© Rootsville.eu

Jeff Pitchell (US)
tiltle: Playng With My Friends
music: Blues
release date: february 22, 2023
label: Deguello Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Jeff Pitchell

© Rootsville 2023


Voor zijn negende album besloot Pitchell om langdurige relaties en samenwerkingen te vieren en te presenteren op 13 new tracks van rockende blues en soul. Playin' With My Friends bevat duetten en gastrollen van Duane Betts, Charles Neville, Claudette King, J. Geils, Rick Derringer, Christine Ohlman en Tyrone Vaughan.

Blues Hall of Fame bekroonde gitarist Jeff Pitchell's stijl combineert B.B. King en Duane Allman, die werd onderschreven door Gregg Allman. Zijn gevarieerde songwritingcatalogus herinnert aan de verscheidenheid aan klassiekers van Eric Clapton en zijn vocale levering, die varieert van soepele tederheid tot Billy Gibbons ZZ Top-achtige kracht, kreeg veel lof van J. Geils. Zijn met een songwritingprijs bekroonde "An Eye for an Eye" werd opgenomen door de Britse blueslegende John Mayall. Pitchell's Anthology-collectie omvat tientallen jaren werk, waaronder 'Alone', opgedragen aan zijn overleden vriend die van plan was samen met hem een bluesclub te openen, oprechte blues met smaakvolle gitaaraccenten. “Beautifully Broken” is een ontroerende pianoballad.

'American Way', geschreven voor de James Woods-film An American Girl, is een eerbetoon aan een patriottische soldaat, perfect voor airplay op Memorial Day en Veterans Day. De mix van gitaar en orgel op Pitchells versie van "Soulshine" legt de basis van The Allman Brothers Band vast op deze compositie van Warren Haynes, met Michael Allman als gastvocalist. Hij verandert een paar Top 40-hits uit de jaren 70 in logische bluesnummers, So into You van The Atlanta Rhythm Section en Ain't No Sunshine van Bill Withers, vergezeld door saxofonist Charles Neville. Een half dozijn nummers van Pitchell's Billboard Top 10 bluesalbum Heavy Hitter zijn ook opgenomen.

Pitchell opent het album met zijn eigen compositie "An Eye For An Eye" die John Mayall opnam voor zijn album Tough uit 2009, dat een prijs won op The International Songwriting Contest. "Prisoner Of Love", een geliefd nummer uit 2015 album, American Girl, werd geproduceerd door J. Geils en bevat het gespierde gitaarwerk van de overleden grote bandleider. Een andere verloren legende, saxofonist Charles Neville, heeft bijgedragen aan een mooie cover van "So Into You" van The Atlanta Rhythm Section. Pitchells originele 'Your Magic Eyes' klinkt als een samenwerking van Gregg Allman en Stevie Ray Vaughan gevonden in een geheime kluis in de blueshemel.

Texas Blues-telg, Tyrone Vaughan (Jimmie's zoon en Stevie Ray's neef), voegt zich bij Pitchell op de zware rhumba "Out In The Cold", ruilt licks op het Magic Sam-intermezzo. Zoon van het zuiden, Duane Betts, scheurt op de brandende roadhouse-boogie 'All Night Long'. Derringer en Pitchell hebben medelijden met het leven van een werkende muzikant, handelsbarden en hot leads op "Unsung Hero Of The Blues", dat voor het eerst verscheen op zijn album uit 1999 Op een dag Weg. Lucky Peterson's "Not Guilty" is gearomatiseerd met Latijns-Amerikaanse rockkruiden en de invloed van de grungerock uit de jaren 90 is voelbaar op de heavy dienstnummer "Blinded By Desire." Het titelnummer van zijn album uit 1997, Fat Cigars, zette Pitchell op de kaart en markeerde de begin van een mooie carrière.

Sommigen noemen het een sleur, anderen noemen het een groove, de "Beehive Queen" Christine Ohlman sluit zich aan bij Pitchell om te vieren dat je keer op keer doet wat je graag doet "I Like The Rut." Blueskoningin Claudette King neemt de leiding over een vrolijke live-opname van Roberts Cray's swingende 'Playing With My Friends'. Pitchell strekt zich uit voor de albumafsluiter “I Zou een hond niet behandelen', diep gravend in de Bobby 'Blue' Bland-klassieker. Elk nummer op Playin' With My Friends speelt als een bonustrack om een unieke bloemlezing te creëren.

tracks:

1 Eye For An Eye
2 Prisoner Of Love
3 So Into You
4 Your Magic Eyes
5 Out In The Cold
6 All Night Long
7 Unsung Hero Of The Blues
8 Not Guilty
9 Blinded By Desire
10 Fat Cigars
11 I Like The Rut
12 Playin' With My Friends
13 I Wouldn't Treat A Dog

 


 


 

 

tracks:

01 Good Boy Blues
02 Hungover Heartache
03 Memories
04 Self-Made Man
05 Bound To Go Rogue
06 Limbo
07 One Man Ride
08 Bridges
09 Make You Mine
10 Sweet Cork