© Rootsville.eu

PD Martin (B)
tiltle: Soulbeat Incarnate
music: Blues - Funk
release date: 10 februari 2023
label: Naked
info artist: PD Martin


© Rootsville 2023


Dat Piet Vercauteren van alle markten thuis is, dat is algemeen geweten. Met zijn project 'PD Martin' brengt hij nu het album 'Soulbeat Incarnate' uit, een album met daarop 11 originals van de hand van PD Martin zelf.

PD Martin, geboren in 1984, raakte bezeten door de gitaar op zijn 12de. Sindsdien speelde hij in allerlei bands, waarbij hij zichzelf onderdompelde in een grote verscheidenheid aan muzikale stijlen (rockabilly, hard rock, blues, bluegrass,…). Eind 2019 beslist hij dat de tijd rijp is om zijn zelfgeschreven nummers, als zanger-gitarist, de wereld in te sturen en richt zijn eigen band op. Wat begint als een rechttoe rechtaan powertrio groeit uit tot een funky blues ‘n soul kwartet. Sterke composities, die veel verder gaan dan de klassieke twaalf maten, een retestrakke ritmesectie, gevatte teksten en virtuoos toetsen- en gitaarspel vormen het handelsmerk van deze opwindende band.

Op deze 'Soulbeat Incarnate' kan Piet zijn veelzijdigheid volledig kwijt. Als het PD Martin trio leerde we hem ook kennen vorig jaar tijdens de finale van de 'Belgian Blues Challenge'. Samen met Joris Holderbeke op bas en Rien Gees op drums krijgt Piet op dit album ook versterking van Patrick Cuyvers, Pieter Goossens, Tess Thyssen, JB Biesmans en zelfs de internationaal gekende Jake LaBotz en zo vertoefde hij in een keur van uistekend gezelschap met daarenboven als producer JB Biesmans. Het album werd ingeblikt in de 'Rootshouse Studio'.

Openen doet PD Martin met 'Make Me Pay' en al bij het volgende 'Come To Bed' voel je de funk er zo afglijden. Een nummer ook waarbij de soul van diezelfde PD Martin op de voorgrond treed. Een floorfiller is zeker en vast 'Strip It Down' en voor diegene die Piet nu pas leren kennen, voor diegene was hete misschien twijfelen of het wel geen Amerikaantje was. Op dit nummer krijgt hij ook het gezelschap van PC op Hammond en de smoothly saxofoon van JB Biesmans.

Soul is ook aanwezig bij het nummer 'Burn The Witch' waarbij de Hammond ditmaal beroerd wordt door Pieter Goossens. De backing vox op dit album worden toegeschreven aan Tess Thyssen. Steviger wordt het op 'Wild River' waar de rocker in Piet duidelijk de bovenhand neemt net als op het bluesrockje ' Artificial State Of Misery'. Op 'Tantric Beach Night' laat PD Martin horen dat het ook wel jazzy mag en ook swing jazz is van de partij op 'Too Good To Be True'.

'Soulbeat Incarnate' is gewoon een topplaat te noemen waarop de diversiteit meer dan aanwezig is en je dansgevoel al vlug de bovenhand komt te nemen. Afsluiten doen ze met 'That's My Gal' maar wij eindigen wel met de 'That's My Guy', cause he's crazy as hell!

tracks:

1. Make Me Pay
2. Come To Bed
3. Strip It Down
4. Burn The Witch
5. Wild River
6. Artificial State Of Misery
7. Tantric Beach Night
8. 4T2
9. Too Good To Be True
10. Soulbeat Incarnate
11. That's My Gal