© Rootsville.eu

Mike Miz (US)
tiltle: Only Human
music: Singer -Songwriter
release date: april 14, 2023
label: Blackbird Record Label
promotion: KG Music Press
info artist: Mike Miz

© Rootsville 2023


Op 20 januari verscheen de single 'Understand' als voorproefje van het ganse album 'Only Human' van de in Nashville verblijvende singer-songwriter Mike Miz. Na jaren een vaste waarde te zijn geweest in de Noordoost-jamscene, vond Mike Miz precies wat hij zocht toen hij drie jaar geleden naar Nashville verhuisde om het hoogste niveau van song-craft en gitaarspel na te streven. Afkomstig uit Noordoost-Pennsylvania, bracht Mike het grootste deel van het afgelopen decennium door met het spelen van festivals, clubs en songwriter-gewrichten van Philadelphia tot Asbury Park tot NYC. Hoogtepunten van meer dan 200 shows per jaar zijn onder meer de opening voor Jakob Dylan, Jason Isbell, Lukas Nelson, Derek Trucks, America, Shawn Colvin, Blues Traveler, Railroad Earth, Jackie Greene, Southside Johnny en het podium delen met nog veel meer.

Kort na zijn aankomst in de Nashville-scene oogstte Mike's unieke talent de aantrekkingskracht van industriële pijlers Ted Pecchio, Laur Joamets, Jon Radford en ingenieur/producer Brook Sutton, die een eersteklas band rond Mike verzamelden. Deze samenwerking resulteerde in de opname van 11 nieuwe, originele nummers die live op tape werden opgenomen in 3 dagen in de Wood Brother's studio in West Nashville. Het nieuwe album, Only Human, vertelt het verhaal van een 15-jarige strijd met heroïneverslaving, verloren liefde, verspilde jaren, problemen met de wet en meer. Het ontrolt een autobiografische reis die culmineert in de optimistische verlossing van een man die nooit opgaf.

Only Human opent met “Hand of the Sculptor”, een door Exile on Main Street geïnspireerde rocker met kippenvel opwekkende slides van Laur Joamets en huiveringwekkende vocalen van Amber Woodhouse. "Hand of the Sculptor" schetst een beeld van de archetypische kolenmijnsteden in de Appalachen waar Mike opgroeide. Only Human”, het titelnummer van het album, is ontstaan uit inspiratie door te luisteren naar Mark Knopfler en Dire Straits tijdens de begindagen van de COVID-19-pandemie. Het nummer kwam tot stand tijdens twee sociaal verre schrijfsessies op de veranda in East Nashville en Madison, TN met Mike's schrijfgenoot Bob Lewis en toont het perspectief van iemand die hun relatie ziet afbrokkelen, hulpeloos beseffend dat ze niet in staat zijn om de ondergang ervan te voorkomen.

"Hell in the Hallway" is slim en pakkend, accentueert de zak van Jon Radford en bevat de prachtige harmonieën van getalenteerde zanger Nicki Bluhm. In dit tekstueel sluwe nummer daagt de verteller uit wat we als waar accepteren en vraagt: "ze zeggen dat iets beter is dan niets, maar er zijn een paar dingen die ik niet kan achterhalen - hoe komt het dat je geen jachthond kunt houden?" van het rennen, terwijl hij eten en drinken in huis heeft?” en merkt verder op dat andere gezegden niet helemaal waarheidsgetrouw zijn.

Sixways from Sunday' is een rechttoe rechtaan rock-'n-rollnummer dat de worstelingen en bijproducten beschrijft van actieve, door verslaving vernietigde relaties, achtervolging door de wet en een dringende behoefte om de stad te verlaten. Gelukkig bevindt de verteller zich op een nieuwe en betere plek en zet hij zich in voor een zinvoller leven dat voor hem ligt. "Less Than Paper Thin", verreweg het meest verwoestende nummer op het album, gaat over de sluier tussen leven en dood. Het onderwerp ligt in een ziekenhuisbed en verlangt naar een afwezige minnaar. Vroeger liet je je spijkerbroek in een hoek op de grond liggen, je vertelde me al je geheime dromen.

Andere hoogtepunten van de plaat zijn de afsluitende jam van "You Make Me Feel", een onverwachte improvisatie-episode waarin het orgel van Jano Rix en de piano van Michael Borowski elkaar perfect aanvullen terwijl de andere spelers wegzakken tot een fluistering voordat het griezelige laatste akkoord klinkt. "Tail Lights" is een ouderwetse countryrocker over het overslaan van de stad en je er verdomd goed bij voelen, met totale jam en samenspel tussen Joamets (telecaster) en Borowski (honky tony rechtop) - allemaal live opgenomen en onaangeroerd in de postproductie. Soms wanhopig en duister, Only Human doet zijn titel eer aan en bewijst door zijn bestaan alleen al dat hoop kan blijven bestaan, en dat onze worstelingen en tegenslagen deel uitmaken van, maar niet het geheel, van ons verhaal.


tracks:

1 Hand of the Sculptur
2 Only Human
3 Hell in the Hallway
4 Six Ways From Sunday
5 Understand
6 Wander Blue
7 Less Than Paper Thin
8 The Inn Between
9 You Make Me Feel
10 Tail Lights