© Rootsville.eu

Teresa James & The Rhythm Tramps (US)
tiltle: With A Little Help From Her Friends
music: Blues
release date: january 20, 2023
label: Blue Heart Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Teresa James

© Rootsville 2023


Het songboek van de Beatles is op tal van manieren geïnterpreteerd en opnieuw vormgegeven, waardoor de Britse invasiepop in bigbandjazz, bluegrass, funk, techno, klassiek en opera. Voor hun eigen diepte duik, de in Texas geboren en in Los Angeles gevestigde toetsenist, Teresa James, en haar band, de Rhythm Tramps, neem de muziek van de Fab Four mee op een magische muziektour van kust tot kust.

Geproduceerd door Terry Wilson en Kevin McKendree, With A Little Help From Her Friends is een liefdevol eerbetoon aan de liedjes van The Beatles en de muziekstijlen van het grote Amerikaanse landschap van blues, roots en soul. Samen met haar partner Terry Wilson, rekruteerde James twee nieuwe "Tramps" om hen te vergezellen op deze reis, de veelgeprezen producer en toetsenist Kevin McKendree en drummer Richard Millsap, samen met backing vocalisten Lucy Wilson en Nicki Bluhm en een speciaal optreden van rijzende ster Yates McKendree.

De tien nummers tellende collectie opent met een in Texas Roadhouse doordrenkt "Ticket To Ride", met McKendree op barrelhouse piano. "Taxman", van het album uit 1966 Revolver krijgt een volledige Haight Ashbury psychedelica behandeling. "Don't' Let Me Down", dat voor het eerst werd uitgebracht als B-kant, werd toegeschreven aan "The Beatles with Billy Preston"; hier strijken de Tramps de groove glad en voegen ze wat zuidelijke slide-gitaar toe. De diepe snee van Hard Day's Night, "Happy Just to Dance With You", is bijna onherkenbaar van het origineel als de Tramps maakt het opnieuw tot een zoet Memphis Soul-nummer uit de jaren 70 met een vleugje B.B. King.

James discussieert met Yates McKendree over de met whisky doordrenkte versie van 'Oh Darlin', die allebei de emoties van een klassiek bluesnummer. Oorspronkelijk was het een akoestisch nummer, "You've Got To Hide Your Love Away". een voller arrangement op smaak gebracht met vleugjes Motown en Philly Soul. Het moerassige gevoel van "Everybody's Got Something To Hide Except Me And My Monkey", lijkt meer op Muscle Shoals dan Abbey Road en Wilson voegen een citaat van Duck Dunn toe onder de gitaarsolo. McCartney ging voor de Motown-geluid toen hij in 1965 "You Won't See Me" schreef; James and the Tramps geven het nummer een zwoel gevoel verfijnde sfeer die de popranden gladstrijkt.

Hun cover van Lennons "No Reply" uit 1964 met succes weerspiegelt het Brill Building-geluid uit hetzelfde tijdperk door invloeden van Latin, traditioneel zwart samen te smelten gospel en ritme en blues, waarmee ze bereikten waar The Beatles vaak naar op zoek waren. De stiekeme swingversie van 'Think For Yourself' sluit de set af met James and the Tramps een nieuwe interpretatie van een van George Harrisons eerste filosofische liedjes, uitgebracht op het album uit 1965 Rubberen zool, als een Texas Blues-shuffle. De muziek van The Beatles wordt beschouwd als de meest invloedrijke band aller tijden al 60 jaar bij ons. Ervaren muzikanten Teresa James en de Rhythm Tramps hebben ongetwijfeld voelde die invloed in hun leven en deel hun genegenheid met de wereld over dit briljante nieuwe project dat haar fans en Beatles-fans zullen het geweldig vinden.


tracks:

01 Ticket To Ride
02 Taxman
03 Do 't Let Me Down
04 Happy Just To Dance With You
05 Oh Darlin'
06 You Got To Hide Your Love Away
07 Everybody Got Somebody To Hide
08 You Won't See Me
09 No Reply
10 Think For Yourself