© Rootsville.eu

Mike Zito & Albert Castiglia (US)
tiltle: Blood Brothers
music: Blues - Bluesrock
release date: 2023
info artist: Mike Zito - Albert Castiglia

© Rootsville 2023


Het is al jaren geweten dat Mike Zito en Albert Castiglia het goed met alkeer kunnen vinden en naast hun eigen solo carrière ook soms de handen in elkaar slaan. Dit is nu weerom het geval bij het uitbrengen van hun album 'Blood Brothers'.

Mike Zito is vandaag de dag een van de meest geprezen artiesten in de hedendaagse bluesarena, en terecht, maar voor hem telt vooral het behoud van zijn eerlijkheid, authenticiteit en integriteit. Dat zijn de kwaliteiten die Zito's carrière vanaf het begin hebben gestuurd en die elke inspanning die hij sindsdien heeft geleverd blijven bepalen. Het begon voor Mike Zito allemaal in 2008 toen hij zijn 'Pearl River' uitbracht bij Eclecto Groove Records, de rest is al geschiedenis.

Albert Castiglia is een Amerikaanse blueszanger, songwriter en gitarist. Castiglia heeft afwisselend samengewerkt met Junior Wells, Sandra Hall, Aron Burton, Pinetop Perkins, Melvin Taylor, Sugar Blue, Phil Guy, Ronnie Earl, Billy Boy Arnold, Ronnie Baker Brooks, John Primer, Lurrie Bell, Jerry Portnoy, Larry McCray, Eddy Clearwater en Otis Clay. Castigliazijn hardcore blues combineert hij met soul-, rock- en countrysmaken voor een geluid dat zowel rockers als bluespuristen zal aanspreken.

Vorig jaar kwamen vier van 's werelds beste bluesgitaristen bijeen in Louisiana's beroemde Dockside Studios om tracks te maken voor deze samenwerking tussen Mike Zito en Albert Castiglia - liefkozend Blood Brothers genoemd. Terwijl die twee de nummers schreven en leden van elks band zochten voor dit nieuwe sextet, zorgden gitaristen en coproducenten Joe Bonamassa en Josh Smith voor de begeleiding en voegden zelfs hun respectieve assen toe aan een paar deuntjes. The Blood Brothers toerde afgelopen zomer en herfst met geweldige recensies, speelden uit ieders repertoire en deden veel southern rock-covers, zwaar gewogen naar The Allman Brothers en dat blijvende dubbele gitaargeluid (slide en lead). Na getuige te zijn geweest van zo'n show, hoe geweldig die ook was, veroorzaakte het grote verwachtingen voor hun eigen materiaal.

Als aftrap zingen de twee in koor op Zito's "Hey Sweet Mama", met achtergrondzangers en blazers die een enorme muur van geluid produceren op een deuntje dat de in St. Louis gefokte Zito's Chuck Berry-roots weerspiegelt. Zito's opvallende "In My Soul" werd geïnspireerd toen hij voor het eerst hoorde van de diagnose kanker van zijn vrouw. Zo komen alle nuances van Zito's soulvolle zang naar voren met Castiglia en de achtergronden die een gospel-element toevoegen. Zoals ze overal doen, wisselen de twee snijdende gitaarlicks uit die beknopte uitspraken zijn, geen overdreven toegeeflijke oefeningen. De andere twee originelen van Zito zijn het stampende, rave-up "No Good Woman" en de instrumentale rocker, geschreven in samenwerking met Smith, de Allman-achtige "Hill Country Jam", een afspiegeling van veel van wat er afgelopen week tijdens hun liveshow te horen was. val.

Castiglia's "A Thousand Heartaches" is de vereiste tempowisselingsballad, zelf beschreven als gemodelleerd naar het soort deuntje als "Bell Bottom Blues" of Bob Seger's "We've Got Tonight", in wezen over het nemen van de hoge weg in een onbeantwoorde liefdessituatie. Samen met Zito's "In My Soul" tonen deze twee de sterkste songcraft op het album. Een andere sterke inzending is "Tooth Nail" van Ellis, die al snel een favoriet werd van Castiglia, een geboren en getogen zuidelijke rocker uit Florida, die dezelfde afstamming deelt met de in Atlanta, GA gevestigde Ellis. Zito levert een opruiende slide-solo, in Ellis-stijl. Op zijn beurt wendde Zito zich tot een van zijn favorieten, JJ Cale, in de afsluitende "One Step Ahead of the Blues". De andere vier zijn misschien uitblinkers op albums van andere artiesten, maar verbleken in vergelijking met de reeds genoemde deuntjes, met uitzondering van hun vuile, stampende, opgevoerde versie van Hiatt's "My Business" en het langzame, sudderende gitaarwerk op Fred James/Berry Hill's "You're Gonna Burn."

tracks:

1. Hey Sweet Mama (3:36)
2. In My Soul (4:47)
3. Tooth And Nail (4:39)
4. Fool Never Learns (3:27)
5. A Thousand Heartaches (5:00)
6. My Business (2:52)
7. You’re Gonna Burn (4:32)
8. Bag Me, Tag Me, Take Me Away (2:59)
9. No Good Woman (4:52)
10. Hill Country Jam (6:55)
11. One Step Ahead Of The Blues (3:50)