© Rootsville.eu

Scott Ellison (US)
tiltle: Zero-2-Sixty
music: Blues
release date: march 10, 2023
label: Swordfish Records
info artist: Scott Ellison
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2023


Singer-songwriter, gitarist Scott Ellison ontstond eind jaren zeventig als een bluesrock-krachtpatser in zijn geboorteplaats Tulsa, OK.
Met de begeleidingsbands van Eric Clapton en Freddie King in die tijd, beiden afkomstig uit de regio, bracht Ellison's gitaarversnipperende heavy bluesstijl hem al snel regionale en vervolgens nationale aandacht. Hij maakte voor het eerst kennis met het spelen met Jessica James (de dochter van Conway Twitty) in 1977, en het nationale bluespubliek leerde hem kennen via zijn werk in de touringband van de iconische bluesman Clarence "Gatemouth" Brown in 1980-81.

Halverwege de jaren '80 verhuisde hij naar Los Angeles, CA, en verbeterde zijn karbonades als sessiespeler voor iedereen, van The Box Tops tot Gary "US" Bonds tot Peaches & Herb. Begin jaren '90 nam hij eindelijk het roer over als leider, vormde zijn eigen band en opende voor Joe Cocker, Roy Orbison, The Fabulous Thunderbirds, Leon Russell, Bobby Bland en Buddy Guy. Al snel volgden soloalbums, te beginnen met Chains of Love in 1993 en Live at Joey's in '95. Hij keerde terug naar Tulsa in '96 en bracht het jaar daarop Steamin' uit en One Step From the Blues in 2000.

Hij tekende bij Burnside in 2001 en bracht Cold Hard Cash uit, geproduceerd en mede geschreven door de oude Robert Cray-producer Dennis Walker. Dat album, samen met de opvolger Bad Case of the Blues uit 2003, was zeer succesvol en markeerde het begin van een keerpunt voor Ellison dat resulteerde in headliner-slots op bluesfestivals in de VS, Canada en Europa, samen met meerdere Europese tours. Ice Storm uit 2008 leverde zijn eerste nummer 1 in de Blues-hitlijsten op met "Cadillac Woman", en leidde in 2009 tot het openen en spelen op het podium met BB King in het Performing Arts Center in Tulsa. Walkin' Through The Fire werd uitgebracht op zijn eigen label, JSE Records, in 2011, wat de weg vrijmaakte voor zijn opname in de Oklahoma Blues Hall of Fame in 2013. Hij tekende in 2015 bij Red Parlour Records voor de release van Elevator Man (geproduceerd door de oude Eric Clapton-toetsenist Walt Richmond), Good Morning Midnight (2017) en het veelgeprezen Skyline Drive (2020).

Nu is er het nieuwe 'Zero-2-Sixty' met daarop 12 nummers en komt zo zijn conto op 14 te staan. Een album at een volledige focus op de blues heeft. Openen doet hij full force let het harp aan gestuurde 'She Needs A Whole Lotta Lovin'. 'That’s How I Love My Woman' kan je dan weer onderbrengen in de categorie 'Tin Pan Alley' bluesje daar waar de titeltrack meer steviger is.

Shuffles, slide en slowblues je krijgt het allemaal te horen zoals de shuffle ' You Can’t Blame A Guy For Tryin' of de mooie ballad 'Before The Teardrops Fell' wat je ook al dadelijk komt af te leiden bij het lezen van de titel. 'Jenni Kat' kan je dan weer onderbrengen als West Coast blues en zo is de diversiteit alom aanwezig op deze 'Zero-2-Sixty'. Aflsuiten doet Scott Ellison dan weer in Chicago stijl met 'You Can’t Hurt Me No Mo' en zo zijn we blij teur te horen van deze oude rat in de blues.

tracks:

01. She Needs A Whole Lotta Lovin
02. That’s How I Love My Woman
03. Zero-2-Sixty
04. I Wouldn’t Treat A Dog
05. You Can’t Blame A Guy For Tryin
06. Before The Teardrops Fell
07. Hard Headed Women
08. Dig A Little Deeper
09. Jenni Kat
10. Ache In My Heart
11. Soul Harbor
12. You Can’t Hurt Me No Mo