© Rootsville.eu

The BluesBones (B)
tiltle: Unchained
music: blues-bluesrock
release date: april 07, 2023
label: Naked
info artist:
The BluesBones

© Rootsville 2023


De nog steeds drukke concert agenda en op 7 april de officiële release van hun nieuwste album 'Unchained' bevestigen het, The BluesBones they are Alive and Kickin'. Deze band bestaat uit blues shouter Nico De Cock, guitarslinger Stef Paglia, master on the black & white keys Edwin Risbourg en een ritme sectie die is samengesteld uit bassist Geert Boeckx en beat farmer Jens Roelandt. Met deze 'Unchained' bevestigen ze ook hun intrede in het segment moderne bluesrock. Alle 8 nummers zijn originals van de hand van dit vijftal.

Het album werd opgenomen in de 'Dunk! Studios' met aan de knoppen Jannes Van Rossom en als backing vocals werd Whitney Tai aangetrokken. Een opmerkelijk iets is ook dat het nummer 'I Cry' hier op dit album wordt opgedragen aan Koen Mertens die vorig jaar op 20 februari op 48 jarige leeftijd kwam te overlijden en deel uit maakte van deze 'The BluesBones' van 2016 tot 2018.

Opener van dit 8 nummers tellende 'Unchained' is het nummer 'Chain Gang' waarbij de vocals van Nico meteen het voorplan innemen. Met het daaropvolgende 'Changes' kiest het vijftal om het al wat steviger aan te pakken en is de harmonie tussen de keys van Edwin Risbourg en de rifjes van Stef Paglia een perfect huwelijk te noemen.

Het wordt meteen beklijvend bij de eerste tonen van de ballad 'I Cry' waarmee ze zoals vermeld een ode brengen aan hun ex-bandlid, drummer Koen Mertens. Ex is misschien wat neerbuigend te noemen want éénmaal dat je bij deze 'Bluesbones' hebt gespeeld blijf je lid van deze familie en trots van de Belgische bluesrock scène.

Slide alom dan in het opzwepende 'Time To Learn' en Stef zich volop kan uitleven op zijn sixstrings. Dit vierde nummer op dit album toont meteen ook de veelzijdige kant aan van deze band. Zo heeft 'Moving On' een raakpunt met de Louisiana blues uit het zuiden mede ook door de organ grooves en de aangename backing vox van Whitney. Voeg blues en rock samen en je bekomt nummers als 'Taking To The Lord'.

Ook op 'The Road Ahead' blijft het album rocken zoals het moet rocken en zal dit nummer in de toekomst wel een prominente plaats komen in te vullen op hun play-list. Met een telling story als intro van Nico zijn we zo helaas al toegekomen aan het laatste nummer op deze 'Unchained'. Vergeet niet op 8 april af te zakken naar het GC Den Breughel in Haacht voor de release party van dit album. Bij leven en welzijn zijn wij er ook.

tracks:

  1. Chain Gang
  2. Changes
  3. I Cry
  4. Time To Learn
  5. Moving On
  6. Talking To The Lord
  7. The Road Ahead
  8. The Tale Of Big Tim Brady
  9. I Cry (symphonic version)