© Rootsville.eu

JP den Tex (NL)
tiltle: The Starlight Adventure (A Song Cycle)
music: Americana - Singer-songwriter
release date: 17 maart 2023 (Belgische release)
label: Comme les Chansons
promo: Starman Promotions
info artist: JP
den Tex

© Rootsville 2023


Deze 'The Stralight Adventure' betreft hier een album van de Nederlandse singer-songwriter 'JP den Tex' die in zijn thuisland al werd uitgebracht in de herfst van 2022. Jan Piet (later simpelweg JP) waagde zich in de vroege zeventiger jaren als één der eersten aan een originele Nederlandse adaptatie van Amerikaanse countryrock, tegenwoordig bekend als Americana. Geïnspireerd door onder andere Neil Young  verscheen er in 1971 het album 'Little Heroes' van de Bergense groep Tortilla, waarvan ook zijn zingende broer Emile deel uitmaakte.

Zijn klankkluer is eerder donker te noemen. Sinds 1971 bracht JP den Tex een hele reeks albums uit al dan niet in samenwerking met andere muzikanten. Vorig jaar bracht JP (Jan Piet) den Tex het album 'De Vertalingen' uit samen met Paul de Munnik en Kees Prink.

Na opener 'Stendhal Sonata' krijgen we op 'Dancer in the Dark' een harmonieuze samenzang te horen met Bob van Donselaar die ook de prachtige instrumenten Hammond en Fender Rhodes komt te bespelen. Strijkinstrumenten komen dit allemaal mooi over te nemen op een nummer als 'If Time Takes Ita All'. Met Marius Bos op de accordeon verzeilen we in 'Like a twigin the Wind' in de sfeer van TexMex daar waar op 'Pickin' up the Pieces' we een reisje richting Louisiana krijgen aangeboden.

Een mooi aan te horen 'Milan' wordt hier aangeboden in een lichte drie-kwart maat incluis prachtige backing vocals en de weerkerende folky accordeon. In een duet met met Denise van Donselaar krijgen we vervolgens het weemoedige 'A Sudden Shift in Mood' te horen en met het afsluitende 'Someday(I'll Be Strong)' zijn we zo ook in België klaar om deze JP den Tex live te ontdekken.

 

tracks:

  1. Stendhal Sonata
  2. Dancer in the Dark
  3. Stendhal Syndrome
  4. If Time is All it Takes
  5. Like a twigin the Wind
  6. If I Were a painter
  7. Pickin' up the Pieces
  8. Milan
  9. A Sudden Shift in Mood
  10. Someday(I'll Be Strong)