© Rootsville.eu

Matt Anderson & The Big Bottle Of Joy (Can)
tiltle: The Big Bottle Of Joy
music: Soul - Gospel - Bleus
release: march 10, 2023
label: Sonic Records
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Matt Anderson

© Rootsville 2023


Matt Andersen was nog niet echt bekend in onze contreien toen hij in 2008 zijn album 'Soething In Between' uitbracht maar daarna zou er vlug heel veel verandering in komen. Ook bij Rootsville was het even misleidend. Ruige gast op de cover van deze ‘Something in Between’ dus werd het dadelijk doorgeschoven naar de Blues recensisten ook al was dit eerder soulvolle Americana en reeds zijn 5de album na 'One Size Never Fits' uit 2004.

Ondertussen hebben we Matt Anderson hier in België ook beter leren kennen al was het als solo artiest en ook dit was meteen een schot in de roos zoals op 'Duvelblues' in 2017. Deze robuust ogende Canadees  is iemand n met een peperkoeken hart als je naar zijn teksten luistert, en zo brengt hij op 10 maart samen als 9-koppige band, genaamd 'The Big Bottle Of Joy', het bijzonder soulvolle en met gospel geïnfiltreerde album 'The Big Bottle Of Joy' uit.

Anderson vult zijn eigen talenten aan met een zorgvuldig uitgekozen cast die hij heeft samengesteld en schrijft de nummers voor precies deze groep mensen. Zijn soulvolle, krachtige stem, samen met drie sterke vocalisten, is de drijvende constante. De multi-getalenteerde Steve Dawson deed het mixen terwijl Andersen produceerde voor de sessies in Nova Scotia. Matt Andersen werkte voor deze nummers samen met een hele reeks co-writers. De band is afkomstig van muzikanten aan de oostkust van Canada met Reeny Smith, Haliey Smith, Micah Smith (zang), Geoff Arsenault (drums), Mike Farrington Jr. (bas), Cory Tetford (gitaar ), Kim Dunn (piano) en Chris Kirby (orgel).

Elk nummer op deze 'The Big Bottle of Joy' wordt opgetild door de opzwepende harmonieën van Reeny, Haliey en Micah Smith, die zowel intensiteit als vreugde toevoegen aan elke noot. Het album opent bij zonder rockend met 'Let It Slide'. Met het daaropvolgende 'So Low, solo' richt Matt Anderson en zijn zo uitstekende backing vocals tot de blues liefhebbers. Mede door de organ grooves op de B3 heeft 'Golden' daarna een bijzonder naklank daar waar op 'How Far Will You Go' de rockende gospel liefhebbers onder ons het licht wel zullen zijn.

Het ganse album is er eentje dat balanceert op een thin line tussen soul en gospel wat uiteraard een perfect huwelijk is. De ballad 'Miss Missing You' is er dan weer eentje dat de muziekliefhebber kippenvel komt te bezorgen daar waar op 'Rollin' Down The Road' de met country gevulde Americana de bovenhand komt te nemen. Ook op 'Hands Of Time' maken we kennis met dde breekbare soul van een Matt Anderson om dan weerom zeer intiem af te sluiten met 'Shoes' en dan hoor ik hier nog steeds met regelmaat dat er niets moois te horen valt... shame, shame, shame!

tracks:

1. Let It Slide
2. So Low, Solo
3. Golden
4. How Far Will You Go
5. Aurora
6. Miss Missing You
7. What's On My Mind
8. Keep Holding On
9. Rollin' Down The Road
10. Only An Island
11. Hands Of Time
12. Shoes