© Rootsville.eu

The Adam Larson Trio (US)
tiltle: With Love Fromm New York
music: Jazz
release date: april 07, 2023
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Adam Larson

© Rootsville 2023


Larsons achtste release als leider, With Love, From New York, is met name het laatste deel in zijn reeks trio-albums opgenomen in 2021 en 2022, elk met ritmesectiegenoten uit steden die belangrijk zijn voor zijn muzikale ontwikkeling: Chicago, zijn huidige huis van Kansas City, en zijn voormalige huis van New York City. Het dient als een leesteken op zijn vlaag van recente activiteit, met de eerste New Yorkse muzikanten Obed Calvaire en Matt Clohesy die assisteren met moeiteloos elan op drums en bas.

Larson's With Love, From Chicago doet duidelijk een beroep op zijn vroege muzikale kenmerken. Hoewel hij twee uur buiten Chicago was opgegroeid, onthulde Larson zijn liefde voor de Windy City pas nadat hij naar New York was vertrokken. De levendige melodieën en levendige levendigheid waaruit Larsons aflevering in Chicago bestaat, zijn daarom een verkenning van zijn vroege ontwikkeling als artiest. Larson keert terug met een reflectie op zijn hoofdstuk in New York en vervolgt met een vergelijkbaar geladen maar stilistisch onderscheiden output op With Love, From New York.

Spelen in een improvisatieomgeving zonder akkoorden kan een tweesnijdend zwaard zijn voor muzikanten. Zonder de aanvullende harmonische context heeft een solist misschien meer vrijheid om een breder scala aan melodische opties te verkennen; het kan onvermijdelijk ook meer textuurverantwoordelijkheid creëren met bepaalde muzikale keuzes; inhoud die anders zou zijn bijgedragen door gitaar, toetsen of vibrafoon. Larsons brede compositorische referentiekader is te zien in de opener, "Aerial Landmasses", die progrocktitanen Animals As Leaders oproept. Clohesy's elektrische basstijlen zijn hier een baanbrekend ingrediënt, en Larson's pezige solo maakt plaats voor een metal-getinte tour van Calvaire die sommige luisteraars zou kunnen verrassen die misschien meer gewend zijn aan zijn werk in de drumstoel met het Jazz At Lincoln Center Orchestra.

Een boeiende, motiverende dialoog tussen saxofoon en bas introduceert "64 Squares (Searching For Fish)" voordat Larson verzinkt in een thema dat bijna volledig is gecomponeerd (wat betekent dat melodieën voortdurend nieuw materiaal zijn en niet herhalend), behalve een korte slotreferentie naar de introductie. De muzikale vorm herinnert aan een compositorisch apparaat dat luisteraars die bekend zijn met Dave Brubeck's standaard "In Your Own Sweet Way" misschien herkennen. Clohesy's solo is een bewijs van zijn kristalheldere geluid en onberispelijke intonatie op akoestische bas. Calvaire's begeleiding tijdens de tenorsolo toont zijn zeer persoonlijke manier van spelen door de tijd heen - een van zijn kenmerkende eigenschappen.

"Soar" is een lineaire, sequentiële en logische melodie over een breakbeat die bijna doet denken aan Aphex Twin of Squarepusher. Larson draagt hier bij aan wat misschien wel zijn sterkste solo op het album is – een masterclass in bereik, tijdgevoel en architectuur – en bovendien een verbazingwekkend vertoon van technische virtuositeit. Halverwege de plaat is een korte en verfrissende muzikale non-sequitur, een shuffle genaamd "Perspective" die laat zien dat Larson zijn gevoelvolle gevoeligheden niet de rug heeft toegekeerd. Het biedt een luchtig perspectief en reinigt het gehemelte van de luisteraar op zo'n manier dat het effectief bevredigend is.

"Moment Of Clarity" is een medium-up swinger, met enkele behendige ensemblehits van Clohesy en Calvaire in de melodie. Hun simpatico schittert hier, waarbij beide partijen een ritmisch contrapunt creëren met behoud van een voortstuwend gevoel van swing dat doet denken aan Robert Hurst en Jeff "Tain" Watts. Calvaire brengt ons naar de finish met een solo over een slimme vamp. Een sfeer van introspectie kleurt het voorlaatste nummer op With Love, From New York City, met de toepasselijke titel "Deception".

De eerste daad van misleiding vindt plaats met een onverwachte oplossing voor Eb majeur in de 8e maat van de melodie, wat in schril contrast staat met wat tot nu toe voornamelijk een stapsgewijze basbeweging was. Larson verbreekt de symmetrie van de melodie ook met een extra maat, wat zorgt voor een onconventionele frase van 9 maten. De meer peinzende esthetiek van de compositie dient als een passende showcase voor Larsons unieke tenorgeluid, dat misschien gedeeltelijk te danken is aan zijn onorthodoxe dubbellippige embouchure; terwijl de meeste saxofonisten ervoor kiezen om hun ondertanden met de lip te bedekken en de boventanden op het mondstuk te laten rusten, kiest Larson ervoor om zowel de boven- als de ondertanden te bedekken.

Net als op zijn vorige trio-release, With Love, From Chicago, sluit Larson het album af met vuurwerk op "Cellular Snacks", een andere rocker met een helderdere harmonische gevoeligheid voortgebracht door een stortvloed van majeur- en onderbroken akkoorden. Clohesy heeft een diepe zak en inventieve en meedogenloze solo's van saxofoon en drums brengen de date tot een passend einde. Met dit trio van trio-albums - elk met unieke smaken voortgebracht door ongelijksoortig personeel en repertoire op maat van het ensemble - heeft Adam Larson een belangrijke bijdrage geleverd aan het akkoordloze formaat. With Love, From New York is een passende ontknoping van de saga, waarin drie van de beste jazzmuzikanten op de top van hun individuele en collectieve spel worden vastgelegd.

tracks:

  1. Aerial Landmasses (4:57)
  2. 64 Squares (Searching for Fish) (5:52)
  3. Soar (5:03)
  4. Perspective (3:18)
  5. Moment of Clarity  (7:37)
  6. Deception (6:56)
  7. Cellular Snacks (3:50)