© Rootsville.eu

Harlem Lake (NL)
tiltle: Volition Live
music: Blues - Rock - Soul
release date: 2023
info artist: Harlem Lake
booking: Big D Bookings

© Rootsville 2023


In 2017 leerden we Dave Warmerdamer kennen als een opkomend talent met de band 'Leakin' Roof' en zo stond hij plots in 2019 als revelatie op het podium van 'Swing Wespelaar' als de 'Dave Warmerdamer Band'. Samen met gitarist Sonny Ray en zangeres Janne Timmer werden ze toen gerapporteerd als de nieuwe jonge wolven in de music scéne.


Dave Warmerdamer anno 2017

In 2019 wonnen ze onder deze naam de 'Dutch Blues Chalenge' en vertegenwoordigde ze een jaartje later hun land op de 'IBC' in Memphis. In 2021 kwam dan de beslissing om verder door het leven te gaan als 'Harlem Lake' en bestaat de dag van vandaag uit de 5-koppige kern met Janne Timmer, Dave Warmerdamer, Sonny Ray van den Berg, Benjamin Torbijn en Kjelt Ostendorf.


Dave Warmerdamer anno 2019

Vorig jaar zag ik 'Harlem Lake' op de 'Southern Bluesnight' plots uitgebreid tot een 12-piece band met alle toeters en bellen erbij. Misschien een beetje te overweldigend maar gelukkig blijft de harde kern van 'Harlem Lake' bestaan uit vijf muzikanten, en nu brengen ze begin maart hun album 'Volution Live' uit.


Dave Warmerdamer anno 2022

Het betreft hier een 'Live' opgenomen album dat werd geregistreerd in 2 delen. Eén gedeelte werd opgenomen op het 'Culemborg Festival', get andere gedeelte op het 'Better Get Hit festival'. 'Harlem Lake' is op dit album te beluisteren als combo maar ook met blazerssectie. Het album bestaat uit 6 nummers die je ook kan beluisteren op 'A Fool's Paradise Vol. 1' uit 2021, aangevuld met 6 covers.

Openen doen ze met hun eigen 'The River' waarop Sonny Ray, Dave Warmerdamer en zangeres meteen Janne Timmer meteen bluesrock als hun handelsmerk komen aan te stippen. Op het volgende funky 'Beware' krijgt het vijftal assistentie van de blazers en een uitstekende inbreng van het Hammond. Helaas geeft een 'Live' album dat werd opgenomen op twee diverse locaties niet altijd de juiste weergave.

Op 'Whiskey Drinking Woman' wordt er meteen een beetje gas terug genomen en wordt de uitstekende bluesstem van Janne puur weergegeven, dit ondersteund door een 'Tin Pan Alley' solo van Sony Ray. Het door rock gespeende 'Deaf & Blind' is meteen ook eentje van 7 minuten op dit album. Mooi is zeker ook de door geëtaleerde soulballad 'That’s How Strong My Love Is' waarna we uitkomen bij die wereldhit 'The Letter' en het afsluitende ' Jack In The Box' zorgt op 'live' concerten uiteraard voor de nodige danspasjes en zo kijken we toch een beetje uit naar nieuw materiaal van deze toch wel sensationele 'Harlem Lake'.


tracks:

01. The River
02. Beware
03. Whiskey Drinking Woman
04. Deaf & Blind
05. Guide Me Home
06. I Wish I Could Go Running
07. Please Watch My Bag
08. Got To Get Better In A Little While
09. That’s How Strong My Love Is
10. The Letter
11. I Won’t Complain
12. Don’t Change Horses
13. Jack In The Box