© Rootsville.eu

Meredith Moon (Can)
tiltle: Constellations
music: Singer-songwriter - Americana
release date: april 21, 2023
label: True North Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Meredith Moon

© Rootsville 2023


Het is één ding om verliefd te worden op oude muziek en te leren hoe je moet versnipperen Appalachian banjo in klauwhamerstijl. Het is iets anders om bewust te leven leven - liften en op de rails rijden terwijl je je vak leert en schrijft over je reizen. Het titelnummer en de eerste single van Meredith Moon's nieuw album, Constellations, werd in 2017 geschreven over de reislust van haar jongere dagen - niet dat die dagen voorbij zijn.

Meredith Moon is niet iemand die in het verleden leeft. Ze is een jonge vrouw en komt uit een muzikale familie, maar leerde zichzelf banjo spelen toen ze was 21 door YouTube-video's te bekijken. Daarna ging ze solo spelen naast een folkpunkband, gebruikmakend van een doe-het-zelfnetwerk dat haar in staat stelde om haar eigen reizen te boeken: door Noord-Amerika, Midden-Amerika en het westen Europa, inclusief Kroatië en Tsjechië - veel plaatsen waar niet vaak een jonge zangeres te zien is zoals een songwriter die banjo in Appalachian-stijl speelt. Bars, kunstruimtes, huisshows, het maakte Moon niet uit.

Ze bracht twee indie-albums uit, waarvan ze er een graag begraven had, en de andere beschouwt ze als haar eigen debuut: Forest Far Away, dat in 2018 uitkwam. 'Constellations', haar eerste voor True North Records, was klaar in eind 2019 - dat dacht ze tenminste. Om voor de hand liggende wereldwijde redenen bewaarde ze het een tijdje op de plank, een tijd waarin ze besloot twee oude nummers in te ruilen voor nieuwe, opgenomen met een ritmesectie. Een daarvan is 'That Town', over de stad Wawa in het noorden van Ontario, vooral bekend om zijn enorme standbeeld van een Canadese gans. Het is de stad waar alle reizigers in vastlopen. ‘Als je aan het liften bent, is er niets tussen White River en Sault Ste. Marie. Het is ruig terrein. Toen ik daar voor het eerst doorheen ging, zat ik daar vier dagen vast. ik zat vast daar ook een keer tijdens een grote sneeuwbui. Maar er zijn ergere plekken om vast te zitten. Het is een draaikolk, maar een mooie draaikolk. Temidden van de acht nieuwe originelen op 'Constellations' zijn twee traditionele melodieën gearrangeerd door Moon, 'Soldier's Joy', en 'Needlecase Medley'.

Met de vrijlating van Constellations, is Moon bereid iets te doen dat ze sindsdien bewust heeft vermeden begon met het schrijven van liedjes: erkent haar stamboom, het feit dat de naam van haar vader veel gewicht in de schaal legt muzikale geschiedenis. Gordon Lightfoot is haar vader.

tracks:

1. Starcrossed (2:10)
2. That Town (3:44)
3. Constellations (4:17)
4. Brokenwing Bird (4:12)
5. Your Cards (3:34)
6. Soldier’s Joy (2:46)
7. Lighthouse County (3:40)
8. Mark Twain (3.19)
9. Needlecase Medley (3:09)
10. Slow Moving Train (4:21)