© Rootsville.eu

Jeff Richman (US)
tiltle: XYZ
music: Jazz
release date: march 30, 2023
label: Blue Canoe Records
info artist: Jeff Richman
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


'Fresh' is de beste samenvatting van XYZ in één woord.
Richman's achttiende record als leider, en de eerste sinds het dynamische Sizzle uit 2016, gaat scherp in op het oude gezegde dat "goede dingen komen voor degenen die wachten". Het ensemble van Richman wordt verankerd door ritmesectiegiganten Vinnie Colaiuta en Jimmy Haslip, maar ook door toetsenisten George Whitty, Scott Kinsey, Mitchel Forman, Otmaro Ruiz en trompettist Jeff Beal. Negen originele nummers, geleid door de compositorische verbeelding van Richmans, worden voortgestuwd door de dynamiek van de improvisatievaardigheden van de band. Terwijl Richman's gevestigde kenmerkende geluid gracieus op zijn plaats is, breidt XYZ het directionele bereik uit en knalt het met een moderne branie.

Muzikant, componist en producer Jeff Richman heeft veel belangrijke prestaties op zijn naam staan. Hij wordt beschouwd als een van 's werelds meest vooraanstaande fusiongitaristen. Jeff Beck staat bovenaan de lijst van degenen die tot de verbeelding van Richman spraken en een grote invloed hadden op zijn technische en improvisatiegroei. Het recente overlijden van de iconische gitarist zet ons aan het denken over het onuitwisbare stempel dat hij heeft gedrukt op rock, fusion en een groot aantal beïnvloedbare jonge gitaristen. Richman behoort tot een select aantal begaafde en geïnspireerde pioniers die de lat steeds hoger hebben gelegd en de grenzeloze grenzen van fusie hebben verlegd.

Richmans vitale en essentiële bijdragen aan het genre zijn net zo goed gedocumenteerd als zijn glorieuze en meesterlijke opnames en live optredens. Na zijn afstuderen aan de prestigieuze Berklee School of Music in 1975, werd al snel duidelijk dat Richman een grote bijdrage zou leveren aan de vooruitgang en evolutie van fusion. Die prominente positie aan tafel bekleedt hij al bijna vijftig jaar. Nu, als een oudere staatsman, blijft Richman groeien en de weg vrijmaken met rijke en dynamische nieuwe muziek. Als componist en zeker als gitarist is een opmerkelijke observatie van Richman's unieke vaardigheden de diepte van zijn articulatie en zijn aangeboren natuurlijke capaciteiten om zijn verhalen over te brengen en te communiceren.

tracks:

1. XYZ 4:16
2. Be Cool 4:59
3. Optamystical 3:53
4. Ray Barretto 5:22
5. Left Right Here 5:07
6. Lost Daze 5:06
7. Likewise 4:33
8. Bar 55 5:19
9. She’s Got To Be Somewhere 4:11