© Rootsville.eu

Nadia Washington (US)
tiltle: Hope Resurgence
music: Jazz
release date: february 24, 2023
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Nadia Washington

© Rootsville 2023


Tijdens de ontwikkeling van Hope Resurgence genoot Nadia van het gestage proces van samenwerking. Ze toonde geduld en vastberadenheid en koos ervoor om een verzameling composities samen te stellen die ze de afgelopen jaren van haar leven had opgenomen en geconceptualiseerd.Het eindproduct vat de dankbare geest en het meesterschap samen van een kunstenaar die voor rust koos. Nadia vertrouwde een selectie van wereldberoemde muzikanten toe om haar visie te realiseren, waaronder coproducenten Jesse Fischer en Coran Henley. Adembenemende bijdragen verschijnen van Fischer op toetsen en Henley op drums, terwijl toetsenisten Nicholas Semrad, Jiri Nedoma, gitaristen Brad Allen Williams, Sean Cronin, Dylan Day, drummers John Davis, Zach Mullings, bassisten Josh Hari, Kyle Miles, percussionist Mario Lopez, organist Jake Sherman, multi-instrumentalist Morgan Guerin (conga's), trompettist en arrangeur 11x GRAMMY award-winnende trompettist en arrangeur Phil Lassiter en GRAMMY award-winnende trompettist Nicholas Payton dragen allemaal bij aan de line-up.

Titelnummer "Hope Resurgence" opent de plaat in en contextualiseert snel de thema's van bereidheid en reactivering. Het samenspel tussen de zachte zang van Nadia en de gestroomlijnde synths van Fischer schept een magisch precedent voor de nummers die volgen. Op "Broken" opent co-arrangeur Hari met een groovy baslijn die luisteraars voortstuwt door Nadia's rustgevende oproep over hoe verder te gaan na liefdesverdriet. Met een kruipend tempo is 'Cyclone', mede gearrangeerd door Payton en Nedoma, een deuntje gewijd aan bewustzijn van geestelijke gezondheid. Vermengde solo's van Payton vormen een aanvulling op de filmische, verhalende kwaliteit van het nummer. Nabi (Edified) was een heilig onderdeel van Nadia's opvoeding als dochter van Nelda Washington en nicht van Kisha Grandy. Twee originele leden van het koor van de legendarische koordirigent Kirk Franklin, "The Family", en gevestigde vocalisten in hun eigen recht, Grady en Washington verschijnen op track "Nabi", een glinsterende showcase van Nadia's roots in gospel en een echte familieaangelegenheid. "½ Love" volgt, zittend in een eclectisch centrum van Hope Resurgence. Nadia's haakregel "een halve liefde zal nooit werken" bouwt in de loop van vier minuten een momentum op en biedt een memorandum dat de beste liefde die iemand ooit kan leren, in de eerste plaats eigenliefde is.

Aangegeven door zijn naam, "Machine", is misschien wel de meest eigenzinnige van het stel, en duikt in een rocksfeer verankerd door de ritmesectie. Het stuk, een klaroengeschal om een einde te maken aan ongelijkheid en onrecht, is geschreven na de moord op George Floyd. Muzikaal roept het het onbeschaamde protest van Abbey Lincoln op, terwijl het doet denken aan Max Roach's "Triptych: Prayer/Protest/Peace", vermengd met de psychedelische waas van Jimi Hendrix. In schril contrast hiermee vertraagt de plaat opnieuw met "Bitter Cold", een huiveringwekkende solo die Nadia's akoestische gitaarkarbonades uitzendt. Deze tedere ballad drukt de kwetsbaarheid uit die nodig is om contact te maken met dierbaren die het niet gemakkelijk vinden om liefde en verbinding te ontvangen. "Fire" bevat betoverende en trance-inducerende synth-orkestratie van Fischer terwijl Nadia ons eraan herinnert dat "we reflecties zijn van onze stoutste dromen." De plaat eindigt met een duo-optreden van Nadia en Fischer, een verbluffend en levendig eerbetoon aan de Italiaanse opera "Pagliacci's Lament".

 

tracks:

  1. Hope Resurgence (5:24)
  2. Broken (4:31)
  3. Cyclone (3:41)
  4. Nabi  (2:24)
  5. 1/2 Love (3:48)
  6. Machine (4:41)
  7. Bitter Cold (4:36)
  8. Fire (5:32)
  9. Pagliacci’s Lament (4:20)