© Rootsville.eu

Lauren Henderson (US)
tiltle: Conjuring
music: Jazz
release date: april 21, 2023
label: Brontosaurus Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Lauren Henderson

© Rootsville 2023

 

De veelgeprezen zangeres-componist en tekstschrijver Lauren Henderson, geboren aan de Massachusetts North Shore, is het afgelopen decennium een vitaal lid van de New Yorkse scene geweest. In de Jazz Charts Top 5 en de Year End Jazz Week Top 50 (2020) heeft Lauren toegang tot elementen uit een scala aan invloeden uit verschillende genres en stilistische tradities, wat een onderscheidend, veelzijdig geluid oplevert. Laurens muziek, geprezen door The New York Times en DownBeat Magazine vanwege zijn uitgesproken expressie, onthult lagen van haar culturele erfgoed en haar diverse achtergrond in het Engels en Spaans. Op negen uitgebrachte leader-albums delen haar composities verhalen die een weerspiegeling zijn van reizen die door de Afrikaanse diaspora zijn opgelegd in verband met Lauren's Panamese, Montserratiaanse en uitgestrekte Caribische roots, terwijl ze in wisselwerking staan met haar Noord-Amerikaanse opvoeding. Jazz, Latijns-Amerikaanse stijlen, Flamenco, R&B en Soul-roots vragen om een verkenning van cultuur, samenleving, ras, liefde en de complexiteiten die ze tegenkomt bij het navigeren door de obstakels van het leven samen met collega-artiesten en kritische luisteraars. Lauren lanceerde in 2019 haar eigen label Brontosaurus Records.

Henderson's betoverende en vurige 10-track collectie op Conjuring wordt ondersteund door first-call begeleiders, waaronder Joel Ross op vibes, Eric Wheeler op bas en Joe Dyson op drums, terwijl Gabe Schneider en Nick Tannura de gitaartaken verdelen, evenals pianisten Sean Mason en John Chin, die allemaal hebben bijgedragen aan de weelderige tovenarij op La Bruja en "op deskundige wijze de aansprekende Latin jazz-noir-sfeer in stand hebben gehouden", (Alex Henderson, New York City Jazz Record).

Deze trouw aan de traditie, gecombineerd met haar aangeboren gearticuleerde en warme timbre, onderscheidt Hendersons ambacht als een vak dat diep opmerkzaam en ingewikkeld gemeten is. Luisteraars kunnen deze precisie voelen tijdens Conjuring, en vooral tijdens Henderson's selectie van opnieuw ontworpen standaards, waaronder "That Old Black Magic", "Day Dream", "It's Magic" en "I Wish You Love".

Ze kiest voor subtiliteit in haar hele repertoire, waarbij ze haar uitgesproken alt en verstilde tonen omarmt, terwijl ze haar eigen connectie met geluiden en ideeën onderzoekt die teruggaan tot de jaren '40. Door middel van krachtige multitracking laten Henderson's slimme vocale uitstapjes naar originelen als "Potions" en "Amuleto" de betoverende kwaliteiten van haar gelaagde composities zien. De laatste opening op commando van Ross' etherische rubato op vibrafoon, een mooi voorbeeld van zijn fascinerende complexiteit. Een andere originele albumopener, "Spells", bevat een reeks aan magie gerelateerde metaforen, waaronder het idee van liefde als vlam, versterkt door een sprankelend ritmisch samenspel tussen Mason, Wheeler en Dyson. Titelnummer "Conjuring" is om vergelijkbare redenen een hoogtepunt. Een illustratie van haar intrigerende maar terughoudende lyriek, fluistert Henderson zachtjes dat 'liefde op zijn eigen manier goddelijk is'.

Maar zelfs als zulke teksten stoppen, wordt dit zachte poëtisme instrumentaal ondersteund, vooral door een mesmerisch motief geïntroduceerd door Mason, dat later op wonderbaarlijke wijze weerklinkt in 'Amuleto'. Sporen van reggae accentueren tracks als "Coercion" en herinneren eraan dat Henderson behendig is toegerust om meerdere sonische landschappen tegelijk te transponeren. Dat soort nuance en verkenning doordrenkt elke draai aan Conjuring, waardoor de nieuwste poging van de zanger zowel een schema is van enorme muzikale genegenheid als een sterke basis voor zijn hoge rang onder de kardinalen van de moderne jazzartiesten.

 

tracks:

  1. Spells (feat. Joel Ross, Sean Mason, Eric Wheeler, Joe Dyson) 4:52
  2. That Old Black Magic (feat. Joel Ross, Sean Mason, Eric Wheeler, Joe Dyson) 5:13
  3. Conjuring (feat. Joel Ross, Sean Mason, Eric Wheeler, Joe Dyson) 3:36
  4. Es Magia (feat. Gabe Schneider, John Chin, Eric Wheeler, Joe Dyson) 4:18
  5. Coercion (feat. Gabe Schneider, John Chin, Eric Wheeler, Joe Dyson) 4:04
  6. Day Dream (feat. Joel Ross, Sean Mason, Eric Wheeler, Joe Dyson) 5:21
  7. Potions (feat. Nick Tannura, John Chin, Eric Wheeler, Joe Dyson) 5:40
  8. Amuleto (feat. Joel Ross, Sean Mason, Eric Wheeler, Joe Dyson) 3:34
  9. It’s Magic (feat. Nick Tannura, John Chin, Eric Wheeler, Joe Dyson) 5:05
  10. I Wish You Love (feat. Joel Ross, Sean Mason, Eric Wheeler, Joe Dyson) 3:05