© Rootsville.eu

Lizzie Thomas (US)
tiltle: Duo Encounters
music: Jazz
release date: march 24, 2023
label: One Dot Time Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Lizzie Thomas

© Rootsville 2023


De in Pittsburgh geboren jazzvocaliste betaalde al vroeg haar contributie in Nashville, waar ze optredens deed, een pianostudio runde en haar jazzvocale vaardigheden verdiepte. Van daaruit verhuisde Thomas naar New York City, waar ze al snel werd beschouwd als een vooraanstaande zangeres. Thomas staat bekend om haar maandelijkse residentie in Thompson St 90 in Soho, die tien jaar duurde, evenals haar uitverkochte optredens op iconische jazzpodia Birdland, het Triad Theatre en Chelsea Table & Stage. De release van New Sounds From The Jazz Age in 2020 was een grote stap voorwaarts voor Thomas. Het veelgeprezen album, waarop Thomas naast pianist-arrangeur John Colianni, gitarist Russell Malone en bassist Jay Leonhart te zien was, demonstreert Thomas' aantrekkelijke muzikale persoonlijkheid en verbluffende vocale vaardigheid, of het nu gaat om snelle tempo's of het strelen van een tedere ballad.

Duo Encounters biedt twaalf doordachte, innovatieve uitvoeringen van tijdloze jazzstandaarden, gearrangeerd voor een duo-context, waarbij Thomas wordt gekoppeld aan een 'who's who' van de frontlinie van de jazz. Het album begint met een zwoele vertolking van "Love For Sale", met pianist Helio Alves die vanaf de allereerste downbeat een voorbeeld is van de warme vocale toon van Thomas en de intentie en ziel die de zanger achter elke noot stopt. Vervolgens communiceert Thomas met meneer Ron Carter voor een pittige uitvoering van "Willow Weep For Me". Dit stuk is een van de beste voorbeelden van het geweldige samenspel dat Thomas tijdens de release met haar duo-partners gebruikt.

Een ander hoogtepunt van de release is Thomas' aangrijpende vertolking van "My Foolish Heart" samen met gitarist Russell Malone. Malone zorgt voor een perfecte sonische achtergrond waarboven de zang van Thomas zweeft. Een verbluffend en uniek aanbod is Thomas' kijk op de klassieker "Lush Life" naast saxofonist Wayne Escoffery - Thomas' vocale kwaliteit en verhalen vertellen grijpen terug naar de klassieke klanken van Nancy Wilson en Billie Holiday. Escoffery biedt tegenmelodielijnen die de harmonische onderbouwing van de compositie weerspiegelen en tegelijkertijd de melodische refreinen van Thomas perfect aanvullen.

Thomas demonstreert haar complexe ritmische scherpte op "Everytime We Say Goodbye", met bluesachtige frasering, waarbij ze de beat op een meesterlijke manier omzeilt samen met bassist Noriko Ueda. Het album wordt afgesloten met een echt speciale vertolking van "Round Midnight" met cellist Mairi Dorman-Phaneuf. De zachte tonen van de zanger zijn a capella te horen voor een gedeelte voordat de contrapuntische begeleiding van Dorman-Phaneuf binnenkomt. Het stuk bouwt enorm op terwijl zang en cello om elkaar heen weven en uiteindelijk in een verbluffende, dalende unisono lijn vallen die het arrangement en deze inventieve release als geheel afsluit.

tracks:

01 Love For Sale feat. Helio Alves (2:33) (Piano)
02 Willow Weep For Me feat. Ron Carter (5:08) (Bass)
03 After You Who? feat. John Di Martino (3:36) (Piano)  
04 My Foolish Heart feat. Russell Malone (4:03) (Electric Guitar) 
05 Nature Boy feat. Café da Silva (4:43) (Percussion)      
06 Both Sides Now feat. Ron Affif (6:04) (Electric Guitar)
07 Have You Met Miss Jones? feat. Dezron Douglas (4:10) (Bass)
08 Lush Life feat. Wayne Escoffery (5:50) (Tenor Sax)
09 You’re Getting To Be a Habit With Me feat. Rossano Sportiello (3:02) (Piano)
10 Smile feat. Guilherme Monteiro (3:50) (Guitar)
11 Ev’ry Time We Say Goodbye feat. Noriko Ueda (4:41) (Bass)
12 ‘Round Midnight feat. Mairi Dorman-Phaneuf (4:35) (Cello)