© Rootsville.eu

Jesse Davis (US)
tiltle: Live at Smalls Jazz Club
music: Jazz
release date: january 27, 2023
label: Cellar Music group
promotion: Lydia Liebman Promotions

© Rootsville 2023


Op 'Jesse Davis Live at Smalls Jazz Club' spreekt de saxofonist door zijn hoorn met waarachtigheid, intentie en urgentie. Met zijn kenmerkende grom en razendsnelle muzikale reflexen bevestigt Davis zijn status hier opnieuw als een prominente kracht op de altsaxofoon, spelend met gratie en schoonheid.

Jesse Davis, geboren in New Orleans, verbeterde zijn vak tijdens zijn studie bij Ellis Marsalis aan het New Orleans Center for Creative Arts. Bij zijn opkomst in New York City in de late jaren 1980, veroverde Davis de "jonge leeuw"-beweging stormenderhand. Als sideman sneed Davis zijn tanden naast beroemdheden als Jack McDuff, Cecil Payne, Cedar Walton, Benny Golson en Wynton Marsalis. De artiest nam vervolgens acht veelgeprezen albums op als bandleider onder het Concord Jazz-label. Ondanks tientallen jaren van geweldige creatieve output, blijft Davis een ietwat onbezongen held van de altsaxofoon, deels doordat hij bijna twintig jaar in Italië heeft gewoond en een hoofdbestanddeel van de Europese jazzscene is geworden.

Altsaxofoongrootheid Jesse Davis is al bijna veertig jaar een vaste waarde binnen de jazzgemeenschap. Davis' oprechte overtuiging wordt door zijn hoorn gekanaliseerd met een assertieve, vloeiende toon en een uniek geluid diep verankerd in be-bop en de blues, zelf beschreven als 'Neo-Bop'. Op deze opwindende release van het kwartet betreedt Davis het podium van Smalls Jazz Club naast een all-star ritmesectie bestaande uit bassist Peter Washington, drummer Joe Farnsworth en pianist/producer Spike Wilner.

Jesse Davis Live at Smalls Jazz Club is een verbluffend document van Davis' alomtegenwoordige terugkeer naar New York City om de geërgerde hal van Smalls Jazz Club te zegenen met de verklarende gratie - het stille vertrouwen dat zijn hoorn doordrenkt. De release bevat een verzameling jazzstandaarden die zijn geïnterpreteerd op een manier die alleen Davis kan. Davis dringt door tot de kern van elk deuntje en vertelt zijn verhaal - en zijn eigen verhaal - met gemak, ziel en finesse. Met elke noot die uit de hoorn van Davis wordt verdreven, hoor je de lijn van jazz door het hart en de ziel van de speler en in zijn vingers stromen. Dit komt vooral tot uiting op nummers als "Gingerbread Boy" en "Juicy Lucy", waarop Davis zijn ziel blootlegt met een smaakvolle grom en bluescentrische beboptaal.

Deze nummers worden goed ondersteund door de geweldige ritmesectie - Washington en Farnsworth grijpen in een diepe swing terwijl Wilner Davis het perfecte harmonische palet biedt om te schilderen met zwoele melodieuze refreinen. "Rhythm N Ning" en "Love For Sale" zijn echte ensemblestukken - Davis, Wilner en Farnsworth brengen vurige solo's op de klassieke Monk-compositie en de Cole Porter-standaard - en demonstreren het ongeëvenaarde samenspel van het ensemble. Ballads als "These Foolish Things" en "Street of Dreams" bieden de luisteraar een heel andere kant van Davis' spel, een stille reflectie die niet wordt losgelaten door intentie en vurigheid. Wilner merkt op: "Jesse is echt een romanticus met een enorm hart. Jesse's liefde voor de ballad legt de tederheid in zijn ziel bloot en hij speelt nooit lelijk of smakeloos. Hij speelt met een oprechte overtuiging.

tracks:

  1. Gingerbread Boy 8:47 (J. Heath)
  2. Ceora 7:43 (L. Morgan)
  3. Cup Bearers 9:35 (T. McKintosh)
  4. Theses Foolish Things 8:06 (J. Strachey & H. Link)
  5. Juicy Lucy 8:55 (H. Silver)
  6. Rhythm-A-Ning 6:02 (T. Monk)
  7. Street Of Dreams 7:24 (V. Young)
  8. Love For Sale 11:16 (C. Porter)