© Rootsville.eu

The Bluest Sky (US)
tiltle: The Bluest Sky
music: Americana - Alt.Country
release date: april 14, 2023
label: independent
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: The Bluest Sky

© Rootsville 2023


Al meer dan 15 jaar schreef Chuck Melchin, nam op en speelde muziek als de 'Bean Pickers Union', meer een losse collectief van muzikanten. 'The Bean Pickers Unio'n heeft er vier platen uitgebracht en twee EP's tot lovende kritieken, live gespeeld op locaties overal in New Engeland en verder. Toen leek het tijd om op de resetknop te drukken en te beginnen iets nieuws, liet Chuck los Greatest Picks - een verzameling van zijn favorieten uit de hele catalogus - had toen een releaseparty en noemde het een wrap.

En nu heeft hij een nieuwe reeks nummers en een nieuwe band geïntroduceerd, 'The Bluest Sky'. Hun titelloze debuut met 9 nummers werd opgenomen met elke muzikant hun eigen thuisstudio om hun partijen op te nemen. De nummers werden vervolgens gemengd en gemasterd door Dave Westner in Sidehill Studio in Plymouth, MA.

Na 15 jaar als songwriter en frontman voor de alt. country & Americana-band de Bean Pickerswas het tijd voor een reset. Hij wilde muziek maken die net iets meer was vrolijk. The Bean Pickers Union was een beetje aan de donkere kant met veel langzamere teksten gerichte liedjes. Geweldig om te luisteren met een koptelefoon. Maar daar wilde hij muziek van maken zal ervoor zorgen dat je sneller met je auto wilt rijden. Missie volbracht. Deze verzameling van songs herinnert aan het midden van de jaren 90, de hoogtijdagen van alt. Country, voordat iemand het Americana noemde. Toen met bands als de Jayhawks, de Bottle Rockets en Son Volt dat waren song-writers die de geest raakten met verschroeiende elektrische gitaren, brullende Hammond B3 orgel en geweldige hooks.

Tekstueel is het album een tour langs universele menselijke omstandigheden. Openingsnummer, ‘Belly to the Bar', gaat over het weerstaan van de verleiding van een verleidelijke maar gevaarlijke minnaar. 'The Girl it Took the Universe 'is een liefdeslied en een les in geduld. ‘Amy Jean’ is een verhaal over wraak, ‘New Berlin' een klaagzang over berusting tegenover machtige krachten. 'Wake Up Suzy' is nog een liefdeslied, over vertrouwen met je hart en er meteen in te springen. Het album staat vol met uitstekende muzikale uitvoeringen, met Andy Santospago en Gary Goodlow op verschillende gitaren, slide en anderszins. James Rohr en Duncan Watt splitsen toetsenbordtaken, en Dan Beller McKenna voegt pedal steel toe aan ‘New Berlin’. Dave Westner speelt bas en drums op verschillende nummers, met Paul Gallo drummer op 'I Am James' en Jon Nolan Nolan (Say Zuzu) draagt elektrische gitaar bij aan 'Drive Through Confessional'.


tracks:

1. Belly to the Bar (3:37)
2. The Girl it Took the Universe (3:37)
3. Amy Jean (3:25)
4. New Berlin (4:08)
5. I am James (4:01)
6. Wake Up Suzy (3:24)
7. Drive Through Confessional (4:26)
8. Bunkhouse (5:03)
9. Bulletproof Man (3:17)