© Rootsville.eu

Sem Jansen (NL)
tiltle: Uncle Sem
music: Americana
release: januari 13, 2023
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Sem Jansen

© Rootsville 2023


Who The F*ck is Britt? met deze vraagstelling kan Sem Jansen al zeker niet meer terecht in haar thuisland en zeker ook niet in België want ook hier zijn Sem en de 'Leif de Leeuw Band' graag geziene gasten. Het hele verhaal rondom de transformatie tussen Britt en Sem is zodoende al helemaal gekend en voor diegene die het nog in Keulen horen donderen, voor die en uiteraard ook² voor alle anderen wordt hier het verhaal muzikaal ten gehore gebracht en hoe...

Sem trok in 2022 de studio in om zo zijn verhaal hier in een muzikaal statement aan iedere muziekliefhebber voor te kunnen stellen. Een release van prachtige en soms beklijvende Americana met daarop 12 eigen geschreven nummers waaraan ook de 'Leif de Leeuw Band' hun samenwerking kwamen te geven. Mooi alvast is dat dit album voor deze band een uitzonderlijk vervolg kent na het 'Allman Brothers' verhaal.

Dat deze 'Uncle Sem' niet zomaar een album is of gaat worden wordt je meteen duidelijk bij het horen van openingsnummer 'Freak'. Even naar de strot grijpen noemen ze dit hier in België en dit gevoel is dan al geleden van toen Jason Ricci in 2009 zijn 'Broken Toy' uitbracht.

Weg van alle vergelijkingen heeft Sem hier 12 uitzonderlijk mooie nummers geschreven die dan ook ver weg staan van de bluesrock waarvan we de Leif de leeuw Band kennen. Met nummers als 'Better Days Will Come', de mooie ballads 'I've Done My Thinking' klinkt gewoon als zeer mooie Americana maar wanneer 'Take Me Now' door de speakers galmt nemen er bij dit duet door Britt en Sem wel heel wat rillingen de bovenhand. Komen we zo uit bij 'If Only I' welk in de eerste plaats een sterke hit zou kunnen zijn in het rijtje van de singer-songwriters. Mooi Mooi Mooi! en blijf daar eens onberoerd bij.

Als je dan nog eens komt aanzetten met een betoog aan de grootmoeder wordt de muziek wel eventjes op de tweede plaats gezet. Gelukkig wordt het dan wat vrolijker met de hillbilly geïnspireerd nummer 'Morning Sun'. De titeltrack van dit album is dan weer zo onwaarschijnlijk aangrijpend dat je het als bewijs kan aanschouwen dat voor Sem Jansen twee afzonderlijke carrières zijin weggelegd en zodoende ook nog een hele mooie toekomst. Even de emoties verbijtend komen we zo bij het afsluitende 'With Raising Comes Hurting' en dit telt toch voor iedereen niet? en ook zo ons eindbesluit...RESPECT!

tracks:

 1. Freak
 2. Better Days Will Come
 3. I've Done My Thinking
 4. Take Me Now
 5. If Only I
 6. Goodbye
 7. Grandma
 8. Morning Sun
 9. Uncle Sem
 10. 21
 11. Part of Me
 12. With Raising Comes Hurting

musicians:

Sem Jansen – Gitaar, Vocals
Leif de Leeuw – Gitaar, Pedal steel, Lap Steel
Tim Koning – Drums
Boris Oud – Bass, Contrabas
Joram Bemelmans – Percussie
Willem ‘t Hart  – Keys