© Rootsville.eu

Lulu and The Broadsides (US)
tiltle: Lulu and The Broadsides
music: Nola
release date: january 2023
promotion: Continental Record Services (CRS)
info artist:Lulu and The Broadsides

© Rootsville 2023


Muziek uit New Orleans is om te dansen. Van de hete jazz van King Oliver tot de hectische bounce van Big Freedia, of de geluiden nu zijn gemaakt om snel in een parade te stappen of langzaam in de armen van je geliefde te wiegen, de rode draad die door bijna alles loopt, is dat het is gemaakt om te bewegen naar: wiebelen, shimmy, schud je heup en laat je ruggengraat glijden. Gedurende meer dan twee decennia, in de loop van een carrière die haar over de hele wereld bracht, keerde singer-songwriter Dayna Kurtz voortdurend terug naar New Orleans, waar ze een muzikale gemeenschap en een schare fans opbouwde totdat ze in 2013 eindelijk in staat was om haar wortels in de stad te vestigen en er haar thuisbasis van te maken.

En wat uit die wortels is voortgekomen, is een van New Orleans - en misschien wel 's werelds - best bewaarde geheimen. ("Er is geen logische reden waarom singer-songwriter Dayna Kurtz geen volwaardige ster is", schreef de Boston Globe.) Voor kenners wordt ze al tientallen jaren bewonderd als schrijver van een schrijver en zanger van een zanger, en met de Broadsides wordt ze ondersteund door wat alleen een supergroep van New Orleans-sterren kan worden genoemd - James Singleton op bas, (James Booker, Clarence "Gatemouth" Brown, Astral Project) Carlo Nuccio op drums, (Dr. John, Tori Amos) Glenn Hartman (New Orleans Klezmer All-Stars) op toetsen en Robert Maché (Continental Drifters, Steve Wynn) op gitaar.

Dayna heeft al een naam voor zichzelf opgebouwd met een nevenbelang van het verzamelen van een repertoire van obscure soul- en R&B-juweeltjes, evenals originelen die uit de favoriete crypte van dezelfde platenhond hadden kunnen komen, allemaal gestreeld met de rijke, ruige en rokerige zang een recensent ooit beschreven als positief verslavend. Haar eclectische keuzes en composities, mijn rock-'n-roll, blues en R&B, hebben vaker wel dan niet het licht laten schijnen op haar talent voor de lage, langzame verbranding, met kenmerkende diepe en honingzoete vocalen die smeulen. Lulu and the Broadsides is waar ze besluit te sissen, met speciaal voor dansen gemaakte sets van vintage ritme en blues met de nadruk op ritme. Gedeeltelijk gevormd om te reageren op de vraag van de hippe, bloeiende underground dancescene van New Orleans, is de band al uitgenodigd voor slots op zowel het French Quarter Festival als het New Orleans Jazz and Heritage Festival, plus clubresidenties die betrouwbaar de dansvloer vullen .

Met een raamrammelend geluid met brede mond dat stevig opstapelt naast de grote bluesschreeuwers - Big Maybelle, Big Mama Thornton - dagen Lulu en de Broadsides double-dog je uit om niet naar buiten te gaan en te verplaatsen wat de goede God je heeft gegeven. Er is het kolossale 'Pretty Good Love', hun verschroeiende, oerversie van Iggy Pop's 'I Need Somebody', de noirish strut van 'You're Trouble' en Dayna's tedere, pijnlijke klanken-als-een-klassieke soul-ballad 'How Do I Stop” Dit is hartverscheurende, pulserende blues voor zowel lichaam als geest, voor vreugde en verlangen - verschroeiende ballads voor langzame grinds zij aan zij met gloeiend hete bewegers om op te springen en te jive, met een akelige beat en een wilde gitaar . Je zweet door je jurk heen, schopt je hakken uit en stapt weer op blote voeten de dansvloer op.


tracks:

 1. That’s A Pretty Good Love
 2. A-Grade
 3. How Do I Stop
 4. I Need Somebody
 5. Ice Cream Man
 6. Razorburn Blues
 7. You’re Trouble
 8. Bigger In Texas
 9. Take My Advice
 10. Into My Arms
 11. Magical Spell