© Rootsville.eu

Scott Petito (US)
tiltle: Many Worlds
music: Jazz
release date: february 24, 2023
label: Planet Arts
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Scott Petito

© Rootsville 2023


Scott Petito is een bassist, multi-instrumentalist, componist en producer met een voorbeeldige carrière op zijn naam. Hij heeft een eclectische pool van legendes opgenomen en geproduceerd, waaronder Chick Corea, John Scofield, Dave Brubeck en Keith Richards, om er maar een paar te noemen. Met credits die zich uitstrekken over meer dan duizend opnames, schittert Petito's indrukwekkende ervaring in zijn compositorische inspanningen. Deze behendigheid werd duidelijk in zijn smeltkroes van een meesterwerk uit 2018, Rainbow Gravity.

Petito's Many Worlds bestaat in een universum vol cyclonen, wolken en grote en plotselinge veranderingen. Gedurfd en vindingrijk, Petito neemt deze vluchten samen met een top line-up, waaronder saxofonist Bob Mintzer, vibrafonist Mike Mainieri, trompettist Randy Brecker, drummers Steve Gadd, Peter Erskine en Omar Hakim, percussionisten Mino Cinelu en Bashiri Johnson, pianisten Rachel Z Hakim en Kevin Hays, bassist Larry Grenadier en zangeres Anna Maria Jopek. Many Worlds, gecreëerd te midden van de duizelingwekkende stilstand van de pandemie van 2020, was een kans voor de bandleider om nauwgezet te creëren en samen te stellen. Als bekwame producer en ingenieur profiteerde hij van het opnemen op afstand gedurende deze tijd. Het resultaat is een internationaal gelauwerde vriendengroep die anders niet in één studio bijeen zou zijn gekomen. Opvallend op Many Worlds is Petito's expertise in het afstemmen van elke compositie op zijn bandleden van wereldklasse.

Many Worlds is soms een eerbetoon aan het werk van Miles Davis, Weather Report, Chick Corea en anderen en sluit aan bij een inspirerende periode van de jazz in de jaren '70. De sprankelende ontwikkelingen in die tijd zouden een historisch fundament leggen voor de zich ontwikkelende scene van jazzfusion. "Many Worlds is geen nostalgie, maar een nieuwe voorstelling van die periode", legt Petito uit. Dit idee beïnvloedde zijn personeelskeuze, aangezien veel van de muzikanten op deze plaat direct betrokken waren bij de evoluerende jazzscene van de jaren 70 en 80. Muzikaal gezien is een van de unieke elementen van dit album dat elk nummer een ander ensemble heeft. Vanwege de aard van opnemen op afstand, kon Petitio precies bellen wie hij voor ogen had om de nummers tot leven te brengen. Daardoor is elke compositie op zich al een microkosmos van stijl en expressie.

Albumopener "Dabwala", een op Latin geïnspireerde originele groove die door Steve Gadd op drums wordt vastgehouden, verdedigt dit sentiment. De veelgeprezen Poolse zangeres, Anna Maria Jopek, draagt een juichende en energieke vocale uitvoering bij, gevolgd door een expressieve en uitbundige EWI-solo van Bob Mintzer. Rachel Z Hakim volgt op piano voordat ze terugkeert naar Petito voor een piccolo-bassolo tijdens de rit.

Op “The Alchemist” draagt Randy Brecker een beklijvende trompet bij aan een groove die doet denken aan Bill Laswell met een dosis Domi en JD Beck. De ritmesectie van Omar Hakim, Rachel Z Hakim, Petito en Mino Cinelu sluimert doorheen dit sfeervolle stuk. Petito eert de nalatenschap van wijlen piano-icoon Lyle Mays met zijn arrangement van het Mays-origineel "Close to Home". Het nummer is niet lang na het overlijden van Mays in 2020 opgenomen en verzamelt een doorgewinterde cast voor de vertolking. Rachel Z Hakim, Peter Erskine en Mike Mainieri vormen een treffend en huiveringwekkend eerbetoon aan het langdurige lid van de Pat Metheny Group, die Petito's meest weemoedige planeet binnen deze sonische kosmos smeden. Het kalme titelnummer bouwt een tijdelijke trance op alvorens het tempo opgevoerd wordt met “Bombogenesis”.

Een indicatie dat er een sterkere, krachtigere storm opdoemt, de klimatologische term wordt gewoonlijk een "bomcycloon" genoemd, wat betekent dat de atmosferische druk is gedaald. Het is geen toeval dat de opzwepende instrumentale cycloon van Petito centraal staat in Many Worlds, een compositie die eerder opmerkelijk dan rampzalig is. "Dhr. Peanut' volgt ter ere van het overleven en biedt een harmonieus gesprek na de storm waarin Kevin Hays, Mainieri, Gadd en Mintzer allemaal schitteren als solisten.

Een van de krachtigste elementen van Many Worlds is de band zelf. Dit album bundelt een groot aantal ervaring, expertise en meester-stylisten om iets delicaat en bezield te maken. "Ze behoren tot de besten die ooit moderne muziek hebben gespeeld", deelt Petito. “Ik heb zoveel geluk dat ik met elk van hen in verschillende configuraties heb gewerkt tijdens mijn carrière als muzikant en producer. Ze maken het je gemakkelijk.” Door de fysica van de natuur en de eeuwigheid te analyseren, verschaft Scott Petito duidelijkheid aan termen die anders verbijsterend zijn. Een sensationele ervaring met volmaakte prestaties en gedachten, Many Worlds is zowel een uitdaging als een geschenk. Terwijl Petito de luisteraars aanspoort om het verleden vast te houden, vraagt hij dat we grenzeloos met hem blijven reiken.

tracks:

  1. Dabwala (5:59)
  2. The Alchemist (6:19)
  3. Close to Home (5:29)
  4. Many Worlds (2:03)
  5. Bombogenesis (7:04)
  6. Mr. Peanut (8:00)
  7. A Great and Sudden Change (6:16)
  8. In The Company of Clouds (2:34)