© Rootsville.eu

Kenny Barron (US)
tiltle: The Source
music: Jazz
release date: januari 20, 2023
label: Artwork Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Kenny Barron

© Rootsville 2023


NEA Jazz Master Kenny Barron brengt zijn eerste solo piano release uit sinds 1981. The Source presenteert een persoonlijke expressie op zijn meest opzettelijke en meest kwetsbare manier. Hij vertrouwt uitsluitend op de muziek en het moment om zijn verkenning te begeleiden. Terugkerend naar vier originele composities en vijf blijvende deuntjes, creëert hij nieuwe wegen door bekende vormen. Elk nummer, hoe georkestreerd en tempo ook, wordt een intiem gebaar.

The Source biedt een uitbreiding van Barrons live expressie. Hij schenkt de eenvoudigste melodieën genuanceerde aandacht, romantische dissonantie voor de zoetste klanken. Hij geeft luisteraars toestemming om los te laten en zorgt voor een bewegingsanker van de ene sectie naar de volgende. Maar misschien wel het meest intrinsiek aan het geluid van Barron, na zoveel jaren, is zijn menselijkheid. Hij speelt door onzekerheid heen, vertaalt kracht en kwetsbaarheid en blijft tegelijk aanwezig en reflectief.

The Source opent tijdloos en met overtuiging. Verscheen voor het eerst als het titelnummer van zijn opname uit 1986, "What If?" biedt schoonheid en wrijven, en een nieuwe voorstelling van een baslijn geleend van Hasaan Ibn Ali. Wanneer de baslijn verdwijnt in de vloeibaarheid van de melodie, wordt zijn verkenning intenser. Tederheid ontvouwt zich tijdens zijn inleiding voordat de muziek tot een uitnodigend tempo komt dat de artiest in staat stelt om zin voor zin de tijd te nemen; in ware Ellington/Strayhorn eerbied, legt hij een duidelijk statement af bij elk refrein. Een meer recente toevoeging aan zijn repertoire, via Benny Green, Thelonious Monk's "Teo" vangt een uitvinding van Barron's geluid tegelijk speels en diepgaand in gelijke mate.

Barron rekt zijn kenmerkende lyriek uit tot in elke hoek van Billy Strayhorns 'Daydream', een nummer waarvan hij zich herinnert dat hij het voor het eerst hoorde op Andy Bey's Ballads, Blues & Bey. Zijn introductie van "I'm Confessin'" kwam tijdens een hit in Philadelphia met Philly Joe Jones. Paul Chambers riep de toon. The Source bevat Barrons tweede solo-pianostudio-opname van "Dolores Street SF", voor het eerst opgenomen op zijn release Spiral uit 1982. Melodisch en contemplatief, zijn spel beweegt zich in en uit de tijd door de muziek, en zijn dynamische keuzes dienen wat soms een weemoedig en melancholisch gebaar is.

Zijn solo-interpretatie van de compositie weerspiegelt de duo-geschiedenis met Blake. De angstaanjagende en resonerende syncope blijft Barron nieuw materiaal geven om te verkennen.Ooit had Barron de neiging om een deuntje te componeren in de geest van Ornette Coleman.inds hij voor het eerst "Phantoms" opnam met zijn kwintet in 1986, is het nummer tijdens zijn liveoptredens in een hevige rotatie geweest.

Meer dan 40 jaar na zijn laatste release voor solo piano, deelt The Source een nieuwe vertaling van een lang gekoesterde waarheid in Barrons kunstenaarschap. De luisteraar kan niet reageren op wat zijn bedoelingen zijn. Ze kunnen alleen reageren op wat ze horen. Als je op emotioneel niveau contact met ze maakt, is dat waar het om gaat.

tracks:

  1. What If? (8:02)
  2. Isfahan (6:14) (Billy Strayhorn/Duke Ellington)
  3. Teo (6:06) (Thelonious Monk)
  4. Daydream (9:41)
  5. I’m Confessin’ (6:16) (Doc Dougherty/Ellis Reynolds/Al J. Neiburg)
  6. Dolores Street SF (8:54)
  7. Well You Needn’t (5:50) (Thelonious Monk)
  8. Sunshower (8:35)
  9. Phantoms (8:01)