© Rootsville.eu

Kai Strauss (D)
tiltle: Night Shift
music: Blues
release date: 2022
promotion: Continental Record Services (CRS)
info artist: Kai Strauss

© Rootsville 2023

Kai Strauss is een naam die opvalt als een grote vis in de kleine vijver van de Europese Bluesmarkt. Zijn naam valt ook om de juiste redenen op. Nacht na avond en album na album hoogwaardige blues leveren is zijn handelsmerk. Kai werd geïnspireerd om gitaar te gaan spelen in zijn vroege tienerjaren en hij werd aangetrokken door de blues door mensen als Stevie Ray Vaughan, Albert King en Buddy Guy terwijl de meeste van zijn vrienden luisterden naar "99 rode ballonnen".

In 1995, na jarenlang zijn vak te hebben aangescherpt (of: na jarenlang zijn vak te hebben aangescherpt) tijdens jamsessies en talloze lokale clubavonden, werkte Strauss samen met de in Texas, VS geboren Memo Gonzalez. De samenwerking tussen Strauss en Gonzalez zette podia in heel Europa en de VS in brand tot Kai in 2010 voor zichzelf begon. De stap om soloartiest te worden in een overvolle en zeer competitieve Europese markt was met risico's gepaard. Als frontman vestigde hij zich snel en klom hij naar de top als een van de belangrijkste namen, terwijl hij het respect verdiende van veel van zijn Amerikaanse collega's. Genoeg om op te treden of te toeren met Jimmy Johnson, Mike Wheeler en drievoudig Grammy-genomineerde Lurrie Bell. De meervoudig Duitse Blues Award-winnaar wordt op dit album vergezeld door de in Chicago geboren zoon en de huidige fakkeldrager van de Chicago Blues: Alligator Records-artiest Toronzo Cannon. En Kai houdt absoluut zijn mannetje. Strauss, nu 52 jaar oud, leidt de huidige formatie van zijn band de Electric Blues All-Stars op dit, zijn 7e, album.

Wederom weet Strauss zijn respect voor bluestradities te verweven met elementen van zijn eigen merk funk en soul tot een opwindende hedendaagse bluessound. Kai's songwriting zelf is zich blijven ontwikkelen en heeft een serieuzere urgentie gekregen. Hij pakt hier een aantal serieuze thema's aan, waaronder het nummer "Bad Loser", dat kan worden geïnterpreteerd als een zijwaartse steek naar de dader van de huidige staat van post-truth Amerikaanse politiek. "Stand Strong Together" confronteert frontaal de behoefte aan gemeenschapssolidariteit gedurende de afgelopen twee jaar van Covid-pandemie en internationale conflicten. De echo's van veel van de grote klassieke elektrische Blues-artiesten zijn aanwezig; Albert Collins werpt een lange schaduw op “Icebound” en op de hoes van “Hard Bargain” staat de handtekening van Albert King. Hoewel Kai duidelijk de zelfstandige naamwoorden, werkwoorden en grammaticale structuur van de bluesmeesters van weleer heeft geleerd, is zijn gitaarwerk geenszins "paint by number blues". Diep geworteld en ontwikkeld binnen de traditie, maar toch gebracht met een eigen stem, Kai's hoofdlijnen zijn melodieus en gepolijst, en geleverd met een tempo dat een individuele volwassen ziel laat zien.

Strauss wordt bijgestaan door een hecht groovende internationale groep muzikanten feat. creatief toetsenwerk van de Londenaar Paul Jobson en speciale gastoptredens van het Amerikaanse bluessaxofoongenie Sax Gordon en de Duitse gitaar "Meister"Ali Neander. Gedurende dit album verleiden Kai's rokerige stem en zoete edgy gitaargeluid de luisteraar stilletjes. Neem de tijd om te genieten van dit album en alles wat het te bieden heeft.


tracks:

01. Stand Strong Together
02. The Future And The Past
03. I Done Got Over You
04. Bottom Of The Barrel
05. Storming In Chicago
06. Bad Loser
07. Ride With Me
08. Icebound
09. You Sure Drive A Hard Bargain
10. It Ain’t Where You Been
11. Night Shift