© Rootsville.eu

Taj Mahal (US)
tiltle: Savoy
music: Swing - Jazz - Blues
release date: april 28, 2023
label: Stony Plain Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Taj Mahal

© Rootsville 2023


Hoeft een legende als een Taj Mahal nog albums te maken? Zeer zeker niet maar wat zijn we blij toen ik zijn nieuwste album 'Savoy' in de speler kwam af te spelen. Een blend van swing, jazz en blues en heerlijk om luisteren.

Taj Mahal kan met recht een levende legende worden genoemd voor zijn bijdragen naar populaire muziek. Met een stem die net zo herkenbaar is als die van Louis Armstrong, Ray Charles of Johnny Cash, gedurende zijn hele carrière Taj heeft de grenzen van de Amerikaanse rootsmuziek verlegd met geluiden uit het Caribisch gebied, Afrika, traditionele blues en jazz. Hij heeft vier Grammy Awards gewonnen uit 15 nominaties ingewijd in de Blues Foundation Hall of Fame, en gepresenteerd een Lifetime Achievement Award van Americana Music Vereniging.

Met deze Savoy slaat Taj een nieuwe richting in op zijn muzikale reis, samen met zijn goede vriend en veelgeprezen platenproducent een verzameling blues-getint klassiek materiaal verkennen John Simon, wiens cv onder meer het produceren van klassieke albums van The Band, Leonard Cohen en Gordon omvat Lightfoot en Bloed Zweet & Tranen. Opname Savoy is de realisatie van een muzikale samenwerking die ze hadden al tientallen jaren aan het discussiëren, eindelijk de studiotijd in Oakland, Californië vastzetten om het waar te maken augustus 2022.

In de introductie van het eerste nummer 'Stompin' at the Savoy' vertelt Taj Mahal over de ontmoeting van zijn ouders voor de eerste keer in de beroemde Savoy Ballroom in Harlem tijdens de eerste run van Ella Fitzgerald with the Chick Webb Band in 1938, schrijft Stony Plain Records mede-oprichter Holger Petersen in de informatieve voering van het album notities. Het album is een liefdevolle terugkeer naar de klanken van het swingjazz-bigband-tijdperk. Met gastvocalen van Maria Muldaur op 'Baby It's Cold Outside' en Evan Price's viool op twee tracks, het album beslaat 14 standaards gecomponeerd door onder meer Duke Ellington, Louis Jordan, George Gershwin en Louis Armstrong, tot leven gebracht door de unieke stem en het karakter van de enige echte Taj Mahal.

Savoy werd opgenomen op 25th Street Recording in Oakland met ingenieur Gabriel Shepard. Taj kwam opdagen de eerste dag rond 13.00 uur en ging zitten met kopjes zoete thee. Backing Taj Mahal zang en mondharmonica op Savoy is een ritmesectie bestaande uit Danny Caron - gitaar; Ruth Davies - bas; John Simon - piano; en Leon Joyce, Jr. - drums; met achtergrondzang door Carla Holbrook, Leesa Humphrey en CharlotteMcKinnon.

tracks:

1. Stompin’ at the Savoy (3:43)
2. I’m Just a Lucky So-and-So (3:23)
3. Gee Baby, Ain’t I Good to You (3:51)
4. Summertime (2:48)
5. Mood Indigo (4:09)
6. Is You is or Is You Ain’t My Baby (4:36)
7. Do Nothin’ Till You Hear From Me (5:05)
8. Sweet Georgia Brown (3.18)
9. Baby, it’s Cold Outside (with Maria Muldaur) (4:31)
10. Lady Be Good (3:52)
11. Baby Won’t You Please Come Home (3:25)
12. Caldonia (3:32)
13. Killer Joe (4:09)
14. One for My Baby (and One More for the Road) (8:08)