© Rootsville.eu

Rachel Therrien (Can)
tiltle: Mi Hogar
music: Latin Jazz
release date: february 10, 2023
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Rachel Therrien

© Rootsville 2023


Mi Hogar vertegenwoordigt een speciale release voor Therrien, die haar vaardigheden heeft aangescherpt door jarenlang in Latin Jazz-ensembles te spelen, en wiens liefde voor het genre haar meer dan tien jaar geleden dwong naar Cuba te reizen om de muziek te onderzoeken en te bestuderen.

De albumtitel, wat zich vertaalt naar 'mijn huis' in het Spaans, is een knipoog naar de vele plaatsen waar Therrien door de jaren heen heeft gewoond - van haar geboorteland Canada tot Cuba en New York. Het spreekt ook tot een ander toevluchtsoord in het leven van Therrien: geluid en gemeenschap. In deze globale geest verzamelde Therrien Mi Hogar uit een reeks internationale opnamesessies. Het was van fundamenteel belang voor de bandleider om veel van de muzikanten op te nemen die deel uitmaakten van haar muzikale reis.

Het album begint met het meeslepende "Capricho Arabe", en bevat de opmerkelijke Cubaanse pianist Miguel de Armas en de gewaardeerde bassist Alex Bellegarde voordat ze verder gaat met haar versie van de Coltrane-klassieker "Moment's Notice". Bassist John Benitez, een centrale figuur in de Latin Jazz-scene in New York City, was een belangrijke medewerker van Mi Hogar en diende als mentor voor Therrien vanaf de vroege songwritingfasen van de plaat tot aan de mastering.

Benitez is te horen op het volgende nummer "The Wizard", waar hij vakkundig de lyrische solo's van altist Roman Filiu en pianist Gabriel Chakarji ondersteunt voordat hij een eigen solo neerzet. Zittend in het midden van het album (en de eerste single), heeft Chakarji's "Mojo" een esthetiek die doet denken aan sommige Weather Report-composities, maar dan met een Latin-Jazz ritmisch sjabloon. De steeds veranderende harmonieën creëren een complex tapijt voor Therrien om haar rijke melodische vocabulaire op te tonen, evenals haar prachtige toon op de bugel.

Een Cubaanse rumba-versie van de iconische "Con Alma" dient als een knipoog naar de vroege Latin Jazz-verkenningen van meester Dizzy Gillespie, die Therrien noemt als haar eerste eerste contact met het genre als kind. Het nummer bevat Manuel Valera op piano die met gemak het hoge tempo van het deuntje onderhandelt. Brindis bewijst dat hij een gewaardeerde speler van de percussiesectie is naast Keisel Jimenez, Carlos Maldonado en Victor Pablo, die elk een momentum van stevig tempo behouden terwijl ze de dynamiek binnen de perken houden. De opbrengst is een heerlijk en complex ritme dat elke solist viert. Een raadselachtige inleiding met het deskundige Batá-drumwerk van Magdelys Savigne maakt plaats voor de mysterieuze melodie van "Odessa", een nummer gewijd aan de gelijknamige stad. Het nummer bevat een solo van pianist Danae Olano die losse frasen tot een dramatische climax verwerkt, evenals een spotlight van bassist Roberto Riveron, die het hele bereik van zijn 6-snarige bas verkent en de band soepel weer in het thema leidt.

Therrien heeft een gave voor het schrijven van boeiende melodieën, wat het duidelijkst tot uiting komt op haar juichende afsluiter 'Porcelanosa'. “Het is het dansstuk van het album. Ik beschouw deze als de 'hit', zegt ze. Therrien schreef de compositie aanvankelijk op een stuk papier in Madison Square Park en voegde het later toe aan een dansbaar ritme Pilon. Hierop toont pianist Willy Soto Barreto zijn kennis van de Latijnse pianotraditie met een rapsodische, opvallende solo. Therrien en saxofonist Nestor Rodriguez wisselen zinnen uit in een stevige muzikale dialoog alvorens de laatste melodie te spelen en het album in een boog te wikkelen. Gedurende het hele album blijkt drummer Michel Medrano Brindis een belangrijke medewerker te zijn, als een volmaakte begeleider en de enige muzikant naast Therrien die op elk nummer meespeelt.

 

tracks:

  1. Capricho Arabe (9:19)
  2. Moment’s Notice (5:27)
  3. The Wizard (5:38)
  4. Mojo (6:03)
  5. Con Alma (8:42)
  6. Odessa (5:16)
  7. Porcelanosa (4:34)