© Rootsville.eu

Mississippi MacDonald (UK)
tiltle: Heavy State Loving Blues
music: Blues
release date: january 27, 2023
label: APM Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Mississippi MacDonald

© Rootsville 2023


Deze 'Heavy State Loving Blues' van de Londense bluesman Mississippi MacDonald is het vervolg van het in 2021 uitgegeven 'Do Right, Say Right'. Mississippi MacDonald is een Engelse soul-blues singer/songwriter/gitarist. Een drievoudig UK Blues Awards-genomineerde en drievoudig US Independent Blues Awards-genomineerde. 'Do Right Say Righ't was het eerste album voor APM Records en bereikte nummer 1 op de IBBA-albumlijst, nr. 7 op de US Living Blues-hitlijst, nee. 1 op de albumlijst van RMR UK. Nadat hij zijn geloofsbrieven op het eerste album had neergelegd, levert MacDonald een intensere ervaring op met Heavy State Loving Blues.

Het nieuwe album gaat verder door het verhaal van een bluesman tot niets goeds die wanneer die wereld uit elkaar valt, zich realiseert en toegeeft wat hij heeft gedaan en vervolgens boete doet. MacDonald schreef negen van de nummers, met 'Trouble Doing The Right Thing', een nummer van Zack Logan, dat nu de Stax-behandeling krijgt. Het album is opnieuw geproduceerd door Phil Dearing (Eliza Carthy, Gretchen Peters, Kris Drever, Laura Cantrell), en in de band van MacDonald zit nu de legendarische drummer Jim Kimberley (Mark Knopfler, Paul Young, Squeeze, Nick Harper).

“Mississippi MacDonald vertegenwoordigt de volgende generatie geweldige gitaristen, die er zijn uit de UK. ... volledig authentiek, hij heeft het recht verdiend om de naam te claimen. Levende blues Britse muzikanten hebben al lang een brandende passie voor Amerikaanse rootsmuziek en niet meer dan drie- keer genomineerd voor een Britse Blues Award, Mississippi MacDonald, die zijn bijnaam verdiende voor het tonen van zijn liefde voor de blues op jonge leeftijd. De gitarist/singer songwriter met een met whisky doordrenkte bariton niet tijd verspillen aan zijn laatste album, Heavy State Loving Blues, uitmondend in een strakke Chicago Blues berisping van "zou" muziekfans zijn op het door hoorn aangedreven openingsnummer "Howlin 'Wolf", waarmee hij zijn punt benadrukte scherpe gitaarleads.

Het achtste album van Mississippi MacDonald, zijn tweede op APM Records, is er weer geproduceerd door Phil Dearing (Eliza Carthy, Gretchen Peters, Kris Drever, Laura Cantrell) en bevat twee geïnspireerde covers en acht geweldige nieuwe originelen. Lucy Dearing op achtergrondzang, wiens soulvolle aanpak geeft veel tracks echte diepgang, is een opvallende toevoeging. Het titelnummer is een brok Hi Records Soul die zo uit de Al Green-catalogus had kunnen komen. Geprezen zanger en telg uit Memphis Vaneese Thomas voegt zich bij MacDonald voor het vurige duet "Blind Leading The Blind,' ruilen weerhaken over een stuwende groove van de solide ritmesectie van Elliot Boughen op bas en drummer "Texas" Joe McRoury. Het uitstekende arrangement van Dearing komt goed van pas op de ruime soulnummer 'Heading South' en het soepel brandende '(I Ain't Gonna) Lie No More', als beide kenmerken smaakvolle blazerslijnen en keyboards ondersteunen MacDonalds smekende zang en gruizige gitaarsolo's.

De eerste cover is een pure samenvatting van O.V Wrights "I've Been Search" uit zijn album uit 1973. Memphis Onbeperkt album uitgebracht als liefdevol eerbetoon aan MacDonalds gospel-soulheld. De emotionele bluesballad "Ik zal het begrijpen," merkt dat hij diep in zijn zachtere kant graaft. Het countrynummer 'Trouble Doing The Right Thing,” van Zack Logan is hier opnieuw gemaakt als een gemoedelijke blueswandeling. Het mysterieuze boekdeel 'The Devil Wants Repayment', heeft een lui bayou-gevoel en een vleugje voodoo-charme. In het album merkt MacDonald op vermeldt dat hij een Fender Albert Collins Telecaster bespeelde, zo natuurlijk dat hij ontroerd was om "Blues For Albert', waarop hij de oorsprong van zijn obsessie en de toewijding aan de kunst als blueszanger verkondigt. zegen om de set af te sluiten. Mississippi MacDonald blijft de fakkel dragen als een volgende generatie bluesman op weer een sterk album.tracks:

01. Howlin' Wolf (04:10)
02. Heavy State Loving Blues (04:19
03. Blind Leading the Blind (04:08)
04. Heading South (03:07)
05. (I Ain't Gonna) Lie No More (04:10)
06. I've Been Searching (03:32)
07. I'll Understand (05:17)
08. Trouble Doing the Right Thing (03:35)
09. The Devil Wants Repayment (02:55)
10. Blues for Albert (05:58