© Rootsville.eu

Rogue Parade (US)
tiltle: Dion's Quest
music: Jazz
release date: february 10, 2023
label: Sugah Hoof Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Greg Ward Music

© Rootsville 2023


Met 'Dion's Quest' is dit voor saxofonist en componist Greg Ward de langverwachte tweede release van zijn sensationele vijfkoppige ensemble Rogue Parade. Een vervolg op het veelgeprezen Stomping Off From Greenwood (Greenleaf) uit 2019, Dion's Quest slaat een nog persoonlijkere toon aan bij componist Ward, door zijn eigen reis door het leven persoonlijk en artistiek vast te leggen. Deze release markeert de inaugurele release van Ward's eigen Sugah Hoof Records en bevat opnieuw Ward naast de stellaire ritmesectie van bassist Matt Ulery en drummer Quin Kirchner, verder versterkt door het onvergelijkbare geluid van gitaristen Matt Gold en Dave Miller.

In januari 2019 werd Ward's Stomping Off From Greenwood uitgebracht, waarmee hij het publiek kennis liet maken met zijn dynamo-outfit Rogue Parade. Vers van zijn ambtstermijn als sideman met zulke opmerkelijke artiesten als Prefuse 73 en Lupe Fiasco, werd zeker verwacht dat Ward's nieuwe release aandacht zou krijgen - niets had Ward echter kunnen voorbereiden op de brede steun die hij kreeg van zowel de media als de fans. . Met lovende kritieken van prestigieuze media als The New York Times, The Wall Street Journal en NPR verbreedde Stomping Off From Greenwood de luisteraars van Ward en versterkte hij zijn status als een van de vooraanstaande compositorische geesten binnen het moderne jazzidioom. Dion's Quest gaat verder waar Stomping Off From Greenwood was gebleven.

Als Stomping Off From Greenwood een liefdesbrief is aan Ward's Chicago-roots, vertelt Dion's Quest het verhaal van Ward's opbouw van een carrière die hem over de hele wereld heeft gebracht, terwijl hij Chicago nog steeds naar huis roept. Ward geeft aan: “Dion’s Quest gaat over mijn reis door dit leven als mens en kunstenaar. Dit avontuur zit vol met pieken en dalen en ik blijf vastbesloten en opgewonden om alle uitdagingen die op mijn pad komen te doorstaan op zoek naar mijn stem.De muziek op Dion's Quest toont het collectieve geluid van de band - een uniek geluid dat ze de afgelopen zeven jaar hebben ontwikkeld - een geluid dat rauw, eclectisch en vol passie is.

Het album begint met "Crimson Clay", een stuk geïnspireerd door Ward's reizen naar Zuid-Afrika. Ward zegt dat “de mensen die ik ontmoette en waarmee ik tijd doorbracht zo vrolijk, aardig en liefdevol waren. Ik herinner me dat ik me zo anders voelde toen ik terugkeerde naar de VS, alsof ik daar iets van had meegenomen.” Onmiddellijk bij de eerste downbeat blijkt het stellaire samenspel tussen elke arm van het vijfledige beest dat Rogue Parade is, en met name gitaristen Matt Gold en Dave Miller stijgen naar nieuwe hoogten in het creëren van dual-gitaarstructuren waarop Ward melodisch kan zweven. Het album gaat verder met "Dashing Towards First Light", een nummer met een hoopgevende melodie gespeeld door Ward en verdubbeld door gitarist Matt Gold. Het stuk bevat geweldige solo's van Ward en gitarist Dave Miller. Ward merkt op: “dit was een opdracht die ik kreeg van de Jazz Coalition.

"Blues of the Earth" is een reactie op de moderne tijd, inclusief de pandemie, de moord op George Floyd, rellen en de verkiezingscyclus van 2020. "Porthole Dreams" is een stuk dat spreekt over het sociale isolement van de pandemie, merkt Ward op. De rij zou zich over het blok uitstrekken. Dit geeft ook weer hoe ik het leven voorbij zag gaan door mijn elektronica terwijl we allemaal probeerden door deze onzekere tijden te navigeren. Het album wordt afgesloten met "Ocean of Faith". Ward vermeldt: “Ik beschouw mezelf als een zeer optimistisch persoon en zeg altijd tegen mezelf dat, hoe erg of onzeker de dingen ook lijken te worden, alles goed zal komen. Blijf vooruit gaan! Blijf vechten! Het is het allemaal waard.” Dit laatste stuk doordrenkt deze gevoelvolle boodschap van hoop van Ward. Dit rubato-stuk wordt gedreven door menselijke connectie - het begrip van het ensemble van de melodische neiging en interne puls van elke speler. Hier wordt een herhaalde melodie vermeld, die zich als een mantra opbouwt.

tracks:

  1. Crimson Clay (6:08)
  2. Dashing Towards First Light (6:03)
  3. Noir Nouveux (7:53)
  4. Blues of the Earth (7:24)
  5. Bravo Constantine (6:40)
  6. Porthole Dreams (2:38)
  7. Beware of the Oh EEE’s (7:09)
  8. Ocean of Faith (8:07)