© Rootsville.eu

Joe Locke (US)
tiltle: Makram
music: Jazz
release date: february 17, 2023
label: Circle 9
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Joe Locke

© Rootsville 2023


Makram, is het nieuwste album van vibrafonist Joe Locke. Met een selectie van nieuwe composities en een terugkeer naar zijn gevierde kwartet (pianist Jim Ridl, bassist Lorin Cohen en drummer Samvel Sarkisyan) Makram is de nieuwste toevoeging aan Locke's uitgebreide leader-discografie, een album dat soul-, swing- en wereldmuziekinvloeden bevat, gesynthetiseerd in Locke's onnavolgbare stijl. Joe Locke heeft altijd bekend gestaan om zijn enorme stilistische veelzijdigheid en zijn vermogen om te verbinden. Zijn diverse aanpak werd aangescherpt door optredens door de jaren heen met opmerkelijke muzikanten als Grover Washington Jr, Raul Midón, Kenny Barron, Eddie Henderson, Cecil Taylor, Dianne Reeves, Eddie Palmieri, Ron Carter, Bob Berg, The Beastie Boys, de Münster Symphony Orchestra, het Spanish Harlem Orchestra, het Orchestra da Camera della Sardegna en de Lincoln, Nebraska Symphony.

Na decennia als een van de meest invloedrijke vibrafonisten in de jazz, met talloze onderscheidingen, veelgeprezen albums en een opmerkelijk diverse reeks muzikale associaties op zijn naam, breidt hij zijn artistieke bereik nog steeds uit. Zijn nieuwe release Makram is een opname die glinstert van de geest, vindingrijkheid, muzikaliteit en nieuwsgierigheid van een artiest die met vreugde verwantschap omarmt als basis voor het maken van muziek geheel op zijn eigen voorwaarden. Locke's kwartet met Ridl, Cohen en Sarkisyan is een unieke muzikale broederschap, een groep die perfect past bij de kwaliteit van de composities die deze opname zo speciaal maken.

"Vernoemd naar de getalenteerde Libanese bassist Makram Aboul Hosn, opent het album met een uptempo arrangement van Cole Porter's "Love for Sale", een uitbundige, strakke, swingende basis voor frisse solo's van Locke, Ridl en Sarkisyan. Soulvol en melancholisch, "Raise Heaven" is een lyrische hommage aan wijlen Roy Hargrove, die de eerbied weergeeft waarmee de trompettist ballads benaderde en tegelijkertijd een knipoog gaf naar zijn liefde voor R&B, zoals blijkt uit zijn werk met de RH Factor.

Het nummer wordt ondersteund door het delicate koperarrangement van trombonist en co-producer van het album, Doug Beavers. Draaiend naar een kleine blues doorspekt met een verslavende Midden-Oosterse melodie beheerd in 5/4 maat, glijdt het titelnummer "Makram" van het album gracieus terwijl het een pittige rockachtige energie behoudt. Sarkisyan loodst het lied vakkundig door zoekende solo's van Ridl en Locke, heerlijk geaccentueerd door Samir Nasr Eddine op oud en Bahaa Daou op riq, een kleinere Marokkaanse versie van de tamboerijn. Delicaat, somber en representatief voor de groeiende politieke kwetsbaarheid van ons land, spreekt "Elegy for Us All" tot Locke's diepe verdriet over de groeiende duistere invloeden die hij de democratie in de Verenigde Staten ziet bedreigen.

De meeslepende melodie van Locke doet het goed om het verdriet te beschrijven bij het kijken naar de voortdurende pogingen om tientallen jaren winst terug te draaien die is geboekt sinds het burgerrechtentijdperk van het land. "Tushkin", geschreven ter ere van zijn grootvader, werd gecomponeerd door Samvel Sarkisyan, met een vibes/piano-inleiding geschreven door Locke. Het nummer bevat de begaafde multi-instrumentalist Tim Garland op sopraansax, basklarinet en fluit. Voortkomend uit het genie van John Coltrane's Satellite, laat "Shifting Moon" Locke behendig complexe akkoordwisselingen slalommen, terwijl Sarkisyan's doorsijpelende drumwerk verschuift tussen een zware 4/4 rockgroove en 7/4 maat. Gitarist, voormalig medewerker en vriend Vic Juris wordt liefdevol herinnerd door Jim Ridl met zijn "Song For Vic Juris", een glinsterende ballad die spreekt over de erfenis van Juris 'muzikale carrière.

Herinnerend aan de hoogtijdagen van hardbop, neemt Lorin Cohen's "Interwoven Hues" ons mee naar huis met een geweldige samenwerking. Aan het einde van het nummer heeft iedereen solo gespeeld op manieren die Horace Silver of Cedar Walton zouden doen glimlachen. Een passende epiloog, de set eindigt met Locke die solo speelt op Billy Strayhorn's "Lush Life". Alleen dansend met zijn instrument, levert Locke een kenmerkende uitvoering die Strayhorns nalatenschap op elegante wijze verweeft met die van hemzelf.

Binnen de melkweg van de hedendaagse jazz komen albums vaak met de verwachting dat artiesten hun muziek presenteren op een manier die luisteraars gemakkelijk kunnen waarderen of gemakkelijk begrijpen. Makrams baan draait om een iets andere gevoeligheid, een waar een prachtige collage van muziek spreekt tot de nauwgezette voorbereiding, het kunstenaarschap van wereldklasse en de persoonlijke chemie die Joe Locke op dit punt in zijn carrière aan het bevorderen is. Uitdagend, complex, vertrouwd maar met een eigentijdse en internationale uitstraling, bevat deze opname een dynamisch kwartet, moeiteloze arrangementen gekruid met precies de juiste mix van instrumentatie, nieuwsgierige meters, eervolle gevoelens en verwantschap - muziek die een voorbeeld is van Joe Locke's intieme band met zijn band, zijn publiek, en vooral hijzelf.

tracks:

  1. Love for Sale (7:04)
  2. Raise Heaven (7:35)
  3. Makram (7:31)
  4. Elegy for Us All (3:41)
  5. Tushkin (6:45)
  6. Shifting Moon (9:06)
  7. Song for Vic Juris (7:57)
  8. Interwoven Hues (7:35)
  9. Lush Life (5:00)