Want To Be Happy", beide geschreven voor de musical No, No, Nanette uit 1925. Op "Wayfaring Stranger", een traditioneel deuntje dat teruggrijpt naar de klanken van New Orleans uit de jaren 40, biedt Brinnel een verbluffende vocale uitstap, waarbij ze zowel vocaal als op de trombone haar diepere register aanboort.

Hoewel de meeste overpeinzingen van Brinnel op Beautiful Tomorrow beslist opgewekt zijn, vertrekt de warm getinte zanger met de smachtende ballad 'A Cottage for Sale'. Irvine, vloeiend en ijverig, volgt Brinnel terwijl ze de onderneming leidt, een parade van de synergie van het kwartet. Brinnels verering van het pianotrioformaat komt het duidelijkst naar voren in het speelse en didactische 'There Will Never Be'. Monaghan, Plowman en Irvine zetten snel een ritmische frase neer die, gecombineerd met Brinnels oprechte frasering, een ongebreideld gevoel van verhevenheid en intimiteit creëert.

Het album wordt afgesloten door het commando van Plowman's bas op "Candy". Het korte zang-/basduet is in alle opzichten zoet, fungeert als een slaapliedje om de plaat af te sluiten en herinnert de luisteraars eraan dat de voorspelling van morgen vol swing, traditie en vooral schoonheid is.

tracks:

  1. There’s a Great Big Beautiful Tomorrow (3:41)
  2. I Might Be Evil (5:11)
  3. The Sound (4:12)
  4. Walk Between Raindrops (3:18)
  5. Tea For Two (2:54)
  6. Wayfaring Stranger (4:20)
  7. A Cottage for Sale (4:54)
  8. There Will Never Be (3:12)
  9. I Want to Be Happy (4:48)
  10. Candy (2:49)